Linkovi

SAD i Rusija vraćaju ambasadore


Russia US Embassy
Russia US Embassy

Američki ambasador u Rusiji John Sullivan vratit će se u Moskvu ove sedmice, saopštio je Ned Price glasnogovornik State Departmenta u ponedjeljak 21. juna, prenosi Reuters.

Prince je također novinarima rekao da Sjedinjene Države pozdravljaju povratak ruskog ambasadora Anatolija Antonova.

Antonov je opozvan iz Washingtona u martu ove godine radi razgovora o odnosima Washingtona i Moskve, nakon što je američki predsjednik Joe Biden rekao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin "ubica". Biden je rekao da smatra da je Putin ubica koji će da "plati cijenu" zbog navodnog uplitanja u američke izbore.

Američki ambasador John Sullivan napustio je Moskvu u aprilu nakon što je Rusija predložila da se vrati u Washington na konsultacije.

Tokom prošlosedmičnog samita u Ženevi kada se po prvi put nakon što je izabran na mjesto predsjednika Sjedinjenih Država Joe Biden susreo sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom dogovoreno je da će Moskva i Washinton dozvoliti vraćanje diplomata.

Biden i Putin su se također dogovorili kako će organizovati pregovore o kontroli naoružanja i cyber sigurnosti.

Prvi susret dvojice lidera održan je u trenutku kada su rusko-američki odnosi na najnižem nivou još od perioda “hladnog rata”.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG