Linkovi

Sud ponovo na strani Trumpa - šta to znači za istragu o povjerljivim dokumentima


Bivši predsjednik SAD Donald Trump na mitingu u Pensilvaniji, septembar 2022.
Bivši predsjednik SAD Donald Trump na mitingu u Pensilvaniji, septembar 2022.

Federalna sutkinja Ajlin Kenon ponovo je stala na stranu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i odbila zahtjev Sekretarijata za pravosuđe da sprovede reviziju povjerljivih dokumenata koje je FBI pronašao u kući bivšeg predsjednika na Floridi.

FBI je pronašao strogo povjerljiva dokumenta u vili bivšeg predsjednika u Mar-a-Lagu, u sklopu istrage o tome zašto je Trump dokumenta protivzakonito iznio iz Bijele kuće. Pošto je to otkriveno, bivši predsjednik je tražio da se imenuje nezvisni sudija, koji će u cijelom procesu imati ulogu nadzornika.

Sutkinja Kenon je odlučila da to bude okružni sudija Rejmond Diri. On će u svojstvu nezavisnog nadzornika takođe moći da ima uvid u povjerljiva dokumenta.

Sekretarijat za pravosuđe je najavio da će pokušati da blokira pristup Dirija poverljivim dokumentima - što je oko 100 od oko 11.000 stranica. Sutkija Kenon je najavila da će, pak, to nastojati da ubrza.

Još jedna posljedica imenovanja nezavisnog sudskog stručnjaka biće dodatno usporavanje istrage.

Sekretarijat za pravosuđe vodi istragu o Trumpu zbog toga što je uzeo povjerljiva dokumenta, ali i zbog moguće opstrukcije pravde - jer su pronađeni dokazi da su određena dokumenta sakrivena od FBI-a kada je prvi put sproveo pretres vile u Mar-a-Lagu, u junu ove godine.

Trumpovi advokati tvrde da je on kao bivši predsjednik imao pravo da sa dokumenata skine oznaku povjerljivosti. Međutim, za to nisu priložili dokaz na sudu.

Takođe su tražili da se federalnim istražiteljima uskrati pristup određenim dokumentima, jer navode da sadrže detalje povjerljivih komunikacija između advokata i klijenta.

Ovo je samo jedna od istraga koje se vode u vezi sa bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG