Linkovi

NATO jedinstven po pitanju Rusije, odbacuje zahtjev da se zaustavi proširenje


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu (Foto: AP/Olivier Matthys)
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu (Foto: AP/Olivier Matthys)

Ministri inostranih poslova zemalja članica NATO-a u petak su saopštili da su i dalje jedinstveni protiv bilo koje moguće ruske vojne akcije u Ukrajini i signalizirali da su mnogi bezbjednosni zahtjevi Kremlja neprihvatljivi.

Ministri 30 članica razgovarali su putem video linka uoči pregovora Sjedinjenih Država i Rusije u ponedeljak, poslije kojih će biti održan sastanak ruskih zvaničnika i NATO-a i širi razgovori u Beču, podstaknuti zahtjevima Moskve da joj se pruže bezbjednosne garancije.

"Ministri inostranih poslova svih NATO članica su na današnjoj vanrednoj sjednici potvrdili jedinstvo u odgovoru na rusku agresiju protiv Ukrajine", saopštila je američka misija pri Alijansi.

Rusija je rasporedila veliki broj vojnika blizu granice sa Ukrajinom i želi pravno obavezujuće garancije da se NATO neće širiti ka istoku i da će okončati vojnu saradnju sa Ukrajinom i Gruzijom.

Moskva odbacuje optužbe da planira da izvrši invaziju na Ukrajinu i umjesto toga optužuje Kijev da gomila snage na istoku Ukrajine.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je predsjedavao sastankom u petak, pozdravio je razgovore sa Moskvom naredne sedmice, nakon što su se dvije strane više mjeseci međusobno optuživale za ugrožavanje mira i stabilnosti u Evropi.

Međutim, Stoltenberg je na konferenciji za novinare u sjedištu NATO u Briselu poručio: "Ideja da je Ukrajina prijetnja za Rusije je preokretanje stvari. Ukrajina nije prijetnja za Rusiju. Za nju je izazov ideja demokratske i stabilne Ukrajine", naglasio je Stoltenberg.

U Vašingtonu, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je poslije NATO sastanka da je diplomatsko rješenje pitanja raspoređivanja ruskih snaga na granici sa Ukrajinom i dalje moguće i poželjno, ali da je Alijansa spremna da snažno odgovori na rusku agresiju.

Blinken je optužio Moskvu za širenje dezinformacija o Ukrajini, kroz tvrdnje da bivša sovjetska republika prijeti Rusiji i pokušava da izazove konflikt.

"Otvorena vrata"

Ne postoje izgledi da Ukrajina i Gruzija - koje su u teritorijalnom sporu sa Moskvom - skoro postanu članice Alijanse, ocjenjuje agencija Reuters. Međutim, Stoltenberg je rekao da je prijem Sjeverne Makedonije i Crne Gore pokazao da "vrata NATO-a ostaju otvorena".

Stoltenberg je dodao da bi bilo neprihvatljivo dati Rusiji pravo veta na odluku o tome koja zemlja može da se u budućnosti pridruži NATO-u.

"Ne možemo da dođemo u situaciju gde imamo NATO članice drugog reda, gdje Alijansi nije dozvoljeno da ih štiti", naglasio je generalni sekretar NATO.

Ministri inostranih poslova Letonije, Estonije, Belgije i Slovačke su na Tviteru poručili isto, naglašavajući da NATO ne može da slabi svoje ključne principe ili vrijednosti.

NATO želi da se Moskva ponovo angažuje u mirovnom procesu u istočnoj Ukrajini, gdje je oko 15.000 ljudi poginulo tokom sedmogodišnjeg konflikta između snaga ukrajinske vlade i proruskih separatista.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG