Linkovi

Demokratski kandidati jedinstveno o opozivu, ali različito o drugim pitanjima


Demokratski predsjednički kandidati učestvuju u debati u Atlanti, 20. novembar 2019. (Foto: AP/John Bazemore)
Demokratski predsjednički kandidati učestvuju u debati u Atlanti, 20. novembar 2019. (Foto: AP/John Bazemore)

Kandidati za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke bili su u srijedu ujedinjeni u podršci istrazi o opozivu predsjednika Donalda Trumpa, na debati koju su obilježile razlike u stavovima o pojedinim pitanjima, ali i manje međusobnih napada u odnosu na prethodna sučeljavanja.

Na petoj debati, održanoj u Atlanti, demokratski kandidati iznijeli su različite stavove o zdravstvenoj zaštiti i oporezivanju bogatih, ali je rasprava bila uglavnom bila učtiva, a najoštrije kritike upućene su na račun predsjednika Trumpa.

Senatorka Elizabeth Warren, koja se zalaže za ambiciozan plan oporezivanja bogatih i sistem zdravstvene zaštite koji bi se finansirao iz vladinog budžeta, i gradonačelnik South Benda u Indijni, Pette Buttigieg izbjegli su žešće kritike svojih rivala, iako im prema anketama raste popularnost.

Demokratski predsjednički kandidat Pette Buttigieg govori na debati u Atlanti, 20. novembar 2019.
Demokratski predsjednički kandidat Pette Buttigieg govori na debati u Atlanti, 20. novembar 2019.

Pette Buttigieg je odgovarao na pitanja o svom neuspjehu da privuče veću podršku afro-američkih glasača, jednog od ključnih biračkih tijela za demokrate, i to uporedio sa svojim iskustvom kao homoseksualca.

"Nikada nisam bio diskriminisan zbog boje kože. Međutim, znam kako je osjećati se kao stranac u sopstvenoj zemlji, dok na vijestima gledam kako se raspravlja o mojim pravima", naglasio je Pette Buttigieg.

Takođe je pravdao svoj nedostatak iskustva i istakao da to nije iskustvo koje imaju tradicionalne političke strukture u Washingtonu, "ali jeste pravo iskustvo da se porazi Donald Trump".

Senatorka Amy Klobuchar, koja je ranije postavljala pitanje o tome da li bi žena sa Buttigiegovim iskustvom dobila priliku da učestvuje u debati, rekla je da Buttigieg zaslužuje poziciju koju ima, ali da postoji dvostruki standard kada je riječ o ženama kandidatima.

"U suprotnom, postojala bi igra 'Imenujte omiljenu predsjednicu'", kazala je Klobuchar. Sjedinjene Države nikada nisu imale predsjednicu.

Demokratska senatorka je takođe poručila: "Ako mislite da žena ne može da porazi Trumpa, pogledajte Nancy Pelosi (predsjedavajuću Predstavničkog doma) koja to radi svakog dana".

Demokratski kandidati više su puta žestoko kritikovali Trumpa. Istakli su da su predsjednikovi napori da izvrši pritisak na Ukrajinu da istraži bivšeg potpredsjednika SAD Joe Bidena, jednog od vodećih predsjedničkih pretendenata, primjer korupcije u administraciji.

"Moramo da uspostavimo princip da niko nije iznad zakona, to nam je ustavna odgovornost i moramo da je poštujemo", naglasila je senatorka Warren i dodala da će pokušati da ubijedi republikance u Senatu da bi trebalo smijeniti predsjednika Trumpa.

Warren, koja vodi kampanju protiv upliva novca u izbore, rekla je i da ni jedan donator neće biti imenovan za ambasadora ako ona bude izabrana za predsjednicu. Gordon Sondland, donator Trumpove kampanje i američki ambasador pri Evropskoj uniji, svjedočio je u srijedu da se "po predsjednikovom naređenju" vodila kampanja vršenja pritiska na Ukrajinu.

“Nećemo davati ambasadorska mjesta onima koji ponude najviše novca", poručila je Warren.

Na pitanje da li bi podržao sprovođenje krivične istrage protiv Trumpa nakon što on napusti Bijelu kuću, Biden je rekao da bi prepustio Sekretarijatu za pravosuđe da odluči da li bi Trumpa trebalo krivično goniti.

Demokratski kandidati Joe Biden i Bernie Sanders
Demokratski kandidati Joe Biden i Bernie Sanders

"Ako je procjena da je prekšrio zakon i da bi ga trebalo krivično goniti, onda bi to trebalo i uraditi. Međutim, ja to ne bih naredio i ne mislim da je dobra ideja da se ponašamo kao Trump i kažemo zatvorite ga".

Biden je dodao da je naučio nešto važno iz istrage o opozivu.

"Prije svega sam naučio da Donald Trump ne želi da ja budem kandidat. To je prilično jasno", kazao je bivši potpredsjednik SAD.

Kandidati su osudili i ostale Trumpove spoljnopolitičke poteze. Senatorka Kamala Harris rekla je da je Sjeverna Koreja prevarila Trumpa, dok je Biden naveo da je predsjednik, koji se tri puta sastao sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong Unom, dao Pjongjangu "sve što želi".

Senator Bernie Sanders kritikovao je Trumpa zbog vođenja spoljne politike "tvitom u 3 sata ujutro"

Peta demokratska debata održana je 11 nedjelja uoči prvih stranačkih izbora u Iowi, 3. februara. Prema najnovijim anketama, Buttigieg ima prednost u toj saveznoj državi, a raste mu popularnost i u New Hampshireu, gdje se stranački izbori takođe održavaju ranije.

Ankete su do sada pokazivale da su Biden, Warren i Sanders favoriti za osvajanje predsjedničke nominacije Demokratske stranke.

Naredna debata biće održana u decembru u Los Angelesu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG