Linkovi

Ukrajinske tenkovske posade stigle na obuku u Veliku Britaniju


Ukrajinski tenk na izložbi u Černigovskoj oblasti
Ukrajinski tenk na izložbi u Černigovskoj oblasti

Ukrajinske tenkovske posade stigle su u Veliku Britaniju kako bi započele obuku za nastavak borbe protiv Rusije, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane 29. januara samo nekoliko dana nakon što su Britanija i druge zemlje NATO-a obećale Ukrajini više od 130 tenkova.

"Velika Britanija će Ukrajini isporučiti tenkove Challenger 2 zajedno sa globalnim partnerskim zemljama -- demonstrirajući snagu međunarodne podrške Ukrajini", objavilo je ministarstvo na Tviteru 29. januara.

Sjedinjene Američke Države i Njemačka dogovorile su se prošle sedmice da pošalju tenkove Abrams i Leopard 2 u Ukrajinu, dok je Velika Britanija ranije u januaru rekla da će poslati 14 tenkova Challenger 2. Njemačka je također dozvolila drugim zemljama, poput Norveške i Poljske, da pošalju svoje tenkove njemačke proizvodnje Leopard 2 u Ukrajinu.

Poljska je rekla da će Ukrajini dostaviti još 60 tenkova, pored 14 tenkova njemačke proizvodnje Leopard 2 koje je već obećala.

Ukrajinske vlasti su u više navrata govorile da im je potrebno 300 tenkova jer žele da protjeraju ruske snage sa svoje teritorije.

Ukrajina je izgubila više od polovine od svojih 850 tenkova tokom 11-mjesečnog rata, navodi Oryx, web stranica koja koristi alate otvorenog koda za brojanje uništene opreme.

Rusija ima mnogo više tenkova od Ukrajine, ali su njihovi modeli inferiorniji u nekim ključnim aspektima od zapadnih modela.

Očekuje se da će i Rusija i Ukrajina pokrenuti ofanzive u narednim sedmicama, a tenkovi bi trebali igrati vitalnu ulogu u tim bitkama, kažu stručnjaci.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG