Linkovi

Prosvjednici prkose policijskom satu Minnesote nakon policijske pucnjave


A demonstrator raises their hand while facing off against a perimeter of police as they defy an order to disperse during a protest against the police shooting of Daunte Wright, April 12, 2021, in Brooklyn Center, Minn.

Stotine ljudi okupilo se kasno u ponedjeljak ispred policijske postaje u američkoj saveznoj državi Minnesota u znak protesta zbog smrtonosne pucnjave na muškarca od strane policajca.

Policija u predgrađu Minneapolisa, Brooklyn Center, ispalila je kanistere s plinom i šok bombe kako bi pokušala rastjerati mnoštvo nakon početka novog policijskog sata preko noći.

Daunte Wright, 20-godišnji Afroamerikanac, ubijen je tijekom zaustavljanja prometa u nedjelju popodne.

Šef policije Brooklyn Centra Tim Gannon rekao je kako vjeruje da je policajac slučajno pucao u Wrighta te da je namjeravao upotrijebiti omamljivač (teaser) umjesto pištolja. Teaser je nesmrtonosno elektrošok oružje koje se koristi za onesposobljavanje pojedinca električnim udarom, omogućavajući mu pristup i savladavanje na siguran način.

Državni ured za kriminalne istrage istražuje pucnjavu.

Policajac, 26-godišnji veteran, upućen je na administrativni odmor.

Gradonačelnik Brooklyn Centra Mike Elliott rekao je da policajca treba otpustiti.

"Ne možemo si priuštiti pogreške koje dovode do gubitka života drugih ljudi", rekao je. "Učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bismo osigurali da pravda bude izvršena i da naše zajednice postanu cjelovite."

Wrightov brat, Dallas Bryant, govorio je na bdjenju u ponedjeljak navečer i pitao kako je policajac mogao zamijeniti pištolj s taserom.

Znate razliku između plastike i metala. Svi to znamo”, rekao je.

Gannon je također objavio video snimak tjelesne kamere policajca koji je pucao, a koji je pokazao trojicu policajaca oko zaustavljenog automobila. Kad je drugi policajac pokušao staviti lisice na Wrighta, uslijedila je borba. Čuje se policajac kako viče "Teaser!" nekoliko puta prije pucanja iz vatrenog oružja.

Predsjednik Joe Biden rekao je da će istraga utvrditi što se dogodilo i rekao da "nema opravdanja" za incidente pljačke i nasilja koji su se dogodili nakon prosvjeda kasno u nedjelju.

"Pozivam na mir i smirenost", rekao je Biden novinarima u ponedjeljak u Bijeloj kući. "I trebali bismo slušati Daunteovu mamu koja poziva na mir i smirenost."

U intervjuu novinarima, Wrightova majka, Katie Wright, pozvala je prosvjednike da budu mirni i usredotočeni. Rekla je da ju je zvao tijekom zaustavljanja prometa i čula je njegovu razmjenu s policijom.

Katie Wright rekla je da joj je rekao "da je imao osvježivače zraka u automobilu i rekli su mu da izađe iz automobila." Rekla je da je tijekom poziva čula prepirke, a zatim netko rekao: "Daunte, ne trči" prije nego što je poziv završio. Kad je nazvala, djevojka njenog sina se javila i rekla da je ustrijeljen.

Brooklyn Center udaljen je nekoliko kilometara od mjesta gdje se sudi policajcu, optuženom za ubistvo Georgea Floyda u maju prošle godine.

Floydova smrt izazvala je raširene prosvjede protiv policijske brutalnosti i rasne nejednakosti u Sjedinjenim Državama.

Kao odgovor na Wrightovu smrt, profesionalni sportski timovi u Minnesoti, uključujući baseball tim Minnesota Twins, košarkaški Minnesota Timberwolves i hokejaški Minnesota Wild, odgodili su svoje zakazane utakmice u ponedjeljak.

XS
SM
MD
LG