Linkovi

WHO proglasila globalno vanredno stanje zbog majmunskih boginja


Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus kazao je na konferenciji za novinare da je takvu odluku donio usprkos tome što stručni Komitet za hitne slučajeve WHO-a nije mogao postići konsenzus.
Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus kazao je na konferenciji za novinare da je takvu odluku donio usprkos tome što stručni Komitet za hitne slučajeve WHO-a nije mogao postići konsenzus.

Ovo je prvi put da šef ove zdravstvene agencije Ujedinjenih nacija poduzima takvu akciju.

Ghebreyesus je naveo da je rizik na globalnom nivou umjeren, osim u Evropi gdje je visok.

"Znam da ovo nije bio lak ni jednostavan proces i da postoje različita stajališta među članovima. No, imamo epidemiju koja se brzo proširila svijetom, putem novih načina prijenosa o kojima premalo znamo", kazao je on.

Istaknuo je da se epidemija brzo proširila svijetom i da je procjena da je od međunarodnog značaja.

"Više od 16.000 slučajeva prijavljeno je do sada u 75 zemalja. Do dana je bilo pet smrtnih slučajeva", dodao je Ghebreyesus.

Globalna vanredna situacija najviši je nivo upozorenja WHO, ali ne znači nužno da je bolest posebno prenosiva ili smrtonosna, piše Reuters.

WHO je prethodno proglasio vanredno stanje zbog kriza uslijed pandemije korona virusa 2020. godine, epidemije ebole u zapadnoj Africi 2014. godine, virusa zika u Latinskoj Americi 2016, kao i napora da se iskorijeni dječija paraliza.

Iako su majmunske boginje decenijama bile ustanovljene u dijelovima centralne i zapadne Afrike, sve do maja ove godine nije se znalo da izazivaju velike epidemije izvan kontinenta ili da se šire među ljudima.

Proglašenje globalnog vanrednog stanja znači da je izbijanje majmunskih boginja "vanredan događaj" koji bi se mogao preliti u više zemalja i zahtijeva koordiniran globalni odgovor.

Proglašenje vanrednog stanja uglavnom služi kao molba da se privuče više globalnih resursa i pažnje na epidemiju.

Rast broja zaraženih majmunskim boginjama registriran je od početka maja.

WHO je 23. juna sazvao vanredni sastanak stručnog Komiteta za vanredne situacije kako bi donio odluku o tome je li majmunske boginje predstavljaju "vanrednu zdravstvenu situaciju od međunarodne zabrinutosti", što je najviši stepen upozorenja u toj organizaciji.

Međutim, većina je tada savjetovala Ghebreyesusu da situacija tada nije bila dovoljno alarmantna da bi se proglasio taj stepen uzbune.

Prema rezultatima ispitivanja objavljenog nedavno u "Medicinskom žurnalu", oko 95 posto slučajeva zaraze prenesena je seksualnom aktivnosti. Oko 98 posto zaraženih su gej ili biseksualni muškarci.

Majmunske boginje su rijetko virusno oboljenje slično ovčijim boginjama. Simptomi su groznica, glavobolja i osip na koži.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG