Linkovi

Objašnjenje: Šta je sistem Patriot i koliko može da pomogne Ukrajini?


Patriot sistem u Slovačkoj
Patriot sistem u Slovačkoj

SAD razmatraju da Ukrajini pošalju Patriot odbrambene raketne sisteme, najavili su američki zvaničnici, a Kremlj je upozorio da bi taj raketni sistem bio „legitimna meta”.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je mjesecima tražio od SAD da pošalju sistem Patriot, kako bi ojačao protivvazdušnu odbranu od ruskih projektila. Američki zvaničnici su potvrdili sporazum, a uskoro se očekuje i zvanično saopštenje. Ali stručnjaci upozoravaju da je efikasnost sistema ograničena i da možda neće promijeniti igru u ratu.

Šta je Patriot?

Patriot je vođeni raketni sistem zemlja-vazduh koji je prvi put korišten 1980-ih i može da gađa avione, krstareće rakete i balističke rakete manjeg dometa. Svaka jedinica sastoji se od sistema za lansiranje postavljenog na kamion, osam lansera koji mogu da drže do četiri presretača raketa, zemaljskog radara, kontrolne stanice i generatora. Vojska je saopštila da trenutno posjeduje 16 bataljona Patriota.

Patriot sistemi su raspoređeni širom svijeta, a imaju ih i Holandija, Njemačka, Japan, Izrael, Saudijska Arabija, Kuvajt, Tajvan, Grčka, Španija, Južna Koreja, UAE, Katar, Rumunija, Švedska, Poljska i Bahrein.

Ovaj sistem „jedan je od najšire korišćenih i najpouzdanijih i dokazanih protivvazdušnih raketnih odbrambenih sistema”, a kapacitet odbrane od balističkih raketa mogao bi da pomogne u odbrani Ukrajine od balističkih raketa koje isporučuje Iran, rekao je Tom Karako, iz Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS).

Koliko košta?

Procjenjuje se da trenutno presretač raketa košta oko 4 miliona dolara po ispaljenoj rundi, a jedan lanser košta oko 10 miliona dolara, pokazuje izvještaj CSIS-a. Po toj cijeni nije isplativo koristiti ovaj sistem za obaranje manjih i daleko jeftinijih iranskih dronova koje Rusija koristi u Ukrajini.

„Ispaljivanje projektila od milion dolara na bespilotnu letelicu od 50.000 dolara je gubitak”, rekao je Mark Cancian, penzionisani pukovnik i savjetnik u CSIS-u.

Kako se koristi i održava?

Svakom sistemu potrebno je oko 90 vojnika da bi njime upravljali i održavali ga. Zato su SAD mjesecima bile nespremne da pošalju Patriot u Ukrajinu, jer bi to podrazumijevalo i slanje američkih vojnika, što Bidenova administracija ne želi.

Ključna prepreka će biti trening. Američke trupe će morati da obučavaju ukrajinske snage kako da koriste i održavaju sistem. SAD su već obučavale ukrajinsku vojsku kako da rukuje drugim složenim sistemima naoružanja, uključujući raketne sisteme HIMARS. U mnogim slučajevima uspjeli su da skrate obuku, izvodeći ukrajinske trupe na front za nekoliko nedjelja.

Šta sve može Patriot?

Stručnjaci kažu da neke od prijetnji sa kojima se suočava Ukrajina Patriot može efikasno da ukloni, dok protiv drugih nije toliko koristan.

Jedan bivši visoki vojni zvaničnik koji poznaje sistem, rekao je da će on biti efikasan protiv balističkih projektila kratkog dometa i da predstavlja snažnu poruku podrške SAD, ali jedna jedinica neće promijeniti tok rata.

Zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman jer dogovor sa Ukrajinom još nije javno objavljen, kaže da jedan Patriot ima veliki domet paljbe, ali može da pokrije samo ograničeno područje. Na primjer, može efikasno da zaštiti malu vojnu bazu, ali ne i veliki grad kao što je Kijev.

Patrioti su često raspoređeni kao bataljon, koji uključuje četiri jedinice, što neće biti slučaj sa Ukrajinom koja će dobiti samo jednu.

Patriot ima moćniji radar koji je bolji u razlikovanju ciljeva od sovjetskog sistema S-300, ali ima ograničenja, ocjenjuju Karako i Cancian.

Komapnija Raytheon koja proizvodi Patriot saopštava da je sistem od 2015. uspješno presreo 150 balisitčkih raketa. Ali, tvrdnje o uspješnosti se dovode u pitanje.

U izvještaju američke vladine agencije iz 1992. godine navodi se da ne postoje dokazi da je Patriot uspješno presreo 70 odsto raketa u Zalivskom ratu. Njegova efikasnost dovedena je u pitanje i u ratu u Jemenu, gdje se na snimcima vidi da je sistem otkazao.

Stručnjaci zaključuju da je najsnažnija poruka samo isporučivanje Patriota Ukrajini.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG