Linkovi

Više od 18.000 slučajeva majmunskih boginja u 78 zemalja


Ilustracija (Reuters/Dado Ruvić)
Ilustracija (Reuters/Dado Ruvić)

U svijetu je prijavljeno više od 18.000 slučajeva majmunskih boginja u 78 zemalja, od kojih je većina u Evropi, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 27. jula.

WHO je 23. jula proglasio epidemiju globalnom zdravstvenom vanrednom situacijom.

Do sada, 98 posto slučajeva registrovanih van afričkih zemalja gdje je virus endemska pojava, zabilježeno je kod muškaraca koji imaju seksualne odnose sa muškarcima, saopštio je WHO.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je tu grupu da razmotri smanjenje broja novih seksualnih partnera, kao i da imaju sve kontakt podatke svojih novih partnera.

"Ovo je epidemija koja se može zaustaviti. Najbolji način da se to uradi je da se smanji rizik u smislu izloženosti", rekao je Tedros na pres-konferenciji u Ženevi.

Dodao je da to znači donošenje sigurnih izbora za sebe i druge.

Majmunske boginje su u procesu preimenovanja, kako bi se izbjeglo da se ime zloupotrebljava ili koristi na rasistički način, rekao je direktor WHO-a za hitne slučajeve, Mike Ryan Majk Rajan.

Agencija UN-a preporučuje vakcinaciju za grupe visokog rizika, uključujući zdravstvene radnike i muškarce koji imaju seksualne odnose sa muškarcima, ili sa više seksualnih partnera.

Ljekari upozoravaju da je potrebno nekoliko sedmica nakon dobijanja druge doze vakcine da bi se postigla potpuna zaštita, tako da bi ljudi trebali preduzeti druge mjere predostrožnosti do tog trenutka.

Trenutno je oko deset posto pacijenata hospitalizovano, a pet je umrlo, svi u Africi, izvijestio je WHO.

Ova bolest obično ima blage do umjerene simptome, uključujući groznicu, umor i bolne lezije na koži koje se povlače u roku od nekoliko sedmica.

Tedros je rekao da je dostupno oko 16 miliona doza odobrene vakcine, ali samo u rinfuzi, tako da će biti potrebno nekoliko mjeseci da se ona stavi u bočice.

WHO poziva zemlje sa zalihama da dijele vakcinu dok je snabdijevanje ograničeno, dodao je on.

Procjenjuje se da će biti potrebno između pet i deset miliona doza vakcine da bi se zaštitile sve grupe visokog rizika.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG