Linkovi

Guterres u Davosu: Svijet je u žalosnom stanju


Generalni sekretar UN Antonio Gutereš govori na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Švajcarskoj, 18. januar 2023. (Foto: AP/Markus Schreiber)
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš govori na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Švajcarskoj, 18. januar 2023. (Foto: AP/Markus Schreiber)

Svijet je u žalosnom stanju zbog bezbroj međusobno povezanih izazova, uključujući klimatske promjene i ruski rat u Ukrajini, koji se "gomilaju kao automobili u lančanom sudaru", irekao je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres na zasijedanju Svjetskog ekonomskog foruma u švajcarskom gradu Davosu.

Prvi čovjek UN-a prenio je svoju tužnu poruku tokom drugog dana elitnog okupljanja svjetskih lidera i korporativnih direktora u švajcarskom skijalištu. Sesije su postale sumorne kada su objavljene vijesti o padu helikoptera u Ukrajini u kojem je poginulo 18 osoba, uključujući ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova i druge zvaničnike.

Predsjednik foruma Borge Brende zatražio je 15 sekundi tišine, a prva dama Ukrajine Olena Zelenska je, sa suzama u očima, nazvala to "još jednim veoma tužnim danom", a zatim poručila prisutnima da "takođe možemo da promijenimo ovu negativnu situaciju na bolje".

Reakcija Prve dame Ukrajine Olene Zelenske na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, posle vesti o padu helikoptera u Ukrajini, 18. januar 2023. (Foto: AP/Markus Schreiber)
Reakcija Prve dame Ukrajine Olene Zelenske na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, posle vesti o padu helikoptera u Ukrajini, 18. januar 2023. (Foto: AP/Markus Schreiber)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se forumu putem video linka, dok ukrajinska delegacija koja obuhvata i njegovu suprugu traži veću pomoć, uključujući oružje, od međunarodnih saveznika u borbi protiv Rusije.

Prethodno je govorio njemački kancelar Olaf Šolc, koji se suočava sa pritiskom da pošalje tenkove da pomognu Ukrajini i jedini je lider iz Grupe 7 najvećih svjetskih ekonomija, koji je prisutan u Davosu.

Gutereš je rekao da najširi nivoi geopolitičkih podjela i nepovjerenja u poslednjih više generacija, podrivaju napore za rješavanje globalnih problema, koji takođe obuhvataju širenje nejednakosti, krizu životnih troškova izazvanu rastućom inflacijom i energetskom krizom, dugotrajne efekte pandemije Kovida 19, prekide u lancu snabdijevanja i drugo.

On je naglasio klimatske promjene kao "egzistencijalni izazov" i rekao da globalna posvećenost ograničavanju porasta temperature na Zemlji na 1,5 stepeni Celzijusa, skoro da nestaje.

Gutereš, koji je jedna od najglasnijih uticajnih ličnosti u svijetu u pogledu klimatskih promjena, naveo je nedavno istraživanje koje je otkrilo da su naučnici u kompaniji Ekson Mobil napravili izuzetno precizna predviđanja o uticaju klimatskih promjena još od sedamdesetih godina 20. vijeka, čak i kada je kompanija javno dovodila u sumnju da je zagrijavanje stvarno.

"Prošle nedelje smo saznali da su određeni proizvođači fosilnih goriva bili potpuno svjesni još sedamdesetih da njihov osnovni proizvod peče našu planetu", rekao je on u svom govoru. "Neki u 'Velikoj nafti' su prodavali veliku laž".

Kritičari dovode u pitanje uticaj četvorodnevnog sastanka na kojem političari, generalni direktori i drugi lideri razgovaraju o svjetskim problemima – i sklapaju sporazume, ali na kojem je konkretnu akciju teže izmjeriti. Ekolozi su, na primjer, kritikovali privatne avione koji izbacuju štetne materije dok prevoze važne učesnike na događaj koji daje prioritet borbi protiv klimatskih promjena.

Drugog dana Svjetskog ekonomskog foruma, vladini zvaničnici, korporativni direktori, akademici i aktivisti prisustvovali su desetinama panela na temu Metaverzuma, pročišćavanja okoline i vještačke inteligencije.

Ukrajina je zauzela glavno mjesto dok se približava godišnjica početka rata, a supruga ukrajinskog predsjednika Zelenska vrši pritisak na učesnike da učine više da pomognu njenoj zemlji u trenutku kada ruska invazija ostavlja djecu da umiru, a svijet se bori sa nesigurnošću hrane.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG