Linkovi

Trump napustio Udruženja filmskih glumaca da izbjegne da bude izbačen


Donald Trump podnio je ostavku u američkom Udruženju filmskih glumaca (SAG) nakon što je organizacija zaprijetila da će ga izbaciti zbog uloge koju je imao u neredima u Kongresu početkom januara. 

U pismu predsjednici SAG i Američke federacije TV i radio umjetnika (AFTRA), Trump je rekao da podnosi ostavku u udruženju čiji je član od 1989. godine.

"Ne želim da više imam veze sa vašim sindikatom", rekao je Trump u pismu udruženju glumaca. "Ovim pismom vas obavještavam da momentalno podnosim ostavku na članstvo u SAG-AFTRA. Ništa niste uradili za mene."

Udruženje je odgovorilo kratkim saopštenjem: "Hvala vam".

Prošlog mjeseca, odbor SAG-AFTRA glasao je da postoje razlozi za uvjerenje da je Trump, svojom ulogom u upadu u Kapitol 6. januara, narušio pravila koja važe za članove udruženja. Trump je, kako navode, vodio "nesmotrenu kampanju dezinformisanja da bi se diskreditovali novinari, i u krajnjoj liniji ugrozila njihova bezbjednost, a mnogi novinari su članovi SAG-AFTRA."

Trumpov slučaj trebalo je da razmotri disciplinska komisija. U svom pismu, bivši predsjednik je rekao da ga ne interesuje takav pretres. "Koga to zanima?", napisao je.

"Dok nisam upoznat sa vašim radom, veoma sam ponosan na svoj rad na filmovima kao što su "Sam kod kuće 2", "Zulender" i "Vol Strit: Novac nikada ne spava", kao i TV serije "Mladi princ iz Bel Era" "Saturday Night Live" i naravno, na jedan od najuspješnijih programa u istoriji televizije "Šegrt", da pomenem samo nekoliko", napisao je Trump.

"Takođe sam u velikoj mjeri pomogao kablovskoj televiziji (za koju se govorilo da je platforma na samrti prije nego što sam se ja uključio u politiku) i stvorio hiljade radnih mjesta u mrežama kao što su MSNBC i Lažne vijesti CNN, između ostalih", dodao je bivši predsjednik.

U četvrtak, Udruženja filmskih glumaca objavilo je imena kandidata za svoje godišnje nagrade.

Gubitak članstva u udruženju ne sprječava članove da nastave da glume. Međutim, većina velikih produkcijskih kuća se pridržava ugovora sa ovim sindikatom i angažuje samo glumce koji su članovi.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG