Linkovi

Poljska razmatra slanje tenkova u Ukrajinu čak i bez njemačkog odobrenja


Tenkovi Leopard 2
Tenkovi Leopard 2

Poljski premijer rekao je u ponedjeljak da Poljska gradi koaliciju zemalja spremnih da pošalju tenkove njemačke proizvodnje u Ukrajinu čak i ako Njemačka ne da formalnu dozvolu za takve transfere.

Mateusz Morawiecki je rekao novinarima da će Poljska tražiti dozvolu Njemačke, ali da je traženje odobrenja Njemačke od sekundarnog značaja.

"Stalno vršimo pritisak na vladu u Berlinu da stavi na raspolaganje svoje Leoparde", rekao je Morawiecki.

Njemačka ministrica vanjskih poslova rekla je u nedjelju da se Berlin neće protiviti ako Poljska odluči poslati tenkove njemačke proizvodnje u Ukrajinu da joj pomognu u borbi protiv ruskih osvajača.

Annalena Baerbock je rekla za francuski TV kanalu LCI da, iako Poljska nije zatražila dozvolu za izvoz svojih tenkova Leopard 2 u Ukrajinu, ako zahtjev bude upućen, "ne bismo stajali na putu".

Ukrajina je dugo traži tenkove za borbu protiv ruskih snaga koje koriste modernije tenkove od onih koje Ukrajinci imaju na raspolaganju.

Njemačka je do sada bila suzdržana da pošalje svoje Leopard 2 u Ukrajinu ili da odobri njihov transfer od strane zemalja koje su kupile tenkove od Njemačke.

Ranije u nedjelju, njemački kancelar Olaf Scholz, pod pritiskom da dozvoli isporuku tenkova njemačke proizvodnje u Ukrajinu, rekao je u nedjelju da će sve odluke o isporuci oružja biti donesene u koordinaciji sa saveznicima, uključujući Sjedinjene Države.

Prošle sedmice Njemačka i zapadni saveznici nisu donijeli odluku o tome da li će Njemačka pristati da pošalje tenkove Leopard 2 u Ukrajinu, ili će dozvoliti drugim zemljama koje ih imaju da to učine, uprkos molbama Ukrajine da moderni tenkovi pojačaju svoje odbrambene napore.

Scholz, upitan u nedjelju na konferenciji za novinare u Parizu o obezbjeđivanju tenkova Ukrajini, rekao je da su se sve isporuke oružja Ukrajini do sada odvijale u bliskoj koordinaciji sa zapadnim partnerima. "To ćemo raditi u budućnosti", rekao je on.

Govoreći na istoj konferenciji za novinare, francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da ne isključuje mogućnost slanja tenkova Leclerc u Ukrajinu.

Makron je rekao da slanje tenkova ne smije eskalirati situaciju, mora uzeti u obzir vrijeme za obuku Ukrajinaca da budu efikasni i ne smije ugroziti sigurnost Francuske.

"Što se tiče Leclercsa, tražio sam od ministra vojske da poradi na tome, ali ništa nije isključeno", rekao je Macron, dodajući da će taj potez morati biti koordiniran sa saveznicima kao što je Njemačka u narednim danima i sedmicama.

Njemački izvori rekli su Reutersu da će Njemačka dozvoliti slanje tenkova njemačke proizvodnje u Ukrajinu kako bi pomogli njenoj odbrani od Rusije ako Sjedinjene Države pristanu da pošalju svoje tenkove. Međutim, američki zvaničnici su rekli da administracija predsjednika Joea Bidena nije spremna poslati svoje tenkove, uključujući M1 Abrams.

Scholz je bio u Parizu sa najvišim čelnicima svoje vlade na sastanku sa svojim francuskim kolegama.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG