Linkovi

State Department za Glas Amerike: Ozbiljno gledamo na Špirićevu umiješanost u korupciju


State Department
State Department

Nakon najave da će zastupnički dom Parlamenta BiH 11.01.2021. na dnevnom redu imati tačku o traženju načina za otkrivanje razloga zbog kojih su SAD sankcionisale Nikolu Špirića 2018.godine, Glas Amerike obratio se State Departmentu.

Sadržaji Glasa Amerike su besplatni za republikaciju pod dva uvjeta:

1. navođenje izvora

2. url link na orginalni sadržaj.

Republikacije koje nisu zadovoljile uslove smatraćemo neovlaštenim preuzimanjem.

Prvi dio odgovora koji je Glas Amerike dobio na upit identičan je onom koji je State Department objavio prilikom objavljivanja sankcija za Špirića.

Nikola Spiric under USA public designation
Nikola Spiric under USA public designation

"Odjel ima vjerodostojne informacije da se g. Špirić koristio javnom korupcijom, uključujući prihvatanje neprimjerenih pogodnosti u zamjenu za obavljanje javnih funkcija i miješanje u javne procese, za vrijeme njegovog mandata kao člana bosanskog zastupničkog doma." U drugom dijelu odgovora još jednom se potcrtava ozbiljnost informacija koje američka vlada tvrdi da ima o Špiriću.

"Prilikom donošenja odluke o 7031 (c), State Department nije obvezan javno otkriti konkretan nalaz korupcije.

U okolnostima u ovom konkretnom slučaju, smatramo da je važno da bosanska vlada i bosanski narod znaju koliko ozbiljno gledamo na javnu korupciju i umiješanost gospodina Špirića u koruptivna djela.
State Department

Korupcija nanosi znatne troškove gospodarstvu, društvu i sigurnosti; može olakšati organizirani kriminal; i umanjuje povjerenje u vladavinu zakona i upravljanje. To izravno utječe na američku nacionalnu sigurnost, ekonomske i vanjskopolitičke interese, a vjerujemo i na partnerske države", stoji u odgovoru State Departmenta na upit Glasa Amerike.

Špirić je visoki državni i funkcioner SNSD-a, dugogodišnji političar.Trenutno je u Domu naroda Parlamenta BiH. Sjedinjene Države javno su ga prokazale za korupciju u semptembru 2018. te je njemu i njegovoj porodici zabranjen ulazak u SAD. Špirić je tada govorio za Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG