Linkovi

Blinken poziva na 'ujedinjeni' NATO stav o gomilanju ruskih trupa u blizini Ukrajine


FILE - Secretary of State Antony Blinken delivers year-end remarks for 2021 during a news conference at the State Department in Washington, Dec. 21, 2021.
FILE - Secretary of State Antony Blinken delivers year-end remarks for 2021 during a news conference at the State Department in Washington, Dec. 21, 2021.

Američki državni tajnik Antony Blinken razgovarao je u ponedjeljak s istočnim saveznicima u NATO-u o jačanju ruske vojske duž ukrajinske granice, pozivajući na "ujedinjeni" stav NATO-a.

U telefonskom razgovoru u ponedjeljak sa svojim kolegama u devet istočnih zemalja NATO-a, poznatim kao Bukureštanska devetka, Blinken je rekao da su Sjedinjene Države predane "bliskim konsultacijama i koordinaciji sa svim našim transatlantskim saveznicima i partnerima dok radimo na deeskalaciji putem odvraćanja, odbrane i dijaloga", rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Blinken je, prema Priceu, pozvao na "jedinstven, spreman i odlučan stav NATO-a za kolektivnu obranu saveznika".

Osim toga, Blinken je "naglasio nepokolebljivu predanost Sjedinjenih Država" članu 5 NATO-a, koji poziva na zajedničku obranu bilo kojeg člana sedam desetljeća starog vojnog saveza, koji je formiran nakon Drugog svjetskog rata.

FILE - Flags of NATO alliance members flap in the wind outside NATO headquarters in Brussels, Feb. 28, 2020.
FILE - Flags of NATO alliance members flap in the wind outside NATO headquarters in Brussels, Feb. 28, 2020.

Ukrajina nije članica NATO-a, ali već više od desetljeća podnosi peticiju za pridruživanje savezu, što je razljutilo Rusiju.

Rusija je zahtijevala da NATO uskrati članstvo Ukrajini i smanji svoje razmještanje u srednjoj i istočnoj Europi.

U nedjeljnom telefonskom razgovoru, američki predsjednik Joe Biden rekao je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da će Sjedinjene Države i njihovi saveznici "odlučno odgovoriti" ako Rusija dodatno napadne Ukrajinu.

Moskva je 2014. anektirala ukrajinski poluotok Krim, a Zapad je protestirao i uveo sankcije.

Biden je malo napredovao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u naporima da povuče oko 100.000 vojnika stacioniranih duž ruske granice s bivšom sovjetskom republikom, iako su američki dužnosnici rekli da ne vjeruju da je Putin odlučio napasti Ukrajinu.

Američki i ruski čelnici održali su 50-minutni telefonski razgovor prošlog četvrtka, a Biden je ponovno upozorio Putina da će Sjedinjene Države i njihovi zapadni saveznici uvesti značajne ekonomske sankcije protiv Moskve ako Putin izvrši invaziju na Ukrajinu. Biden je prošlog mjeseca rekao da ne razmišlja o slanju američkih vojnika u Ukrajinu.

Sjedinjene Države u Ukrajinu šalju malokalibarsko oružje i streljivo, zajedno s projektilima Javelin za koje kažu da bi se trebali koristiti samo u odbrani.

Kremlj je prošlog tjedna rekao da je Putin upozorio Bidena da bi nove američke sankcije Rusiji mogle dovesti do potpunog prekida odnosa Washingtona i Moskve.

Neke informacije za ovo izvješće stigle su iz The Associated Pressa i Reutersa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG