Linkovi

SAD proglasile vanrednu zdravstvenu situaciju zbog majmunskih boginja


Vanredna zdravstvena situacija je proglašena pošto je broj obolelih u Sjedinjenim Državama premašio 6.600 (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)
Vanredna zdravstvena situacija je proglašena pošto je broj obolelih u Sjedinjenim Državama premašio 6.600 (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)

Sjedinjene Države proglasile su vanrednu zdravstvenu situaciju zbog majmunskih boginja, saopštio je američki Sekretarijat za zdravstvo.

Kako javlja agencija Reuters, radi se očekivanom potezu koji će doprinijeti rapoređivanju dodatnog novca i drugih sredstava za borbu protiv te bolesti.

Vanredna zdravstvena situacija je proglašena pošto je broj oboljelih u Sjedinjenim Državama premašio 6.600.

Spremni smo da podignemo nivo reakcije povodom virusa i pozivamo sve građane da ozbiljno shvate majmunske boginje”, izjavio sekretar za zdravstvo i ljudske usluge Ksavijer Besera.

Zdravstvene vlasti očekuju i da će se novim mjerama obezbijediti veća dostupnost podataka o toj bolesti, stav je direktorke američkih Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Rošel Valenski.

Američki predsjednik Joseph Biden ovlastio je tokom avgusta dva visoka federalna zvaničnika da rukovode reagovanjem administracije na majmunske boginje – nakon što su države Kalifornija, Ilinois i Njujork proglasile vanredne situacije.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pojavu majmunskih boginja takođe je označila vanrednim stanjem za javno zdravlje od međunarodnog značaja – što je najviši nivo upozorenja tog međunaronog tijela.

Deklaracija WHO, donijeta u junu 2022, doneta je kako bi obezbijedila koordinisanu međunarodnu reakciju i izdvajanje sredstava za saradnju u razvoju vakcina i tretmana.

Bolest je identifikovana 1958. kod majmuna. Simptomi su blagi - poput groznice, bolova i gnojavih oštećenja na koži. Prema podacima WHO, oporavak od majmunskih boginja traje od dve do četiri nedelje. Bolest se širi bliskim fizičkim kontaktom i fatalna je u rijetkim slučajevima.

Za razliku od perioda kada je buknula pandemija kovida 19 – za majmunske boginje postoje vakcine i medicinski tretmani.

Američke vlasti su od sredine jula raspodijelile 156.000 doza vakcina protiv majmunskih boginja širom zemlje. Naručeno je dodatnih 2,5 miliona doza vakcine.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG