Linkovi

Demonstranti u Minesoti traže pravdu nakon policijskog ubistva mladog Afroamerikanca


A police officer holds a tear gas launcher while standing guard at the Brooklyn Center Police Department, days after Daunte Wright was shot and killed by a police officer, in Brooklyn Center, Minnesota, April 13, 2021.
A police officer holds a tear gas launcher while standing guard at the Brooklyn Center Police Department, days after Daunte Wright was shot and killed by a police officer, in Brooklyn Center, Minnesota, April 13, 2021.

Policija i prosvjednici sukobili su se treću noć u američkoj državi Minnesota nakon što je policajac pucao u 20-godišnjeg Afroamerikanca tijekom zaustavljanja prometa.

Vlasti na području Minneapolisa odredile su policijski sat od 22 sata uvečer kako bi ljude pokušali udaljiti osa ulice, ali stotine ljudi okupilo se ispred policijskog sjedišta u predgrađu Brooklyn Centra dok su tražili pravdu u tom slučaju.

Policija je naredila gomili da se raziđe, a u sukobima koji su uslijedili sudjelovali su prosvjednici koji su bacali predmete na policiju i policajci koristeći bombe i plinske granate.

Protesti su započeli kasno u nedjelju nakon što je policajka Kim Potter ustrijelila Daunte Wrighta. Medicinski istraživač okruga Hennepin rekao je da je Wright umro od pucnja u prsa i način smrti klasificirao kao ubojstvo.

Tužitelji okruga Hennepin proslijedili su slučaj obližnjem okrugu Washington, gdje je najviši tužitelj Pete Orput rekao da se nada da će do srijede donijeti odluku o podizanju optužnice.

Gradonačelnik Brooklyn Centra Mike Elliott rekao je da je zatražio od guvernera Minnesote da slučaj dodijeli državnom odvjetništvu.

U izjavi od utorka, udruga policijskih i mirovnih časnika Minnesote, izjavila je da "ne bi trebalo donositi zaključke dok istraga ne bude završena."

Potter, 26-godišnja veteranka policijske uprave Brooklyn Center, u utorak je dala otkaz.

"Voljela sam svaku minutu biti policajac i služiti ovoj zajednici najbolje što znam, ali vjerujem da je to u najboljem interesu zajednice, odjela i mojih kolega policajaca ako odmah dam otkaz", rekla je u pismu.

Ostavku je u utorak podnio i šef policije Tim Gannon.

Gannon je na konferenciji za novinare u ponedjeljak rekao kako vjeruje da je Potter slučajno pucala u Wrighta kad je mislila da upotrijebi elekro omamljivač - teaser. Taser je nesmrtonosno elektrošok oružje koje se koristi za onesposobljavanje pojedinca električnim udarom, omogućavajući mu pristup i rukovanje na nsiguran način.

XS
SM
MD
LG