Linkovi

Sastanak NATO-Rusija, bez većih očekivanja


Razgovori sa Rusijom o rješavanju krize na granici istočne Ukrajine sele su u sjedište NATO-a u Briselu 12. januara sa malim očekivanjima za dogovor, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Predstavnici 30 članica Sjevernoatlantske alijanse i Rusije održaće drugi sastanak ove sedmice u cilju smirivanja tenzija, nakon pregovora Washingtona i Moskve u Ženevi 10. januara na kojima nije ostvaren značajniji napredak.

Ključna tema biće gomilanje ruskih trupa u blizini ukrajinske granice i zabrinutost da bi mogle da izvrše invaziju.

Na sastanku Savjeta NATO-Rusija - prvom od 2019. godine - razmatraće se zahtjev Moskve da Sjevernoatlantska alijanska okonča širenje na istok i poništi rezultate ostvarene u Centralnoj i Istočnoj Evropi od 1990-ih.

Rusija je prekinula diplomatske odnose sa NATO-m, nakon što je Alijansa u oktobru 2021. protjerala osam članova ruske posmatračke misije u Briselu optužujući ih da su špijuni, u novom pogoršanju odnosa Zapada i Rusije koji su već na najnižem nivou od kraja Hladnog rata.

Iako su očekivanja mala, NATO se nada da će uvjeriti Moskvu u mogućnost održivog dijaloga i spriječiti vojnu eskalaciju.

Generalni sekretar Sjevernoatlantske alijanse Jens Stoltenberg rekao je ove nedjelje da bi dobar ishod razgovora omogućio dalje sastanke.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG