Linkovi

SAD: Protesti zbog policijskih pucnjava ostali mirni


Prosvjednik koji drži natpis "Prestanite nas ubijati" kreće se duž čikaške petlje tijekom mirnog prosvjeda, u srijedu, 14. travnja 2021., uoči objavljivanja videa fatalne policijske pucnjave na 13-godišnjeg Adama Toleda. (AP Photo / Shafkat Anowar)
Prosvjednik koji drži natpis "Prestanite nas ubijati" kreće se duž čikaške petlje tijekom mirnog prosvjeda, u srijedu, 14. travnja 2021., uoči objavljivanja videa fatalne policijske pucnjave na 13-godišnjeg Adama Toleda. (AP Photo / Shafkat Anowar)

Gradovi u dvije države zapadnog dijela SAD-a - Minnesoti i Illinoisu - pripremili su se u četvrtak za noć nemira koja se nije ostvarila.

Međutim, mirni prosvjednici izašli su na ulice u rubnom predgrađu Minneapolisa i u Chicagu kako bi demonstrirali protiv policijskh ubistava mladih nebijelih muškaraca.

Demonstranti u Brooklyn Centeru, u državi Minnesota, okupili su se ispred policijske postaje u četvrtak u znak protesta zbog pucnjave u nedjelju na 20-godišnju Daunte Wright, koja je bila dvosmjerna i otac jednogodišnjeg sina. Wrighta je na zaustavljanju zaustavio policajac Kim Potter.

Potter je rekla da je mislila da je povukla svoj Taser da ga koristi na Wrightu, ali je umjesto toga povukla pištolj. Optužena je za ubojstvo drugog stupnja, ali prosvjednici žele da se bijeli Potter suoči s ozbiljnijim optužbama.

Ranije u četvrtak, policija u Chicagu objavila je snimke tijela policajca koji je u ožujku pucao na Adama Toleda, 13-godišnjeg Hispanjolca. Nekoliko prosvjeda niklo je u Chicagu nakon objavljivanja snimke. U jednom od prosvjeda, demonstranti su marširali do sjedišta Bratskog reda policije, ali niti jedna demonstracija nije prerasla u nasilje.

U dijelu čikaškog videa čuje se policajac kako govori: "Hej, pokaži mi svoje ******* ruke, baci to, baci." Čini se da dječak nešto ispusti, a zatim se okreće i podiže ruke. Policajac u njega puca, a on zatim pada na zemlju. Policija kaže da je policajac bio u životnoj opasnosti.

Ured policijske odgovornosti u Chicagu rekao je da ne može objaviti videozapis jer je žrtva maloljetna, ali ga je pustio nakon brojnih zahtjeva. Chicago ima povijest suzbijanja policijskih videozapisa.

U predgrađu Brooklyn Center prosvjednici su demonstrirali ispred policijske postaje svake noći od ubistva Wrighta, a policija je koristila gumene metke i plinske granate u okršajima s prosvjednicima.

Brooklyn Center je predgrađe Minneapolisa u kojem je George Floyd, Afroamerikanac, umro prošle godine nakon što je Derek Chauvin, bijeli policajac, klečao koljenom na Floydovom vratu više od devet minuta. Chauvinovo suđenje trenutno je u toku u Minneapolisu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG