Linkovi

Ko su sankcionisani iz Srbije i Crne Gore


State Department (Foto: AP/J. Scott Applewhite)
State Department (Foto: AP/J. Scott Applewhite)

Američki State Department uveo je u četvrtak sankcije protiv dva pojedinca i 12 entiteta sa Zapadnog Balkana koji su, kako se navodi u saopštenju, povezani sa ruskim malignim uticajem i korupcijom koja to omogućava.

State Department je sankcionisao Nenada Popovića, bivšeg ministra bez portfelja u Vladi Srbije, i kompanije koje se povezuju sa njim.

"Popović održava bliske veze sa Kremljom i koristi svoju mrežu za korumpirane šeme da bi se lično obogatio", naveo je u saopštenju portparol State Departmenta Matthew Miller.

Popović je nekadašnji potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srbije i predsjednik poslaničke grupe prijateljstva sa Ruskom Federacijom. Bivši je potpredsjednik Demokratske stranke Srbije.

"Nenad Popović je bio ministar Srbije od 2017. do 2022. godine, a osnovao je nacionalističku Srpsku narodnu partiju 2014. Popović je vlasnik brojnih kompanija i holdinga u Srbiji i Rusiji. Od 1990-ih, Popović je koristio svoje poslove u Rusiji da bi se obogatio i stekao bliske veze sa visokim liderima Kremlja. Popović nastavlja da koristi svoje veze u Kremlju da obezbijedi poslove za svoje holdinge, od kojih većina posluje u sektoru konsaltinga, nekretnina i elektronike ruske privrede, kako bi izgradio svoje lično bogatstvo kroz pronevjere i poreske šeme. State Department označava Nenada Popovića kao nekoga ko radi za sektor elektronike Ruske Federacije. Popovićevi glavni holdinzi sa sedištem u Rusiji uključuju 'Asset Electro LLC' i 'Asset Automation LLC'. 'Mosen Esset Management LLC 'upravlja svakodnevnim operacijama Popovićevih holdinga u Rusiji", saopštile su američke vlasti.

Sankcije su uvedene i srpskom političaru Miši Vaciću, zbog "učešća u nelegitimnom referendumu o ankesiji, koji je organizovao Kremlj, na ukrajinskoj teritoriji pod ruskom okupacijom u septembru 2022. godine".

"Miša Vacić je predsjednik Srpske desnice u Srbiji. Vacić je bio posmatrač na lažnim referendumima Rusije za aneksiju okupiranih regiona Ukrajine u septembru 2022. Tokom intervjua i medijskih događaja, Vacić je tvrdio da je međunarodni posmatrač, na poziv Vladimira Putina, i zagovarao rusku aneksiju ovih regiona. State Department Mišu Vačića označava odgovornim za ili saučesništvo, direktno ili indirektno angažovanje ili pokušaj da se angažuje u aktivnostima koje podrivaju mir, bezbjednost, političku stabilnost i ili teritorijalni integritet Sjedinjenih Država, njihovih saveznika ili partnera, za ili u ime ili u korist, direktno ili indirektno, Vlade Ruske Federacije", ističe se u saopštenju Sekretarijata za finansije u kojem se naglašava da je "ruski uticaj na Zapadnom Balkanu duboko isprepleten sa korupcijom i ekstremističkom političkom retorikom, koje ugrožavaju vladavinu prava, stabilnost i suverenitet regiona".

Sekretarijat za finansije je istovremeno uveo sankcije protiv osam pojedinaca i šest entiteta u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji koji su, kako se ističe, direktno omogućavali ruski uticaj "ili njihove koruptivne aktivnosti imaju koristi od ruskog uticaja.

Kancelarija za kontrolu strane imovine, pri Sekretarijatu za finansije, sankcije je uvela Miodragu "Daki" Davidoviću, koji je - kako navodi - "decenijama prao novac za kriminalne sindikate, jačao svoj uticaj i gradio kriminalnu mrežu od krijumčarenja cigareta, nafte i oružja u Crnu Goru".

"Njegove koruptivne aktivnosti omogućile su ruske napore da ugrozi nezavisnost demokratskih institucija i pravosuđa u zemlju, uključujući napore da utiče na ishod izbota. Također je bio uključen u skandal koji je doveo do hapšenja generalnog sekretara Vlade Sjeverne Makedonije Dragija Raškovskog, jednog od glavnih saradnika bivšeg premijera Zorana Zaeva. Raškovski je navodno primio mito od Davidovića da bi se mu organizovao sastanak sa premijerom Zaevim kako bi se promovisali Davidovićevi poslovni interesi", navodi se u saopštenju Sekretarijata za finansije.

Dodaje se da je Davidović sankcionisan "zbog odgovornosti ili saučesništva, direktne ili indirektne umiješanosti u korupciju u vezi sa Zapadnim Balkanom, uključujući i korupciju u ime ili povezanu sa vladom na Balkanu, ili aktuelnim ili bivšim vladinim zvaničnikom na bilo kojem nivou vlade na Balkanu, kao što su pronevjera javne imovine, ili oduzimanje privatne imovine u ličnu korist ili političke svrhe, ili mito".

Sankcije su mu uvedene "i zbog odgovornosti ili saučesništva, ili direktne ili indirektne umiješanosti u poteze ili politike koji prijete miru, bezbjednosti, stabilnosti ili teritorijalnom integritetu bilo kojeg područja ili države na Zapadnom Balkanu".

Iz Crne Gore je sankcionisan i Branislav "Brano" Mićunović koji je, kako se navodi u saopštenju, decenijama bio jedna od vodećih ličnosti u organizovanom kriminalu u Crnoj Gori, još od perioda bivše Jugoslavije".

"Najpoznatiji je po nelegalnom krijumčarenju cigareta koje je korumpiralo i podrilo nezavisnost demokratskih institucija Crne Gore", ističe se u saopštenju.

Mićunović je poput Davidovića takođe sankcionisan "zbog odgovornosti ili saučesništva, direktne ili indirektne umiješanosti u korupciju u vezi sa Zapadnim Balkanom, uključujući i korupciju u ime ili povezanu sa vladom na Balkanu, ili aktuelnim ili bivšim vladinim zvaničnikom na bilo kojem nivou vlade na Balkanu, kao što su pronevjera javne imovine, ili oduzimanje privatne imovine u ličnu korist ili političke svrhe, ili mito"

Kaznenim merama je predviđeno blokiranje imovine i interesa sankcionisanih pojedinaca i entiteta u Americi, ili u posjedu ili pod kontrolom američkih državljana. Amerikancima su također zabranjene sve transakcije koje obuhvataju imovinu ili interese sankcionisanih pojedinaca.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG