Linkovi

Sastanak NATO lidera na samitu u Washingtonu


Samit povodom 75. godišnjice NATO-a u Washingtonu
Samit povodom 75. godišnjice NATO-a u Washingtonu

Lideri NATO-a okupili su se u srijedu u Washingtonu na radnoj sjednici na samitu u nastojanju da pojačaju podršku alijanse Ukrajini i poboljšaju vlastitu odbranu i napore za odvraćanje.

Ti razgovori traju mjesecima na nižim nivoima, uključujući i sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a ranije ove godine, ali sada je na liderima da osiguraju svoje konačne sporazume.

Raspored za srijedu završava se društvenom notom, a američki predsjednik Joe Biden ugošćuje NATO saveznike na večeri u Bijeloj kući.

S obzirom da se NATO suočava sa onim što je možda najveći test u njegovoj 75-godišnjoj istoriji, Biden je u utorak iznio snažan argument za mir kroz snagu.

"Dobro je što smo jači nego ikad", rekao je Biden, govoreći na početku trodnevnog samita. „Zato što ovaj trenutak historije zahtijeva našu zajedničku snagu."

Biden launches NATO summit with sober warning about global threats
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

"Autokrate žele da sruše globalni poredak, koji se, uglavnom, [održavao] skoro 80 godina i dalje. Terorističke grupe nastavljaju da planiraju zle planove, da izazovu haos, haos i patnju. U Evropi, [ruski predsednik Vladimir] Putinov agresivni rat protiv Ukrajine se nastavlja.

A Putin ne želi ništa manje – ništa manje – od potpunog potčinjavanja Ukrajine, da okonča ukrajinsku demokratiju, da uništi ukrajinsku kulturu i da zbriše Ukrajinu sa mape. I znamo da se Putin neće zaustaviti na Ukrajini. Ali ne budite u zabuni: Ukrajina može i zaustaviće Putina", rekao je Biden.

Ta je rečenica izazvala buran aplauz gomile lidera koji su očekivali da će finalizirati plan za uvođenje sadašnjih pojedinačnih nacionalnih napora za pomoć ukrajinskoj vojsci u program koji koordinira NATO za snabdijevanje ukrajinskih snaga. A u utorak su Biden i drugi lideri NATO-a najavili da će Ukrajini poslati pet dodatnih sistema protivvazdušne odbrane.

U srijedu su holandski premijer Dick Schoof, danska premijerka Mette Frederiksen i Biden objavili da su holandska i danska vlada u procesu doniranja ukrajinskih aviona F-16 američke proizvodnje, uz podršku Sjedinjenih Država.

Trojica čelnika su u saopćenju koje je izdala Bijela kuća navela da je proces transfera F-16 u Ukrajinu sada u toku i da će kijevske snage upravljati njima ovog ljeta, ali nisu, iz sigurnosnih razloga, naveli više detalja. Rekli su da su se Belgija i Norveška također obavezale da pošalju još aviona u Ukrajinu.

Bidenov argument za jačanje odbrane u utorak su podržali drugi članovi njegove administracije, a njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost razgovarao je s rukovodiocima odbrambene industrije i pozvao se na argument koji je toliko star da je rimska poslovica: Ako želite mir, pripremite se za rat.

Povećanje proizvodnje i popunjavanje zaliha oružja i municije bili su u fokusu saveznika u NATO-u jer nastoje i da podrže ukrajinsku vojsku i osiguraju da alijansa ima ono što joj je potrebno za vlastitu odbranu.

Tokom svog obraćanja rukovodiocima odbrambene industrije u utorak, savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan iznio je nekoliko konkretnih koraka, uključujući jačanje regionalnih arsenala i komandno-kontrolnih sposobnosti kako bi članice NATO-a mogle brzo krenuti u akciju ako je potrebno, uz istovremeno povećanje industrijskih kapaciteta NATO-a za odgovara ojačanoj ruskoj odbrambenoj industriji.

To je, kako je rekao, nešto što su Sjedinjene Države učinile, "snažnim ulaganjima u naše odbrambene industrijske baze" - potez za koji administracija tvrdi da je dao poticaj američkoj ekonomiji.

Šef alijanse, generalni sekretar Jens Stoltenberg, počeo je da iznosi svoje prijedloge čim je sletio u Washington – bukvalno. U ponedjeljak je obukao plavu kapu i bijeli dres i uperio bejzbol loptu sa visokim lukom preko glave hvatača na početku utakmice Washington Nationalsa.

"Potpišite novo obećanje o industrijskoj odbrani", rekao je članovima sljedećeg dana, ponovo obučen u uobičajeno tamno odijelo i kravatu. "I to će biti zalog koji će pomoći da naša industrija širom Evrope i Sjeverne Amerike bude jača, inovativnija i sposobna za proizvodnju u velikim količinama."

Biden je, u svojim izjavama, priznao Stoltenbergovu decenijsku ulogu na čelu alijanse iznenadivši bivšeg norveškog premijera s najvećom civilnom počasti SAD-a, Predsjedničkom medaljom slobode.

Ali analitičari se i dalje pitaju može li ova demonstracija predsjedničke moći na samitu prikriti Bajdenove očigledne političke probleme kod kuće nakon što je njegova loša demonstracija dovela do sve češćih poziva da napusti predsjedničku utrku u novembru.

"To bi nas trebalo podsjetiti na kritičnost američkog vodstva ove alijanse", rekla je Giselle Donnelly, istraživačica na American Enterprise Institute. "To je američka tvorevina; ona preživljava, napreduje i napreduje i vođena je američkom vođstvom. A kada se pojave sumnje u američko vodstvo i američke lidere... kada se američki predsjednik prehladi, NATO dobija upalu pluća."

XS
SM
MD
LG