Linkovi

Washington Post: Trumpova administracija tajno prikupljala podatke novinara


Bivši predsjednik Donald Trump
Bivši predsjednik Donald Trump

Trumpovo pravosudno ministarstvo tajno je zaplijenilo telefonske zapise trojice novinara Washington Posta koji su pratili saveznu istragu veza s Rusijom i predsjedničkom kampanjom Donalda Trumpa 2016., objavio je list.

Otkriće postavlja novi sukob između savezne vlade i novinskih organizacija i zagovornika slobode medija, koji oduzimanje evidencije novinara smatraju upadima u ustavom zaštićenu aktivnost prikupljanja vijesti. Slične akcije događale su se rijetko tijekom proteklog desetljeća, uključujući zaplijenu telefonskih zapisa novinara i urednika Associated Pressa tijekom priče iz 2012. godine koja je otkrila i onemogućila zavjeru o bombi.

U izjavi koju su objavile novine, Cameron Barr, vršiteljica dužnosti izvršnog urednika Posta, rekao je: „Duboko nas muči ova upotreba vladine moći da dobije pristup komunikaciji novinara. Ministarstvo pravosuđa trebalo bi odmah razjasniti razloge ovog upada u aktivnosti novinara koji rade svoj posao, što je aktivnost zaštićena Prvim amandmanom. "

Akcija je vjerojatno usmjerena na identificiranje izvora novinara u pričama o nacionalnoj sigurnosti objavljenim u prvim mjesecima Trumpove administracije, dok su savezni istražitelji pomno proučavali je li njegova kampanja 2016. koordinirana s Kremljem kako bi potaknula izbore.

Zaplijenu evidencije odobrilo je vodstvo Ministarstva pravosuđa prošle godine. Izvjestitelji - Ellen Nakashima, Greg Miller i Adam Entous, koji su u međuvremenu napustili list - dopisima od 3. maja obaviješteni su da je Ministarstvo pravosuđa dobilo evidenciju za njihove kućne, radne ili brojeve mobitela.

Traženi zapisi pokrivaju razdoblje od 15. aprila 2017. do 31. jula 2017., pišu novine. Smjernice Ministarstva pravosuđa za istrage curenja informacija u medije zahtijevaju da se takve radnje poduzimaju samo kada su iscrpljeni drugi načini za dobivanje informacija te da se obavještavaju pogođeni novinari, osim ako se utvrdi da bi to moglo ometati istragu ili ometati nacionalnu sigurnost.

"Iako je rijedak, Odjel slijedi ustaljene postupke u okviru svoje politike medijskih smjernica kada traži pravni postupak za dobivanje evidencija o telefonskim pozivima i e-adresama od članova medija u sklopu kriminalističke istrage zbog neovlaštenog otkrivanja povjerljivih podataka", rekao je Marc Raimondi glasnogovornik odjela u izjavi.

"Ciljevi ovih istraga nisu primatelji medija, već oni s pristupom informacijama nacionalne obrane koji su ih dali medijima i na taj način ih nisu uspjeli zaštititi kako je to zakonski propisano", dodao je.

Bruce Brown, izvršni direktor Odbora reportera za slobodu emdija, rekao je da "ovo pokreće ozbiljnu zabrinutost zbog Prvog amandmana" jer je vlada pribavila zapise o komunikaciji novinara.

Nužno je da novo vodstvo Ministarstva pravosuđa točno objasni kada su tužitelji zaplijenili te zapise, zašto to tek sada obavještava novinu i na temelju čega je Ministarstvo pravosuđa odlučilo odustati od pretpostavke obavještavanja unaprijed prema vlastitim smjernicama kad je očito da istraga uključuje izvještavanje tokom tri godine u prošlosti ”, rekao je Brown u izjavi.

Vlada je također rekla da je dobila sudsku naredbu da od novinara dobije evidenciju e-pošte koja bi pokazala kome su i kada slali e-poštu, ali da te zapise nije pribavila, prenose novine.

Post je rekao da Ministarstvo pravosuđa nije preciziralo svrhu naloga ili identificiralo bilo koji članak o kojem je riječ. No, vremensko razdoblje obuhvaćeno pozivom uključuje objavljivanje priče koja sugerira da su presretanja obavještajnih službi ukazivala na to da je Jeff Sessions, u to vrijeme Trumpov državni odvjetnik, razgovarao o pitanjima kampanje s tadašnjim ruskim veleposlanikom Sergeyem Kislyakom.

Ministarstvo pravosuđa pod bivšim državnim odvjetnikom Ericom Holderom 2015. godine najavilo je revidirane smjernice za pribavljanje zapisa iz medija tokom istraga kaznenih djela curenja informacija, uklanjajući jezik za koji su novinske organizacije rekle da je dvosmislen i da zahtijeva dodatne razine pregleda prije nego što se novinar može pozvati na sud.

Ažurirana politika odgovor je na zgražanje novinskih organizacija zbog taktike Obamine administracije koja se smatrala pretjerano agresivnom i neprijateljskom prema prikupljanju vijesti.

Sessions, Holder-ov nasljednik, najavio je 2017. obnovljeno suzbijanje curenja podataka nacionalne sigurnosti u medije.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG