Linkovi

New York: Vanredna situacija zbog majmunskih boginja


Zdavstve ni radnici rade pomažu ljudima da se registruju za primanje vakcijne protiv majmunskih boginja na punktu za vakcinaciju, 26. jula 2022.
Zdavstve ni radnici rade pomažu ljudima da se registruju za primanje vakcijne protiv majmunskih boginja na punktu za vakcinaciju, 26. jula 2022.

Od ponedeljka, New York je prijavio 1.472 slučaja majmunskih boginja prema podacima na web stranici NIC Health.

Gradonačelnik New Yorka Erik Adams proglasio je vanredno stanje zbog širenja majmunskih boginja.

"Ova naredba će ojačati naše postojeće napore da edukujemo, vakcinišemo, testiramo i liječimo što je moguće više Njujorčana i obezbijediće odgovor cijele vlade na ovu epidemiju", rekao je Adams u saopštenju objavljenom uz uredbu.

Uredba dozvoljava Adamsu da suspenduje lokalne zakone i privremeno nametne nova pravila za kontrolu širenja epidemije.

Slično tome, guvernerka Keti Hočul je prošlog petka u državi proglasila vanrednu situaciju u slučaju katastrofe. Ona je ranije najavila da će u narednih četiri do šest nedelja federalna vlada podijeliti 110.000 doza vakcine državi pored 60.000 već podijeljenih.

Od ponedeljka, New York je prijavio 1.472 slučaja majmunskih boginja prema podacima na web stranici NIC Health.

U saopštenju u subotu kojim se proglašava vanredno stanje javnog zdravlja u gradu, Adams i komesar za zdravlje Ešvin Vasan procijenili su da bi oko 150.000 Njujorčana moglo biti u opasnosti od infekcije majmunskim boginjama.

Broj slučajeva nastavlja da raste širom zemlje. New York trenutno ima najveći broj zabilježenih slučajeva majmunskih boginja među 50 država, a slijedi Kalifornija sa 799 slučajeva u petak, izvještava CDC. Gradonačelnik San Franciska London Brid proglasio je u četvrtak vanredno stanje.

Iako je Kalifornija podijelila više od 25.000 doza vakcine, guverner Gevin Njusom je u intervjuu za KTVU-TV prošle nedelje rekao da država "nije ni blizu pozicije u kojoj treba da budemo".

Brzo širenje majmunskih boginja širom svijeta izazvalo je uzbunu u posljednjih nekoliko mjeseci. Od maja je prijavljeno više od 22.000 slučajeva u 80 zemalja, uprkos tome što se virus prirodno javlja samo u centralnoj i zapadnoj Africi.

Svjetska zdravstvena organizacija je 23. jula proglasila globalnu zdravstvenu vanrednu situaciju zbog majmunskih boginja.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG