Linkovi

NATO samit u Washingtonu: Podrška Ukrajini u fokusu


Znakovi se vide ispred kongresnog centra Walter E. Washington, koji je prekriven natpisima uoči NATO samita, 8. jula 2024.
Znakovi se vide ispred kongresnog centra Walter E. Washington, koji je prekriven natpisima uoči NATO samita, 8. jula 2024.

NATO počinje samit u utorak u Washingtonu s podrškom borbi Ukrajine protiv ruske invazije koja je na vrhu dnevnog reda.

Očekuje se da će lideri NATO-a finalizirati plan za uvođenje sadašnjih pojedinačnih nacionalnih napora za pomoć ukrajinskoj vojsci u program koji koordinira NATO za snabdijevanje ukrajinskih snaga.

Ta pomoć će se također proširiti novim obećanjima municije, protuzračne odbrane i druge pomoći kako bi se odgovorilo na ponovljene zahtjeve ukrajinskih čelnika koji kažu da im treba više pomoći da brane nebo svoje zemlje od zračnih napada i potiskuju ruske snage duž linija fronta.

Na samitu će se također govoriti o putu Ukrajine ka članstvu u NATO-u.

Dnevni red u utorak uključuje okrugli sto o ženama, miru i sigurnosti čiji je domaćin američki državni sekretar Antony Blinken.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg će se obratiti na sastanku čelnika odbrambene industrije i zvaničnika iz zemalja članica NATO-a, s razgovorom o tome kako povećati proizvodnju odbrane kako rat u Ukrajini traje.

Povećanje proizvodnje i popunjavanje zaliha oružja i municije bili su u fokusu saveznika u NATO-u jer nastoje i da podrže ukrajinsku vojsku i osiguraju da alijansa ima ono što joj je potrebno za vlastitu odbranu.

Američki predsjednik Biden trebao bi se u utorak uveče obratiti na komemoraciji povodom 75. godišnjice NATO-a.

Biden ulazi na samit usred pitanja kod kuće o njegovoj kampanji za reizbor nakon debatnog nastupa krajem juna koji je ponovo pokrenuo zabrinutost oko njegovih godina. Predsjednik je insistirao da je sposoban za funkciju i da će nastaviti da traži novi mandat.

Saveznici u NATO-u bi mogli imati svoja pitanja, s tim da je historija Bidenovog izazivača, bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, kritična prema NATO-u i nivou američke podrške alijansi tokom njegovog vremena na vlasti.

Neke informacije za ovu priču dali su The Associated Press i Reuters.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG