Linkovi

Ambasador Sondland, svjedok u procesu Trumpovog opoziva, tuži Pompea za 1,8 miliona dolara


ARHIVA / Američki ambasador u EU Gordon Sondlend svedoči na pretresu Odbora za obaveštajna pitanja u Predstavničkom domu, 20. novembra 2019. (Foto: Reuters)

Ambasador Trumpove administracije u Evropskoj uniji Gordon Sondlend (Sondland), jedan od ključnih svjedoka u procesu opoziva Donalda Trumpa 2019. godine tužio je bivšeg državnog sekretara Mike Pompea tražeći nadoknadu za 1,8 miliona dolara pravnih troškova koje je imao tokom suđenja.

U tužbi koja je podnijeta federalnom sudu u Washingtonu, Sondlend navodi da je Pompeo obećao da će nadoknaditi njegove troškove nakon što su ga demokrate u Predstavničkom domu pozvale da svjedoči u procesu opoziva, kada je tadašnji predsjednik Donald Trump osumnjičen da je uskraćivao slanje vojne pomoći Ukrajini tražeći od ukrajinskih vlasti da istraže njegovog političkog rivala Joe Bidena i njegovog sina Huntera.

Umjesto toga, prema Sondlendovim riječima, Pompeo je "pogazio obećanje" nakon što je saznao detalje Sondlendovog svjedočenja.

"Pošto su obaveze koje je Pompeo imao po svemu sudeći napuštene iz političkih razloga, ambasador Sondlend se okreće ovom sudu da mu se nadomjeste troškovi plaćanja advokata", napisao je u tužbi Sondlendov advokat Mark Barondes.

Portparol Pompea nazvao je tužbu "apsurdnom" i izjavio da je Pompeo siguran "da će i sud imati isto gledište."

U svjedočenju koje Sondlendova tužba opisuje kao "izuzetno napeto i rizično, sa ogromnim posljedicama", tadašnji ambasador u EU opisao je tužiocima kako su Trump i njegov advokat Rudi Đulijani eksplicitno tražili "uslugu za uslugu" od Ukajine, i posjetu američkog predsjednika uslovljavali političkim istragama demokrata.

Trumpa je opozvao Predstavnički dom, ali je oslobođen na suđenju u Senatu 2020.

ARHIVA - Američki državni sekretar Majk Pompeo i predsednik Donald Tramp na konferenciji za novinare u Beloj kući 8. aprila 2020.
ARHIVA - Američki državni sekretar Majk Pompeo i predsednik Donald Tramp na konferenciji za novinare u Beloj kući 8. aprila 2020.

Sondlend je otpušten nekoliko dana nakon što je Trump oslobođen u Senatu, kako se navodi u tužbi - "samo zato što je rekao u istinu". On kaže da je nespremnost da se pokriju njegovi pravni troškovi ne samo odraz kršenja obaveza i "uobičajenog ponašanja" već je "izuzetno problematična u ovom slučaju, budući da je bila potrebna velika priprema da se odgovori na obavezujuće pozive koji su mu upućeni."

"Ambasador Sondlend je angažovao pravnu firmu u Washingtonu koja je imala veliko iskustvo u istragama Kongresa i imala kapacitet da mu pomogne, zajedno sa njegovim dugogodišnjim ličnim savjetnikom, da bi se pripremio za važno svjedočenje", navodi se u tužbi. "Ambasador Sondlend je nastavio da se oslanja na Pompeovo obećanje, koje je državni sekretar dao u lično i u ime vlade, kada je angažovao pravnu pomoć koja ga je, ukupno, koštala 1,8 miliona dolara".

Vijest o Sondlendovoj tužbi prvo je objavio The Washington Post.

XS
SM
MD
LG