Linkovi

Uprkos oslobađanju u Senatu, Trump se suočava sa više pravnih problema


FILE - U.S. President Donald Trump waves as he arrives at Palm Beach International Airport in West Palm Beach, Fla., Jan. 20, 2021.
FILE - U.S. President Donald Trump waves as he arrives at Palm Beach International Airport in West Palm Beach, Fla., Jan. 20, 2021.

Kao predsjednik, Donald Trump bio je imun na krivični progon i građansku odgovornost. Ali sada kada je privatni građanin, više ne uživa u plaštu predsjedničkog imuniteta - i njegove pravne nevolje počinju se gomilati.

U utorak, samo tri dana nakon što ga je Senat oslobodio optužbe za opoziv optužbe za poticanje pobune 6. januara na američkom Kapitolu, istaknuti američki demokratski predstavniki zbog nereda na Capitol Hillu tužio je Trumpa.

Tužba kongresmena Benniea Thompsona iz Mississippija, predsjedavajućeg Odbora za nacionalnu sigurnost doma, optužuje Trumpa, njegovog osobnog odvjetnika Rudyja Giulianija i dvije krajnje desničarske skupine za urotu da potaknu pobunu kako bi spriječili kongresno ovjeravanje pobjede na predsjedničkim izboraim demokrate Joea Bidena.

Tužba će vjerovatno biti prva od mnogih. Ali Trumpove pravne poteškoće nisu ograničene na njegovu ulogu u neredima. Tekuće istrage u New Yorku i druge parnice vjerovatno će ga godinama držati "zamotanog", rekla je Sarah Tuberville iz Projekta za vladin nadzor.

"Mislim da je jedna od njegovih najvećih opasnosti sada što mu mnoge odbrane koje je ranije imao, kako pravne, tako i političke, nisu dostupne izvan ureda" rekao je Tuberville.

Jason Miller, glasnogovornik bivšeg predsjednika, nazvao je istrage i tužbe "golim partijskim stvarima koje vidimo od stranačkih demokrata".

Uprkos sve češćim pozivima demokrata da Ministarstvo pravosuđa istraži Trumpovu ulogu u napadu 6. januara, i dalje je neizvjesno hoće li agencija za provođenje zakona poduzeti takvu politički nabijenu istragu.

Biden je rekao da će svom budućem državnom odvjetniku Merricku Garlandu prepustiti da odluči hoće li istražiti ili procesuirati Trumpa. Pitanje će vjerovatno dominirati Garlandovim ročištima za potvrdu zakazanim za sljedeću sedmicu.

Evo pogleda na neke od građanskih i krivičnih slučajeva s kojima se Trump sada suočava.

Georgia

Fani Willis, vrhovna tužiteljica okruga Fulton u državi Georgia, istražuje je li Trump prekršio državni zakon kada je pritiskao najviše zvaničnike u državi da preokrenu Bidenovu izbornu pobjedu.

U središtu istrage je telefonski poziv koji je Trump uputio 2. januara državnom tajniku Gruzije Bradu Raffenspergeru u kojem je Trump tražio od Raffenspergera da mu "pronađe" dovoljno glasova da promijeni ishod izbora u državi.

U pismu visokim zvaničnicima Gruzije 10. februara, Willis je napisala da je krivična istraga glavni prioritet njenog ureda i da ispituje širok spektar potencijalnih kršenja, od podsticanja izborne prevare do nasilja ili prijetnji povezanih s administracijom izbora .

Kimberly Wehle, bivša federalna tužiteljica, a sada profesor prava na Univerzitetu u Baltimoreu, rekla je da se istraga, čini se, odvija "na ozbiljan način".

"To je zato što znamo koji su dokazi i prilično je jasno šta se dogodilo", rekla je Wehle.

New York

Više od dvije godine državna državna odvjetnica u New Yorku Letitia James i okružni državni odvjetnik na Manhattanu Cyrus Vance mlađi istražuju Trumpa i njegovo carstvo nekretnina The Trump Organization zbog navodnih prijevara i financijskih nepravilnosti.

Vanceova građanska istraga izrasla je iz svjedočenja kongresa bivšeg Trumpovog odvjetnika Michaela Cohena 2019. godine tijekom kojeg je tvrdio da je Trump počinio financijske zločine manipulirajući vrijednošću svoje imovine u periodu od nekoliko godina.

Čini se da istraga nakuplja paru. Prošlog mjeseca, sudija vrhovnog suda u New Yorku naložio je Trumpovoj organizaciji da preda dokumente Jamesovom uredu.

Odvojena kriminalistička istraga, koju je vodio Vanceov ured, započela je 2018. godine kao istraga plaćanja "tihog novca" koju je Cohen 2016. godine izvršio dvjema ženama koje su navodno imale izvanbračne veze s Trumpom. Cohen je nakon toga služio kaznu za utaju poreza, kršenje finansijskih sredstava za kampanju i krivokletstvo u vezi s isplatama.

Istraga protiv Vancea nastavljena je nakon što su federalni tužioci zatvorili slučaj 2019. godine bez optuživanja Trumpa, a od tada se proširila na niz kriminalnih prekršaja, od prevara s porezima i osiguranjem do falsifikovanja poslovnih knjiga.

Iako Trump još uvijek nije predao svoju financijsku evidenciju Vanceu, unatoč presudi Vrhovnog suda prošle godine, čini se da se istraga nastavlja, a Vanceov ured navodno je angažirao forenzičke stručnjake koji će pomoći u istrazi.

Okrug Kolumbija

Ured državnog odvjetnika Distrikta Kolumbije Karl Racine ispituje je li Trampova uloga u napadu na američki Kapitol 6. januara prekršila lokalni statut o borbi protiv nereda, rekao je glasnogovornik VOA.

Nadležnost Racinea ograničena je na provođenje zakona glavnog grada. Za više od 200 do danas uhapšenih izgrednika svi su federalno optuženi.

Prema lokalnom zakoniku Washingtona, "nered ili poticanje na nerede" prekršaj je za koji je predviđena kazna zatvora do šest mjeseci. Racineov ured nije odlučio hoće li nastaviti s optužbom prema zakonu, rekao je glasnogovornik.

Kleveta

Trump se suočava sa par tužbi za klevetu koje su pokrenule dvije žene koje su ga optužile za seksualno zlostavljanje. 2019. E. Jean Carroll, bivša kolumnistica časopisa Elle, tužila ga je za klevetu nakon što je negirao njezinu optužbu da ju je silovao u robnoj kući u New Yorku 1990-ih, rekavši da ona "nije moj tip" i "da se to nikada nije dogodilo . ”

Ubrzo prije nego što je Trump napustio dužnost 20. januara, Ministarstvo pravosuđa na sudu je tvrdilo da je Trump tada bio "zaposlenik vlade" i da ne može biti tužen. Ali sada kada je privatni građanin, više ne može tražiti imunitet, rekao je Wehle.

Summer Zervos, bivši natjecateljka u emisiji The Apprentice, rijalitiju koji je vodio Trump, a premijerno prikazan 2004. godine, tužila ga je jer ju je nazvao lažljivicom nakon što ga je optužila za seksualno zlostavljanje 2007. Prošle sedmice Zervos je zatražila od suda u New Yorku da dozvoli njenu tužbu koja će se nastaviti sada kada Trump nije u funkciji.

Pobuna

U tužbi Thompsona navodi se da su lažne predizborne tvrdnje Trumpa i Giulianija poticale pobune 6. januara i dvije ekstremističke skupine - Ponosne dječake i Nositelje zakletve - kršeći Zakon o Ku Klux Klan-u, zakon iz 1871. godine koji zabranjuje nasilno miješanje u ustavne dužnosti Kongresa

XS
SM
MD
LG