Linkovi

Washington Post: Razmatra se podizanje optužnice protiv Trumpa


FILE: Former U.S. President Donald Trump speaks at the Conservative Political Action Conference (CPAC) in Orlando, Florida, Feb. 28, 2021.
FILE: Former U.S. President Donald Trump speaks at the Conservative Political Action Conference (CPAC) in Orlando, Florida, Feb. 28, 2021.

Okružni tužilac Menhetna je sazvao Veliku porotu koja treba da odluči da li će podiči optužnicu protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, piše Washington Post.

Takav potez tužioca ukazuje da on sumnja da ima elemenata krivičnog djela u postupanju Trumpa, njegovih saradnika ili u radu njegove kompanije.

"Porota je sazvana nedavno i sastajaće se tri dana nedeljno u narednih šest mjeseci. Vjerovatno će razmatrati nekoliko stvari, ne samo šta je Trump radio za vrijeme mandata, pa je zbog toga potrebno više vremena", prenio je neimenovani izvor Washington Posta.

Okružni tužilac Sajrus Vens već dvije godine vodi istragu o Trumpovom poslovanju dok je bio na vlasti.

Iz njegove kancelarije je saopšteno da se istražuju potencijalna krivična djela u okviru Trumpove organzacije, poput utaje poreza i finansijskih malverzacija, kao i falsifikovanja poslovnih dokumenata.

Deni Frost, Vensov portparol, nije komentarisao izvještaj Washington Posta.

List navodi i da je Vensova istraga došla do tačke u kojoj vjeruje da je pronašao dokaze za krivična djela koja su počinili ili Trump ili njegovi saradnici.

Tužiteljka države New York Letiša Džejms je ranije saopštila da je pokrenuta istraga o poslovanju Trumpove kompanije, što automatski stavlja Trumpa i njegovu porodicu u rizik od krivičnog gonjenja.

Država New York istražuje da li je Trump namjerno umanjivao vrijednost imovine kako bi platio manji porez i uzimao kredite.

Donald Trump sve poriče.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG