Linkovi

SAD: Pelosi ponovo predsjedavajuća Predstavničkog doma Kongresa


Nancy Pelosi ponovo je izabrana za predsjedavajuću Predstavničkog doma na sjednici 3. januara 2021.
Nancy Pelosi ponovo je izabrana za predsjedavajuću Predstavničkog doma na sjednici 3. januara 2021.

Nancy Pelosi je, tijesnom većinom glasova, po četvrti put izabrana za predsjedavajuću Predstavničkog doma u nedjelju, kada je novi Kongres stupio na dužnost u vrijeme političke neizvjesnosti i momentu kada se još ne zna koja će stranka imati kontrolu u Senatu, a republikanci najavljuju bitku oko potvrde rezultata predsjedničkih izbora. 

Članovi Predstavničkog doma glasali su sa 216 prema 209 za Pelosi, nakon što su demokrate izgubile 11 mjesta na novembarskim izborima i sada imaju tijesnu većinu od 222 prema 212 glasova. Petoro demokrata odlučilo je da ne podrži Pelosi - dvoje je glasalo za članove Kongresa koji se nisu takmičili za mjesto predsjedavajućeg dok je troje samo glasalo da su "prisutni."

Senat je i dalje većinski republikanski, dok se čeka rezultat dvije trke u Džorždiji koje se održavaju u utorak. Neki republikanci nastavljaju da iznose nedokazane tvrdnje predsjednika Donalda Trumpa da je predsdedničke izbore izgubio od demokrate Joe Bidena zbog velike krađe glasova.

U brojnim državnim i federalnim provjerama izbornih rezultata nisu pronađeni nikakvi dokazi masovno rasprostranjenih prevara o kojima govori Trump, ali republikanski senatori i kongresmeni planiraju da ospore rezultate izbora u Kongresu u srijedu.

Republikansku inicijativu, koju predvodi senator Ted Kruz da se traži hitna provjera izbornih rezultata u trajanju od deset dana u spornim državama, kritikovao je u nedjelju republikanski senator Lindzi Grejem, Trumpov odlučni saveznik.

"Čini se da je to prije politički manevar nego efikasno rješenje", saopštio je Grejem. "Pažljivo ću slušati ali njihov zadatak je veoma težak."

Mala razlika između dvije stranke u oba doma Kongresa ove godine bi mogla da ohrabri umjerene članove obje stranke da pokažu svoj uticaj i snagu, posebno nakon što Trump 20. januara napusti položaj a Biden, koji se i kandidovao kao centrista, stupi na položaj.

Međutim, lideri u Predstavničkom domu i Senatu trudili su se da zvuče optimistično uprkos brojnim izazovima.

"Od političkih podjela, preko smrtonosne pandemije do neprijatelja širom svijeta, prepreke pred nama su brojne i ozbiljne", izjavio je lider senatske većine Mič Mekonel. "Ali ima i mnogo razloga za nadu", dodao je republikanac iz Kentakija, podsjećajući na vakcinaciju protiv koronavirusa. "Rekao bih da 2021. već sada izgleda ljepše."

Američki Kongres treba da 6. januara potvrdi glasove Elektroskog koledža. 12 republikanskih senatora i 140 republikanskih kongresmena najavilo je da će se usprotivi potvrdi rezultata.
Američki Kongres treba da 6. januara potvrdi glasove Elektroskog koledža. 12 republikanskih senatora i 140 republikanskih kongresmena najavilo je da će se usprotivi potvrdi rezultata.

Lider većine u Predstavničkom domu Steni Hojer saopštio je da se nada da će novi Kongres "okrenuti novi list u stranačkim podjelama i početi novo poglavlje saradnje demokrata i republikanaca."

Zbog smanjene demokratske većine i pandemije koronavirusa koja je i dalje u punom zamahu, reizbor nije bio lak za Pelosi, jedinu ženu koja je ikada zauzimala taj položaj. Manji kokus značio je manje prostora za demokrate koji se ne slažu sa većinom članova svoje stranke da glasaju protiv Pelosi, bez rizika da moguću pobjedu odnese njen protivkandidat, vođa republikanaca Kevin Makarti.

"To nije ništa lično, nije stvar zlobe, samo predstavlja raspoloženje iz mog okruga", rekla je demokratska članica Predstavničkog doma Elisa Slotkin iz Mičigena novinarima, koja nije podržala izbor Pelosi nego je glasala da je "prisutna." "Potrebna nam je drugačija grupa lidera koji bolje predstavljaju cijelu zemlju" kazala je Slotkin.

U Senatu, 32 senatora položilo je zakletvu pred potpredsjednikom Mikeom Penceom, u parovima, zbog restrikcija uvedenih zbog COVID-19. Pobjeda jednog ili oboje republikanskih senatora u Džordžiji učvrstila bi republikansku većinu koju predvodi Mič Mekonel.

U slučaju da pobjedu odnese dvoje demokrata, u Senatu bi nastao odnos 50-50, gdje bi novoizabrana demokratska potpredsjednica Kamala Haris imala odlučujući glas, nakon što položi zakletvu 20. januara.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG