Linkovi

SAD: Paket pomoći Ukrajini sa oružjem većeg dometa


 Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB)
Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB)

Sjedinjene Države spremaju vojnu pomoć u vrijednosti od više od dvije milijarde dolara za Ukrajinu za koju se očekuje da će po prvi put uključiti rakete većeg dometa, kao i drugu municiju i oružje, izjavila su za Reuters u utorak dva američka zvaničnika.

Očekuje se da će pomoć biti objavljena već ove sedmice, rekli su zvaničnici. Takođe se očekuje da će uključiti opremu za podršku sistemima protivvazdušne odbrane Patriot, precizno navođenu municiju i protivtenkovsko oružje Javelin, dodali su.

Jedan od zvaničnika je rekao da će dio paketa, za koji se očekuje da će iznositi 1,725 milijardi dolara, doći iz fonda poznatog kao Inicijativa za pomoć u sigurnosti Ukrajine (USAI), koji omogućava administraciji predsjednika Joea Bidena da nabavi oružje iz industrije, a ne iz američkih zaliha oružja .

Sredstva USAI-ja bi išla za kupovinu novog oružja, bombe malog prečnika (GLSDB) koje proizvodi Boeing Co, koja ima domet od 150 km. Sjedinjene Države su odbile zahtjeve Ukrajine za projektil ATACMS dometa 297 km.

Veći domet GLSDB bombe mogao bi omogućiti Ukrajini da pogodi mete koje su bile van domašaja i pomoći joj da nastavi svoje kontranapade ometajući Rusiju dalje iza njenih linija.

Reuters je prvi put izvijestio o Boeingovom prijedlogu da GLSDB planira za Ukrajinu u novembru. U to vrijeme se očekivalo da bi GLSDB mogao biti u Ukrajini do proljeća.

GLSDB zajednički izrađuju SAAB AB i Boeing. Kombinira GBU-39 bombu malog prečnika (SDB) sa raketnim motorom M26, a oboje su uobičajeni u američkim zalihama.

GLSDB je vođen GPS-om, može pobijediti neka elektronske ometanja, upotrebljiv je u svim vremenskim uvjetima i može se koristiti protiv oklopnih vozila, prema SAAB-ovoj web stranici. GBU-39 – koji bi funkcionisao kao bojeva glava GLSDB – ima mala, sklopiva krila koja mu omogućavaju da klizi više od 100 km ako se ispusti iz aviona i pogodi mete prečnika od 1 metar.

Sredstva USAI-a bi se također koristila za plaćanje više komponenti protivzračne odbrane HAWK, sistema protiv dronova, radara protiv artiljerije i zračnog nadzora, opreme za komunikaciju, PUMA dronova i rezervnih dijelova za glavne sisteme poput Patriot i Bradley, rekao je jedan od zvaničnika .

Postoji i značajna količina medicinske opreme - dovoljna za opremanje tri terenske bolnice koju je donirao drugi saveznik, dodao je zvaničnik.

Bijela kuća je odbila da komentariše. Sadržaj i veličina paketa pomoći mogu se mijenjati dok ih ne potpiše predsjednik.

Rusija je u srijedu saopštila da isporuke oružja dugog dometa Ukrajini neće odvratiti ruske snage, već će povećati tenzije i eskalirati sukob.

Osim sredstava USAI-ja, više od 400 miliona dolara pomoći će doći iz fondova predsjedničke uprave za povlačenje sredstava, što omogućava predsjedniku da uzme trenutne američke dionice u hitnim slučajevima.

Očekivalo se da će ta pomoć uključivati vozila otporna na mine (MRAP), navođene višestruke raketne sisteme (GMLRS) i municiju.

SAD su poslale oko 27,2 milijarde dolara sigurnosne pomoći Ukrajini od ruske invazije u februaru 2022.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG