Linkovi

Biden: Ukrajina će dobiti još 5 sistema protivračne odbrane


Mobilni lanser raketa Patriot prikazan je ispred Fort Sill Army Posta u blizini Lawtona, Okla, 21. marta 2023.
Mobilni lanser raketa Patriot prikazan je ispred Fort Sill Army Posta u blizini Lawtona, Okla, 21. marta 2023.

Ukrajina dobija pet dodatnih sistema protivvazdušne odbrane za zaštitu svoje suverene teritorije, uključujući tri dodatne baterije Patriot iz Sjedinjenih Država, Njemačke i Rumunije.

Američki predsjednik Joe Biden najavio je pet sistema dok su članice NATO-a obilježavale 75. godišnjicu alijanse tokom samita u Washingtonu.

Saveznici su obilježili godišnjicu u Mellon Auditoriumu, mjestu prvobitnog potpisivanja Sjevernoatlantskog sporazuma kojim je uspostavljen odbrambeni blok 1949. godine.

Na vrhu dnevnog reda samita je podrška borbi Ukrajine protiv ilegalne invazije Rusije.

Holandija i drugi partneri doniraju komponente Patriot za izgradnju četvrte baterije Patriot, dok Italija donira dodatni sistem SAMP-T, navodi se u zajedničkom saopštenju lidera Sjedinjenih Država, Njemačke, Holandije, Rumunije i Ukrajine od utorka.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy rekao je članicama NATO-a u aprilu da je Ukrajini potrebno najmanje sedam Patriot ili drugih vrhunskih sistema protivvazdušne odbrane da bi se suprotstavili ruskim vazdušnim udarima.

NATO saveznici kažu da blisko sarađuju sa Kijevom kako bi ovi sistemi bili dostupni što je prije moguće. Takođe su rekli da rade na tome da objave još jednu najavu o dodatnim strateškim sistemima protivvazdušne odbrane za Ukrajinu kasnije ove godine.

“Realnost je da nema besplatnih opcija sa agresivnom Rusijom kao susjedom. U ratu nema opcija bez rizika i zapamtite, najveći trošak i najveći rizik bit će ako Rusija pobijedi u Ukrajini”, rekao je u utorak generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Otkako je američki Kongres odobrio novu pomoć Ukrajini nakon višemjesečnog odlaganja, Sjedinjene Države su Ukrajini dostavile stotine miliona dolara opreme izvučene iz američkih zaliha, uključujući dodatnu bateriju Patriot najavljenu u utorak i više rundi raketa dugog dometa poznate kao ATACMS, izjavila su dva američka zvaničnika za Glas Amerike.

ATACMS ima domet do 300 kilometara i skoro je dvostruko veći od udaljenosti ukrajinskih projektila.

Osim toga, SAD su obezbijedile milijarde dolara za dugoročne potrebe odbrane Kijeva, uključujući prošlonedeljni paket Inicijative za pomoć u sigurnosti Ukrajine od 2,2 milijarde dolara koji se koristi za kupovinu presretača za NASAMS (zemaljski sistem protivvazdušne odbrane srednjeg dometa) i sistemi protivvazdušne odbrane Patriot za Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG