Linkovi

SAD najavile mirovnu konferenciju, Palestina reagovala


Bethelem (Bùi Văn Phú)
Bethelem (Bùi Văn Phú)

Palestinci su danas upozorili da je svaki plan za Bliski istok koji ignoriše njihove aspiracije za nezavisnu državu osuđen na propast, poslije najave Bijele kuće da će na konferenciji u Bahreinu predstaviti prvu fazu svog mirovnog plana.

Nabil Abu Rudejne, portparol palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, danas je međutim rekao da "ni jedan plan bez političkog horizonta neće dovesti do mira".

Plan koji se priprema već dvije godine predviđa velike investicije i infrastrukturne radove na palestinskim teritorijama. Centralni politički elementi nisu međutim poznati.

Uz to se skup predviđen za 25. i 26. jun u Bahreinu neće baviti najspornijim dijelovima sukoba: granicama, statusom Jerusalima, palestinskim izbjeglicama i bezbjednošću Izraela.

U zajedničkom saopštenju sa Bahreinom, Bijela kuća je navela da će to biti šansa za obezbjeđenje podrške ekonomskim podsticajima koji će biti mogući s mirovnim planom.

"Palestinski narod uz sve narode na Bliskom istoku zaslužuje dostojanstvenu budućnost i mogućnost da poboljša svoje živote", saopštio je u nedjelju visoki savjetnik i zet predsjednika SAD Donalda Trumpa Jarred Kushner.

Palestinci koji su prekinuli veze sa SAD prije više od godinu dana izražavali su nekoliko puta bojazan da će Bijela kuća pokušati da ih pridobije velikim investicijama u zamjenu za odustajanje od zahtjeva za nezavisnom državom, podsjeća AP.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG