Linkovi

Palestinci odbijaju Trumpovu odluku o priznavanju suvereniteta Izraela na Golanskoj visoravni


Palestinian President Mahmoud Abbas addresses the 73rd session of the United Nations General Assembly, at U.N. headquarters, Sept. 27, 2018.
Palestinian President Mahmoud Abbas addresses the 73rd session of the United Nations General Assembly, at U.N. headquarters, Sept. 27, 2018.

Palestinsko predsjedništvo izrazilo je odbijanje i osudu odluke američke administracije o Jeruzalemu i sirijskoj Golanskoj visoravni, naglašavajući da su te odluke suprotne međunarodnom pravu i međunarodnoj legitimnosti.

Predsjedništvo je ponovno potvrdilo da o suverenosti tih teritorija ne odlučuju ni SAD ni Izrael bez obzira koliko traje okupacija i da su palestinsko pitanje, Jeruzalem i njegova sveta mjesta, te okupira napodručja - palestinska, arapska i međunarodna crvena crta koja se ne može preći, prenosi Wafa.

Predsjednik Palestine Mahmoud Abbas je izjavio da odluka koju je potpisao američki predsjednik Donald Trump o priznanju izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni u Siriji, nije legitimna.

"Nijedna odluka o suverenitetu nad palestinskim Jeruzalemom ili bilo kojim arapskim teritorijem nije legitimna", kazao je Abbas.

Dodao je i kako bilo koji način da se legitimizira određeni postupak u vezi sa arapsko-izraelskim sukobom potpuno zavisi o rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Arapske mirovne inicijative.

Trump potpisuje dekret o priznavanju izraelskog suvereniteta na Golanskoj visoravni
Trump potpisuje dekret o priznavanju izraelskog suvereniteta na Golanskoj visoravni

Podsjetimo, američki predsjednik Donald Trump potpisao je jučer u Washingtonu odluku o priznanju izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni koju je Izrael osvojio od Sirije 1967.

Trump je to potpisao na početku sastanka sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Netanjahu je zahvalio Trumpu i rekao da Izrael "nikada nije imao boljeg prijatelja od SAD".

Ovim dekretom je formalizovana Trumpova najava od 21. marta da SAD treba da priznaju suverenitet Izraela nad Golanom.

Analitičari su taj potez protumačili kao podsticaj američkog predsjednika Netanjahuu pred izbore u Izraelu 9. aprila.

Priznanje sporne teritorije predstavlja veliki zaokret u američkoj politici, a međunarodna zajednica nije priznala izraelsku aneksiju Golana i smatra je okupiranom teritorijom.

Sirijsko ministarstvo spoljnih poslova ocijenilo je ovu odluku SAD kao "otvoreni napad na suverenitet i teritorijalni integritet Sirije", prenosi novinska agencija SANA.

Golanska visoravan
Golanska visoravan

XS
SM
MD
LG