Linkovi

Rusija: Slanje sistema Patriot smatramo provokacijom


Glasnogovrnica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova
Glasnogovrnica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je u četvrtak Sjedinjene Države da će Moskva smatrati to "provokativnim potezom" koji bi mogao izazvati odgovor Kremlja, ako isporuče sofisticirane rakete protuzračne odbrane Patriot Ukrajini.

Glasnogovornica ministarstva Marija Zaharova rekla je da bi američko raspoređivanje sistema Patriot u borbi protiv ruskih zračnih napada predstavljalo eskalaciju uloge SAD-a u pomaganju kijevskoj vladi da se odbrani od 10-mjesečnog rata Rusije i da bi "moglo dovesti do mogućih posljedica".

Nije navela kakav bi mogao biti odgovor Moskve, ali je rekla da bi Sjedinjene Države trebale "izvući prave zaključke" iz ruskih upozorenja da je oprema koju isporučuju SAD legitimna meta ruskih napada. Sa svojim isporukama oružja Ukrajini, kako je rekla, SAD su već "efikasno postale strana" u ratu.

SAD su ove sedmice potvrdile novinarima dogovor o slanju raketnog sistema Patriot u Ukrajinu.

Neke informacije u izvještaju potiču od AP-a, AFP-a i Reutersa.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG