Linkovi

Najnovije

Predstavnički dom izglasao poništavanje veta na Zakon o odbrani i veću pomoć zbog koronavirusa

Sjedište američkog Kongresa koji čine Predstavnilčki dom i Senat (Foto: AP)
Sjedište američkog Kongresa koji čine Predstavnilčki dom i Senat (Foto: AP)

Predstavnički dom, tijelo američkog Kongresa u kome većinu čine demokrate, izglasao je poništavanje veta koji je odlazeći američki predsjednik Donald Trump uložio na Zakon o finansiranju odbrambenih programa - vrijedan 740 milijardi dolara.

Sada je na redu da se o tome izjasni američki Senat u kome većinu čine republikanci - a glasanje o tome očekuje se tokom nedjelje. Ukoliko to tijelo američkog Kongresa donese odluku saglasnu Predstavničkom domu - to će biti prvo poništavanje veta tokom vladavine aktuelnog predsjednika Trumpa.

Za poništavanje predsjedničkog veta potrebna je dvotrećinska većina članova oba doma Kongresa.

Zakonom o finansiranju odbrambenih programa trebalo bi da budu regulisane povišice pripadnika američke vojske, ali i politika Sekretarijata za odbranu – Pentagona u smislu broja trupa, oružanih sistema i kadrovskih pitanja.

Donald Trump je iznio niz kritika na račun tog zakona, tvrdeći bez pruženih obrazloženja, da ide u korist Kini. Zahtijevao je elimnisanje odrednica kojima se omogućava preimenovanje vojnih baza koja nose imena vođa Konfederacije – dijela teritorije SAD-a koji je pokušao da se otcijepi tokom Građanskog rata 1861-1865.

Takođe je tražio dodavanje odredbi koje bi omogućavale lakše utuživanje kompanija - vlasnica društvenih mreža povodom sadržaja objavljenih na njihovim platformama.

Usvojen prijedlog o većoj novčanoj pomoći zbog koronavirusa

Prethodno je Predstavnički dom podržao veća novčana izdvajanja u paketu pomoći ugroženima pandemijom koronavirusa.

Prema tom prijedlogu za koji se zalagao aktuelni predsjednik Donald Trump, predviđena direktna novčana isplata pomoći iznosila bi 2.000 dolara po osobi. Podržalo ga je 275 članova Predstavničkog doma - dok ih je 134 bilo protiv. Prijedlogu se usprotivilo 130 republikanaca, dva nezavisna člana Predstavničkog doma i dva demokratska člana tog tijela.

Nakon većinski demokratskog Predstavničkog doma o tom prijedlogu trebalo bi da se izjasni i republikanski Senat. Za usvajanje tog prijedloga potrebna je dvotrećinska većina oba doma Kongresa.

Stupa na snagu predsjedničkim potpisom.

Glasanje o većem novčanom paketu pomoći održano je pošto je aktuelni predsjednik Donald Trump u nedjelju postpisao zakon koji podrazumijeva direktnu isplatu novčane pomoći u iznosu od 600 dolara – zakonskog rješenja koje je prethodno žestoko kritikovao.

Trump je tražio da se suma poveća na 2.000 dolara – istovremeno kritikujući finansiranje više vladinih programa, poput pomoći stranim zemljama i naučnih istraživanja.

Podrška odlazećeg predsjednika značajnijim izdvajanjima ocijenjena je kao prijekor članovima njegove Republikanske stranke - koji su se usprotivili nastojanjima demokrata da se pregovara o većim isplatama.

Kao predsjednik poručio sam Kongresu da želim manje rasipanja i više novca koji bi bio isplaćen američkim građanima – u vidu 2.000 dolara odraslima i 600 dolara po djetetu“, poručio je Trump u objavi pošto je odlučio da potpiše zakon.

Njime je predviđeno izdvajanje 900 milijardi dolara za pomoć ugroženima u pandemiji i 1,4 hiljadu milijardi dolara za finansiranje vladinih službi do septembra naredne godine.

Nakon što je Trump odustao od prijetnje da će blokirati zakon i ipak ga potpisao, obnovljena je pomoć za milione nezaposlenih Amerikanca i spriječeno zatvaranje vladinih službi u ponedjeljak u ponoć.

Republikanci u Predstavničkom domu su uoči božićnih praznika blokirali povećanje pomoći. Demokrate obećavaju dodatnu pomoć kada novoizabrani predsjednik Joe Biden preuzme dužnost.

See all News Updates of the Day

Rusija: Američki novinar Geršković osuđen za špijunažu na 'lažnom' suđenju, dobio 16 godina zatvora

Reporter Wall Street Journala Evan Gershkovich stoji unutar ograde za optužene dok prisustvuje sudskom ročištu u Jekaterinburgu, Rusija, 19. jula 2024.
Reporter Wall Street Journala Evan Gershkovich stoji unutar ograde za optužene dok prisustvuje sudskom ročištu u Jekaterinburgu, Rusija, 19. jula 2024.

Ruski sud u petak je osudio američkog novinara Evana Gerškoviča za špijunažu i osudio američkog novinara na 16 godina zatvora, u onome što se široko smatra politički motivisanim slučajem.

Sud je presudu objavio nešto poslije 17 sati po lokalnom vremenu u petak, navodi ruski nezavisni medij Meduza.

Gerškovič, novinar The Wall Street Journala, u zatvoru je u Rusiji od marta 2023. godine zbog optužbi za špijuniranje koje on, njegov poslodavac i američka vlada oštro negiraju.

Wall Street Journal je u saopćenju od četvrtka opisao pritvaranje i suđenje svom novinaru kao "zgražanje".

"Čak i dok Rusija orkestrira svoje sramno lažno suđenje, mi nastavljamo činiti sve što možemo da podstaknemo Evanovo trenutno oslobađanje i da nedvosmisleno izjavimo: Evan je radio svoj posao kao novinar, a novinarstvo nije zločin. Vratite ga kući sada."

State Department je proglasio 32-godišnjaka nezakonito pritvorenim, što obavezuje američku vladu da traži njegovo puštanje na slobodu.

"Od samog početka smo bili jasni da Evan nije učinio ništa loše i da nije trebao biti pritvoren", rekao je portparol State Departmenta Vedant Patel novinarima u četvrtak. "Rusija do danas nije pružila nikakve dokaze o zločinu i nije uspjela opravdati Evanov nastavak pritvora. Evan ne bi trebao biti pritvoren."

Suđenje Gerškoviću počelo je 26. juna u Jekaterinburgu, gdje je novinar prvobitno bio pritvoren. Grad na Uralskim planinama udaljen je oko 1.400 kilometara, ili 870 milja, istočno od Moskve.

Grupe za slobodu štampe i The Journal dosljedno su osuđivali suđenje Gerškoviču kao politički motivisanu laž.

"To je svakako lažno suđenje. To je izvrdavanje pravde. Optužbe protiv njega su lažne i neutemeljene, a cijela stvar je samo maskenbal," Gulnoza Said, koordinatorica programa za Evropu i centralnu Aziju u Komitetu za zaštitu novinara, ili CPJ, rekla je Glasu Amerike u junu, neposredno prije početka suđenja.

Američka ambasada u Moskvi nije odmah odgovorila na email Glasa Amerike u kojem se traži komentar za ovu priču.

Suđenje Gerškoviću odvijalo se u tajnosti, iza zatvorenih vrata, što je uobičajena praksa u Rusiji za slučajeve navodne izdaje ili špijunaže koja uključuje tajni državni materijal.

Čini se da se suđenje Gerškoviću završilo mnogo brže nego što se očekivalo. Na osnovu sličnih prethodnih suđenja, stručnjaci za slobodu medija su prvobitno procijenili da će suđenje trajati nekoliko mjeseci.

Drugo ročište je prvobitno bilo zakazano za 13. avgust, ali je sud kasnije pomjerio za 18. juli. Sud je potom saslušao završne riječi u petak.

Ruske vlasti optužile su Gerškoviča da je "prikupljao tajne informacije" o ruskom proizvođaču tenkova za Sjedinjene Države.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ponovio je u srijedu tvrdnju Kremlja o "nepobitnim dokazima" protiv Gerškoviča, ali ruska vlada do danas nije javno objelodanila nijedan dokaz koji bi potkrijepio tvrdnje protiv novinara.

Lavrov je rekao u srijedu u Ujedinjenim nacijama da Moskva i "specijalne službe" Washingtona razgovaraju o razmjeni u kojoj je Gerškovič. Rusija i Sjedinjene Države pregovaraju o mogućoj zamjeni zatvorenika mjesecima, ali Kremlj kaže da bi presuda morala biti na prvom mjestu.

Ruska ambasada u Washingtonu nije odmah odgovorila na email Glasa Amerike u kojem se traži komentar za ovu priču.

Gerškovič je jedan od dvojice američkih novinara koje Rusija trenutno drži u pritvoru. Druga, Alsu Kurmasheva, provela je devet mjeseci u pritvoru.

Novinarka sestrinske kuće VOA Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda iz Praga je u zatvoru od oktobra 2023. pod optužbom da se nije samoregistrovala kao strani agent i širila ono što Moskva smatra lažnim informacijama o ruskoj vojsci.

Kurmaševa i njen poslodavac odbacuju optužbe, a američka vlada je takođe pozvala na njeno momentalno puštanje.

Globalni tehnološki kvar prizemljio letove, pogodio medije, prodavnice, urede, telekomunikacije...

Italija: Prekid inteneta napravio je velike gužve na aerodromima širom svijeta
Italija: Prekid inteneta napravio je velike gužve na aerodromima širom svijeta

Široko rasprostranjeni Microsoftov prekid u radu omeo je u petak letove, rad banaka, medija i kompanija širom svijeta.

Globalni tehnološki prekid prizemljio je letove, izbacio banke i bolničke sisteme i medije van mreže u petak, u ogromnom poremećaju koji je uticao na kompanije i usluge širom svijeta i naglasio ovisnost o softveru nekolicine provajdera.

