Linkovi

Biden na NATO samitu: Rusija neće pobijediti, Ukrajina će zaustaviti Putina


Biden na NATO Summit-u, Washington, 09. juli 2024
Biden na NATO Summit-u, Washington, 09. juli 2024

Američki predsjednik je poželio dobrodošlicu predstavnicima država članica NATO-a na samitu u Washingtonu. Njegov govor bio je fokusiran na podršku Ukrajini, ali su ga takođe pomno pratili saveznici u zemlji i inostranstvu kako bi vidjeli da li američki predsjednik i dalje može da vodi.

Biden je, koristeći teleprompter, na 75. godišnjicu saveza, rekao svjetskim liderima da je „NATO moćniji nego ikad“, ističući širenje alijanse dok je on na funkciji.

„Zadovoljstvo je ugostiti vas u ovoj prelomnoj godini, s ponosom se osvrnuti na sve što smo postigli i gledati naprijed u našu zajedničku budućnost sa snagom i odlučnošću. Danas je NATO moćniji nego ikada", rekao je Biden.

„Ovaj trenutak u historiji zahtijeva našu zajedničku snagu“, rekao je on, naglašavajući riješenost NATO-a da pomogne Ukrajini da se odbrani od ruske invazije.

Vladimir Putin ne želi ništa manje od potpunog potčinjavanja Ukrajine i da zbriše Ukrajinu sa mape“, rekao je Biden.

„Ukrajina može i hoće da zaustavi Putina", dodao je on.

Predsjednik Amerike je dodao da Rusija neće pobijediti, ali da Ukrajina hoće.

U svom govoru od 13 minuta, Biden se nije osvrtao na domaću političku dramu oko njegove kampanje.

Biden koji ima 81 godinu je 12 dana izdržao iscrpljujuća pitanja o sposobnosti za funkciju, jer se neki od njegovih kolega demokrata na Capitol Hillu i donatori kampanje plaše da će izgubiti izbore 5. novembra poslije debate sa republikancem Donaldom Trumpom koja je održana 27. juna.

Bijela kuća se nada da će govorom moći da preokrene talas nagađanja onih koji pomno prate i ispituju bilo kakve Bidenove verbalne neuspjehe ili znakove zabune.

Lideri NATO-a ove sedmice su na samitu u Wašingtonu, na kojem alijansa obilježava 75. godišnjicu postojanja.

NATO nikad nije bio veći, ali i izazovi sa kojim se suočava su veliki - rat u Ukrajini, sve agresivnija Kina, rat Izraela i Hamasa u Gazi, a neke članice dovode u pitanje svoju posvećenost alijansi.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG