Linkovi

BiH: Da li će rad Agencije za borbu protiv korupcije nadzirati osoba koja je pod američkim sankcijama zbog - korupcije?


Nikola Špirić i članovi njegove uže porodice pod američkim sankcijama su od 2018.
Nikola Špirić i članovi njegove uže porodice pod američkim sankcijama su od 2018.

Predstavnički Dom Parlamenta BiH odbio je 04.02.2020. predložene članove komisije glasanjem 16:16 uz osam suzdržanih glasova. O delegatima iz Doma naroda među kojima je i Nikola Špirić treba da se ponovo izjasni taj parlamentarni dom.

Predstavnički dom Parlamenta BiH treba da odluči o sastavu komisije koja će pratiti rad državne Agencije za prevenciju i borbu protiv korupcije (APIK).

Jedan od predloženih članova komisije je Nikola Špirić, političar SNSD-a koji je od septembra 2018. na crnoj listi američkog ministarstva finansija i to upravo zbog korupcije.

Ovaj prijedlog 15.01 potpisali su predsjedavajući oba doma Parlamenta BiH - Denis Zvizdić i Dragan Čović.

Prijedlog odluke o imenovanju članova komisije za nadzor Agencije za prvenciju i borbu protiv korupcije BiH
Prijedlog odluke o imenovanju članova komisije za nadzor Agencije za prvenciju i borbu protiv korupcije BiH

Na upit magazina Buka o prijedlogu se oglasila i američka ambasada u Sarajevu. U odgovoru, navodi Buka, stoji:

"Ministarstvo inostranih poslova SAD (State Department) posjeduje vjerodostojne informacije da je gospodin Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od iste, uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tokom obavljanja javnih funkcija i ometanje javnih procesa tokom svog mandata kao člana Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine"

"U slučaju gospodina Špirića, vjerujemo da su njegove aktivnosti nanijele štetu i interesima Sjedinjenih Američkih Država i građana Bosne i Hercegovine. Govoreći općenito, korupcija nanosi značajnu štetu ekonomiji, društvu i sigurnosti, omogućava organizovani kriminal, te potkopava povjerenje u pravnu državu i vlast."

Odluka o stavljanju Nikole Špirirća i njegove uže porodice na "crnu listu" SAD objavljena je 10. septembra 2018. a obrazloženje sadrži isti prvi pasus kao i reagovanje američke ambasade u Sarajevu na vijest da je predložen kao član komisije za nadzor Agencije za borbu protiv korupcije.

U tadašnjem razgovoru za Glas Amerike Špirić je tvrdio da je američka odluka rezultat "podmetanja krivih informacija od opozicije".

Špirić je, uprkos sankcijama, 2020. godine imenovan za zamjenika predsjedavajućeg gornjeg doma BH Parlamenta a predložen je i u komisiju za imenovanje kontrolnih institucija policijskih tijela u BiH.

I ovaj prijedlog potpisuje isti dvojac: Zvizdić-Čović.

Bosna i Hercegovina u istraživanju percepcije korupcije Transparency Internationala nazaduje već osmu godinu za redom i od 180 zemalja nalazi se na 101. mjestu.

XS
SM
MD
LG