Linkovi

Rusi blokirali konvoj pomoći za Mariupolj i iznijeli plan povezivanja Krima i Donbasa


Fotografija objavljena 22. marta pokazuje industrijski kompleks u Mariupolju nakon ruskog granatiranja.
Fotografija objavljena 22. marta pokazuje industrijski kompleks u Mariupolju nakon ruskog granatiranja.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski navodi je da je oko 100.000 civila ostalo u Mariupolju, poprištu nekih od najgorih ratnih razaranja, dok Rusija sprovodi ofanzivu bombardirajući gradove i mjesta.

Oni koji su uspjeli pobjeći, za Mariupolj su rekli da je razoreni grad.

"Bombardirali su nas proteklih 20 dana", rekla je 39-godišnja Viktoria Totsen, koja je pobjegla u Poljsku. "Tokom posljednjih pet dana, avioni su nadlijetali nas svakih pet sekundi i bacali bombe svuda – na stambene zgrade, vrtiće, umjetničke škole, svuda."

Zelenski, govoreći kasno u utorak u svom noćnom video obraćanju naciji, optužio je ruske snage da su blokirale konvoj pomoći uprkos tome što su ranije pristali na rutu.

"Pokušavamo da organizujemo stabilne humanitarne koridore za stanovnike Mariupolja, ali skoro sve naše pokušaje, nažalost, osujećuju ruski okupatori, granatiranjem ili namernim terorom", rekao je Zelenski.

Zelenski kaže da su stanovnici Maripuplja pod konstatnim granatiranjem i bez hrane i lijekova.

Ruski zvaničnik iznio plan koridora Krim-Mariupolj-Donbas

Ruski zvaničnik iznio je plan Moskve za povezivanje poluotoka Krima s regijom Donbas na jugoistoku koju je okupirala Rusija "kada vojska preuzme kontrolu" nad ključnim lučkim gradom Mariupoljem.

Kirill Stepanov je savjetnik u ruskom Južnom federalnom okrugu koji uključuje Krim - ukrajinski teritorij koji je Rusija pripojila 2014. godine.

On je rekao ruskoj agenciji RIA Novosti da će "preuzimanje kontrole nad autocestom od Krima do Mariupolja pouzdano povezati poluotok s Donbasom prometnim koridorom".

Dodao je da će ovaj koridor i kopneni most Krima činiti "tranzitni teritorij" koji povezuje regiju Kavkaza, morske luke duž sjeverne obale Crnog mora i industrijska središta regija Donjecka i Luganska koja su pod ruskom okupacijom.

Taj vojni cilj dugo se ističe kao razlog zašto Rusija toliko želi Mariupolj.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG