Linkovi

Bijela kuća danas sa dvopartijskom grupom senatora o infrastrukturnom sporazumu


Senator Džo Mančin razgovara sa novinarima prije sastanka o infrastrukturi, na Kapitol hilu, Vašington, 23. juna 2021.
Senator Džo Mančin razgovara sa novinarima prije sastanka o infrastrukturi, na Kapitol hilu, Vašington, 23. juna 2021.

Predsednik Sjedinjenih Država Joe Biden trebalo bi u četvrtak da ugosti dvopartijsku grupu američkih senatora u Bijeloj kući nakon što su nagovijestili napredak ka sporazumu o velikom paketu infrastrukturnog ulaganja.

Tokom posljednjih dana, rasprave bile su usredsređene na plan potrošnje veći od hiljadu milijardi dolara, podijeljen približno ujednačeno između novog i prenamijenjenog finansiranja.

Specifični ciljevi djelovanja uključuju poboljšanje mreže državnih puteva i elektro-mreže i proširenje pristupa širokopojasnom internetu.

"Viši zvaničnici Bijele kuće imali su danas dva produktivna sastanka sa dvopartijskom grupom senatora koji su pregovarali o infrastrukturi", izjavila je kasno u srijedu sekretarka za štampu Bijele kuće Džen Psaki. "Grupa je napredovala ka nacrtu potencijalnog sporazuma, a predsjednik je pozvao grupu da sutra dođe u Bijelu kuću kako bi o tome lično razgovarali".

Grupa uključuje 21 senatora i najnoviji je u nizu napora demokrata i republikanaca da postignu sporazum o veličini, prioritetima i izvorima finansiranja glavnog infrastrukturnog programa.

Biden je ranije predložio paket od oko 2,3 hiljada milijardi dolara, a kasnije ga je smanjio na 1,7 hiljada milijardi u pokušaju da pridobije republikansku podršku potrebnu za napredak mjera u ravnomjerno podijeljenom Senatu.

Jedna od glavnih rasprava bila je kako platiti plan. Biden se zalagao za povećanje stope poreza na dobit, ali republikanci su se usprotivili tom koraku nakon što su uspješno smanjili stopu tokom prethodne administracije predsjednika Donalda Trumpa.

XS
SM
MD
LG