Linkovi

Primirje između Izraela i Hamasa se izgleda održava


Izraelski vojnici na poziciji na granici sa Gazom, tokom protesta Palestinaca, 30. marta 2019.
Izraelski vojnici na poziciji na granici sa Gazom, tokom protesta Palestinaca, 30. marta 2019.

Prekid vatre između Izraela i Hamasa čini se da se održava na snazi, dok je Izrael ublažio neke restrikcije na trgovačkim prelazima u Gazu i proširio ribarsku zonu u Sredozemnom moru.

Relativni mir u nedjelju i zatišje uslijedili su nakon nekoliko dana nasilja, uključujuči i palestinske raketne napade na Izrael praćene izraelskim vazdušnim napadima odmazde.

Desetine hiljada palestinskih demonstranata okupilo se u Gazi u subotu - mnogo manje nego što su se organizatori nadali. Četirvorica Palestinaca ubijena su u izraelskoj vatri uprkos naporima da se demonstranti zadrže podalje od žice duž granice.

Mnoge smrti demonstranata tokom prethodnih marševa dogodile su se kada su vojnici otvarali vatru na militante koji su navodno pokušavali da se ukradu u Izrael preko žice.

Militanti su ispalili raketu na južni Izrael rano u nedjelju, uzrokujući oglašavanje sirena za vazdušnu opasnost, ali nisu uspeli da pogode cilj. Niko nije preuzeo odgovornost, a Izrael nije odgovorio silom.

Zvaničnici Hamasa rekli su egipatskim posrednicima da pokušavaju da ispregovaraju primirje i defanzivniju obustavu vatre. Izrael nije komentarisao ništa po pitanju ikakvih razgovora.

Palestinski demonstranti zahtevali su pravo na povraćaj zemlje za koju tvrde da je ukradena od njihovih porodica kada je Izrael osnovan kao država 1048.

Oni takođe žele da se okončanu izraelske aktivnosti naseljavanja u oblastima koje vide kao dio buduće palestinske države.

Izrael smatra Hamas za terorističku organizaciju koja odbija da prizna pravo Izraela na postojanje. Izrael poručuje da će učiniti sve da se zaštiti.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG