Linkovi

BiH

Ambasada SAD: Dodikove prijetnje opasne za cijeli Zapadni Balkan


Predsjedavajući tročlanog Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik obraća se novinarima nakon sastanka sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom u Istočnom Sarajevu, 14. decembra 2020. godine.
Predsjedavajući tročlanog Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik obraća se novinarima nakon sastanka sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom u Istočnom Sarajevu, 14. decembra 2020. godine.

Iz Ambasade SAD u BiH upozorili su da su separatistička retorika Milorada Dodika i prijetnje otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine (BiH) antidejtonske i opasne, ne samo za stabilnost i sigurnost BiH, već i cijele regije Zapadnog Balkana.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je objavio svoj intervju koji je dao za hrvatski Nacional, a u kojem govori da će donijeti odluku o "odbrani RS-a ukoliko bude dirnuto u njenu imovinu". Kazao je da nije za otcjepljenje od Bosne i Hercegovine, ali da ima podršku 10-15 zemalja.

"Upravo su ovakve izjave kao i njegovo antidejtonsko djelovanje i pokušaji podrivanja države BiH razlog zašto je gospodin Dodik pod sankcijama SAD-a", naveli su iz Ambasade SAD na mreži X.

Podsjetili su da "ne postoji pravo prema Ustavu BiH da se entitet ili bilo koja druga poddržavna jedinica otcijepi".

"Zablude gospodina Dodika opasno su skretanje s mirne, demokratske i prosperitetne budućnosti koju građani Bosne i Hercegovine, uključujući i one koji žive u Republici Srpskoj, žele i zaslužuju. Sjedinjene Države su uvijek podržavale i nastavit će podržavati teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH", konstatuje se u poruci iz Američke ambasade.

Sjedinjene Države su Miloradu Dodiku uvele sankcije i 5. januara 2022., ali i 17. jula 2017. godine zbog opstruiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Milorad Dodik se nalazi i pod sankcijama Velike Britanije.

Portparol State Departmenta Matthew Miller ocijenio je 20. oktobra da je "Dodik, koji je na crnoj listi SAD-a, vodeći glas negiranja genocida i pokretač produbljivanja podjela i političkog ćorsokaka u zemlji, zloupotrijebio svoju zvaničnu vladinu poziciju da akumulira lično bogatstvo putem mita i drugih oblika korupcije".

Iz State Departmenta kažu da sankcije imaju za cilj da "poremete elemente finansijske mreže koja lično obogaćuje Dodika na račun teritorijalnog integriteta i funkcionalnog upravljanja BiH, kao i opšte ekonomske dobrobiti Republike Srpske".

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država uvelo je 20. oktobra sankcije Dodikovom sinu Igoru i kćerki Gorici. Njihova imena su na spisku sankcionisanih osoba Ministarstva. Pored Dodikove djece, na spisku su i njihove kompanije čiji su vlasnici ili suvlasnici.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG