Linkovi

SAD šalju dodatnu vojnu pomoć Ukrajini vrijednu 100 miliona dolara


Slike razaranja u Ukrajini prikazane su tokom sastanka Vijeća sigurnosti UN-a, u utorak, 5. aprila 2022., u sjedištu Ujedinjenih naroda.
Slike razaranja u Ukrajini prikazane su tokom sastanka Vijeća sigurnosti UN-a, u utorak, 5. aprila 2022., u sjedištu Ujedinjenih naroda.

Sjedinjene Američke Države najavile su vojnu pomoć od 100 miliona dolara Ukrajini dok se ministri vanjskih poslova NATO-a okupljaju u Briselu na dvodnevnim razgovorima o Ukrajini.

"Svijet je šokiran i zgrožen zločinima koje su počinile ruske snage u Buči i širom Ukrajine", rekao je američki državni sekretar Antony Blinken utorak najavljujući da je odobrio pomoć. "Ukrajinske snage hrabro nastavljaju braniti svoju zemlju i svoju slobodu, a Sjedinjene Države, zajedno sa našim saveznicima i partnerima, nepokolebljivo podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine."

Sekretar za štampu Pentagona John Kirby rekao je da će ta pomoć "zadovoljiti hitnu ukrajinsku potrebu za dodatnim protivoklopnim sistemima Javelin, koje Sjedinjene Države pružaju Ukrajini i koje su tako efikasno koristile za odbranu svoje zemlje".

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je novinarima uoči sastanaka da su članice Alijanse "odlučne da pruže dalju podršku Ukrajini", uključujući humanitarnu i finansijsku pomoć pored vojne opreme i pomoći u cyber bezbjednosti.

"Očekujem da ćemo također odlučiti učiniti više za druge partnere NATO-a, koji su ranjivi na ruske prijetnje i uplitanje, uključujući Gruziju i Bosnu i Hercegovinu", rekao je Stoltenberg.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba trebao bi se obratiti na ministarskom sastanku u četvrtak.

Ukrajinski predsjednik kritikovao je u utorak Vijeće sigurnosti UN-a zbog neaktivnosti u zaustavljanju rata Rusije protiv njegove zemlje i pozvao Moskvu da se suoči s odgovornošću za zločine koje je tamo počinila.

"Imamo posla sa državom koja pretvara veto Vijeća sigurnosti UN-a u pravo na smrt", rekao je predsjednik Volodimir Zelenski o Rusiji, koja je iskoristila svoj veto da blokira bilo kakvu akciju u Vijeću. "Ovo podriva cjelokupnu arhitekturu globalne sigurnosti. To im omogućava da ostanu nekažnjeni, pa uništavaju sve što mogu."

U Washingtonu, Bijela kuća je saopćila da koordinira sveobuhvatne nove sankcije s G-7 i Evropskom unijom koje će biti uvedene Rusiji kao odgovor na zločine počinjene u Buči i drugdje u Ukrajini. Sekretarica za štampu Bijele kuće Jen Psaki rekla je novinarima da će sankcije poslati Moskvu "dalje u ekonomsku, finansijsku i tehnološku izolaciju".

"Ovo će uključivati zabranu svih novih investicija u Rusiji i pojačane sankcije finansijskim institucijama i državnim preduzećima u Rusiji i sankcije zvaničnicima ruske vlade i članovima njihovih porodica", rekla je Psaki.

XS
SM
MD
LG