Linkovi

Američke sankcije zvaničnicima RS i članovima SNSD-a


SAD su danas sankcionisale deset osoba sa Zapadnog Balkana i 18 kompanija zbog korupcije i ruskog malignog utjecaja.

Vezano za BiH, Ured za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD-a označio je Savu Cvjetinovića, člana izvršnog odbora SNSD-a, Petra Đokića, trenutnog ministra industrije, energetike i rudarstva RS, Duška Perovića, dugogodišnjeg šefa Predstavništva RS u Moskvi, te kompaniju BN Inžinjering iz RS.

„Rusija je nastavila koristiti svoj utjecaj na Zapadnom Balkanu kako bi spriječila integraciju regije u međunarodne institucije i organizacije, kao i iskoristila ključne jurisdikcije za olakšavanje svojih agresivnih destabilizirajućih aktivnosti”, rekao je podsekretar Ministarstva financija za terorizam i financijsku obavještajnu službu Brian E. Nelson. „Današnja akcija ponovno potvrđuje šire napore Vlade SAD-a u promicanju mira, stabilnosti i funkcionalnog demokratskog upravljanja u regiji Zapadnog Balkana.”

Savo Cvijetinović

Savo Cvijetinović je član Izvršnog odbora političke stranke koju vodi predsjednik RS Milorad Dodik, SNSD, a koji je također pod američkim sankcijama.

Kako se navodi, on je također predstavnik firme BN Inžinjering sa sjedištem u RS-u, koja je u vlasništvu bivšeg zamjenika načelnika vojnog zračnog transporta u Oružanim snagama Rusije i bivšeg komandanta komponente zračnog transporta ruske vojske.

BN Inžinjering je omogućio ilegalni transfer motora za helikoptere proizvedenih u Ukrajini u Rusiju preko BiH, stoji u odluci.

Cvijetinović je rekao za Srnu kako ga sankcije ne zanimaju, dodavši da nije tačno da je član Glavnog odbora SNSD, već samo član te stranke.

Petar Đokić

Arhiv - Petar Đokić
Arhiv - Petar Đokić

Petar Đokić je 2017. s hrvatskim ministrom zaštite okoliša i energetike potpisao ugovor o izgradnji plinovoda iz Hrvatske do rafinerije Bosanski Brod, koja je u vlasništvu ruske kompanije, u RS-u.

Kako se obrazlaže, sklapanje takvog sporazuma prijetnja je provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sankcionisanjem Đokića šalje se jasan signal da SAD neće tolerirati antidejtonsko ponašanje, stoji u odluci.

U reakciji na sankcije, Đokić je za Srnu rekao kako je njegova aktivnost za cilj imala da se neutrališe veliki zagađivač sa kojim je problem imala Hrvatska i entitet, dodavši kako nema ni jednog razloga da je protiv Dejtonskog sporazuma.

Duško Perović

Duško Perović je dugogodišnji šef Predstavništva RS u Moskvi. Perović je bio poveznica između Dodika i njegove stranke SNSD i ruskih zvaničnika, navodi se odluci. Tačnije, kako se dalje kaže, on je rutinski lobirao za sastanke Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

O odluci se kaže i da je Perović također bio posrednik između Vlade RS i istaknutog ruskog milijardera. Iako je bio službenik Vlade RS, Perović je bio zaposlen u dvije njegove firme u isto vrijeme kada je milijarder bio u procesu sklapanja profitabilnog posla sa Vladom RS, obralzloženo je odluci.

Dalje se kaže da je Perović dodatno posjedovao dionice u najmanje jednom od milijarderovih offshore entiteta.

Sankcionisanim osobama se zabranjuje ulazak u SAD i blokira imovina ako je posjeduju u SAD-u.

Perović je za Srnu kazao kako može "na ovu odluku samo da se nasmijem".

Sankcijama su obuhvaćeni i pojedinci i kompanije iz Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG