Linkovi

Arapska liga odbacila Trumpovu politiku prema Izraelu


Donald Trump
Donald Trump

Arapska liga odbacila je američko priznanje kontrole Izraela nad Golanskom visoravni i druge politike administracije predsjednika SAD Donalda Trumpa koje se smatraju pristrasnim prema Izraelu.

Na godišnjem samitu u Tunisu Arapska liga je time pokazala jedinstvo u odnosu na jedno od rijetkih pitanja koje ujedinjuje taj regionalni blok zemalja.

U završnom saopštenju poslije jednodnevnog samita, lideri su potvrdili da Golan, strateška visoravan odakle je Sirija nekada napadala Izrael, jeste "sirijska okupirana teritorija".

Arapski lideri su takođe ponovili posvećenost rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba na osnovu Arapske mirovne inicijative iz 2002. godine kojom se predviđa priznanje i normalizacija odnosa s Izraelom u zamjenu za potpuno povlačenje te zemlje s Golanske visoravni, te istočnog Jerusalima i Zapadne obale, teritorija okupiranih u Šestodnevom ratu 1967. godine.

Samit je ove godine održan u vrijeme nastavka ratova u Siriji i Jemenu, sukoba u Libiji i bojkota Katara od četiri zemlje članice Arapske lige, navodi AP.

Predsjednik Alžira Abdelaziz Buteflika i sudanski predsjednik Omar al–Šarif nisu došli na samit zbog masovnih demonstracija protiv njihove dugotrajne vlasti, a katarski emir šeik Tamim bin Hamam Al- Tani iznenada je napustio samit prije kraja, preneo je AFP.

Sirija, jedna od zemalja osnivača Arapske lige, izbačena je iz te organizacije na samom početku pobune protiv sirijskog predsjednika Bašara Asada 2011. godine.

Saudijski kralj Salman rekao je na otvaranju samita da Saudijska Arabija "apsolutno odbacuje svaku mjeru kojom se podriva suverenitet Sirije nad Golanskom visoravni" i da podržava stvaranje države Palestine s istočnom Jerusalimom kao glavnim gradom.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG