Linkovi

Pentagon: Ukrajina "apsolutno" može da pobijedi


Portparol Pentagona John Kirby (Foto: AP/Alex Brandon)
Portparol Pentagona John Kirby (Foto: AP/Alex Brandon)

Pentagon je u srijedu saopštio da procjenjuje da Ukrajina može da pobijedi u ratu protiv Rusije, čak i dok američki zvaničnici upozoravaju na opasnost od dugog konflikta.

"Naravno da mogu da pobijede. Dokaz je bukvalno u rezultatima koje vidite svakog dana... apsolutno mogu da pobijede", rekao je portparol John Kirby na konferenciji za novinare.

Najviši američki vojni zvaničnik upozorio je u utorak da će rat u Ukrajini vjerovatno trajati godinama i da je svijet postao mnogo nestabilniji, a mogućnost međunarodnog sukoba između velikih sila je u porastu.

Načelnik Generalštaba združenih snaga Mark Milley rekao je u Kongresu da je ruska invazija na Ukrajinu "najveća prijetnja miru i stabilnosti u Evropi, a možda i svijetu, za 42 godine koliko je on u uniformi".

"SAD su na kritičnoj ihstorijskoj i geopolitičkoj tački. Moramo da imamo jasnu strategiju i održimo mir", rekao je on.

Predstavnici u Kongresu pitali su Milleyja šta je moglo da spriječi Vladimira Putina da krene u invaziju, na šta je odgovorio da je to moglo jedino prisustvo američkih vojnika u Ukrajini, što nije savjetovao jer bi povećalo rizik od oružanog konflikta sa Rusijom.

"Iskreno, bez obzira na to što američka vojska nije otišla u Ukrajinu, nisam siguran da bi išta moglo da spriječi Putina. To je bio njegov dugoročni cilj kada se pogleda godinama unazad", rekao je Milley.

Američki sekretar za odbranu Lloyd Austin dodao je da su zahtjevi Rusije da se Ukrajini zabrani članstvo u NATO-u, a da se Alijansi ograniči dokle smije da ide na istoku - neprihvatljivi.

Austin i Milley kažu da američka vojska nije obučavala ukrajinske snage unutar Ukrajine, niti u Poljskoj, već u drugim zemljama, uključujući i SAD.

Sekretar za odbranu je dodao da Ukrajinci od američkog oružja, pored ostalog, koriste Stinger i Javelin rakete.

SAD traže način da sprovedu dodatnu obuku vojnika u državama koje nisu članice NATO-a, kao što su Gruzija i Finska, dodao je Austin.

General Milley je istakao da su zemlje poput Poljske i Rumunije veoma voljne da uspostave trajne američke vojne baze.

XS
SM
MD
LG