Firma za cyber sigurnost CrowdStrike rekla je da problem za koji se vjeruje da stoji iza prekida nije sigurnosni incident ili cyber napad - i da je rješenje na putu. Kompanija je saopštila da je do problema došlo kada je primijenila neispravnu nadogradnju na računarima koji koriste Microsoft Windows.

Ali nekoliko sati nakon što je problem prvi put otkriven, nered se nastavio - i eskalirao.

Na aerodromima u SAD-u, Evropi i Aziji formirali su se dugi redovi jer su aviokompanije izgubile pristup uslugama prijavljivanja i rezervacije u vrijeme kada mnogi putnici odlaze na ljetni odmor. Novinske kuće u Australiji - gdje su telekomunikacije bile ozbiljno pogođene - satima su isključene. Bolnice i ordinacije imale su problema sa svojim sistemima zakazivanja, dok su banke u Južnoj Africi i Novom Zelandu prijavljivale prekide u svom sistemu plaćanja ili web stranicama i aplikacijama.

Putnici stoje u redu na međunarodnom aerodromu Don Mueang u Bangkoku, Tajland, petak, 19. jula 2024. (AP Photo/Sakchai Lalit)
Putnici stoje u redu na međunarodnom aerodromu Don Mueang u Bangkoku, Tajland, petak, 19. jula 2024. (AP Photo/Sakchai Lalit)

Neki sportisti i gledaoci koji su slijetali u Pariz uoči Olimpijskih igara su odgođeni, ali organizatori Igara su rekli da su poremećaji ograničeni i da nisu uticali na prodaju karata ili štafetu baklje.

DownDectector, koji prati poremećaje internet usluga koje su prijavili korisnici, zabilježio je da su pogođene avio-kompanije, platforme za plaćanje i web stranice za online kupovinu širom svijeta - iako se poremećaj činio djelomično i očigledno je bio povezan s tim da li su kompanije koristile Microsoftove usluge u oblaku.

Cyber stručnjak, James Bore, rekao je da bi kvar mogao izazvati pravu štetu jer sistemi na koje smo se oslanjali u kritičnim trenucima neće biti dostupni. Bolnice će se, na primjer, mučiti da srede termine, a oni kojima je potrebna njega možda je neće dobiti.

"Biće smrtnih slučajeva zbog ovoga. To je neizbježno", rekao je Bore. "Imamo toliko mnogo sistema vezanih za ovo."

Microsoft 365 objavio je na platformi društvenih medija X da kompanija "radi na preusmjeravanju pogođenog saobraćaja na alternativne sisteme kako bi ublažila utjecaj" i da "uočava pozitivan trend u dostupnosti usluga".

Kompanija nije odgovorila na zahtjev za komentar.

Kasa prikazuje plavi ekran u prodavnici koja je pogođena cyber prekidom u Sydneyu
Kasa prikazuje plavi ekran u prodavnici koja je pogođena cyber prekidom u Sydneyu

CrowdStrike je u izjavi poslanoj e-poštom rekao da kompanija "aktivno radi s kupcima pogođenim defektom pronađenim u jednom ažuriranju sadržaja za Windows hostove".

Rečeno je: "Ovo nije sigurnosni incident ili cyber napad. Problem je identificiran, izolovan i ispravka je raspoređena."

Dionice kompanije iz Austina, sa sjedištem u Teksasu, kojima se trguje na Nasdaq-u, pale su za skoro 15% u trgovanju prije tržišta rano u petak.

U snimku koji se pušta na liniji za korisničku podršku piše: "CrowdStrike je svjestan izvještaja o rušenju Microsoftovih portova u vezi sa Falcon senzorom", misleći na jedan od njegovih proizvoda koji se koristi za blokiranje online napada.

U međuvremenu, vlade, zvaničnici i kompanije širom svijeta su se trudile da odgovore.

Vršilac dužnosti premijera Novog Zelanda, David Seymour, rekao je za X da se zvaničnici u zemlji "kreću brzim tempom kako bi razumjeli potencijalne posljedice", dodajući da nema informacija koje bi ukazivale da je riječ o prijetnji po cyber sigurnost.

To pitanje izaziva "neugodnosti" za javnost i preduzeća, dodao je on.

Gužve na šalterima odlazaka aviokompanije Cebu Pacific na terminalu 3 međunarodnog aerodroma Ninoy Aquino u Manili 19. jula 2024.
Gužve na šalterima odlazaka aviokompanije Cebu Pacific na terminalu 3 međunarodnog aerodroma Ninoy Aquino u Manili 19. jula 2024.

U petak ujutro, veća kašnjenja prijavljena na aerodromima su porasla, pri čemu se većina pripisuje problemima u sistemima rezervacija pojedinačnih aviokompanija.

U SAD-u, FAA je saopštila da su aviokompanije United, American, Delta i Allegiant prizemljene.

Pogođene su i avio-kompanije i željeznice u Ujedinjenom Kraljevstvu, s dužim čekanja od uobičajenog.

S obzirom da sportisti i gledaoci dolaze iz cijelog svijeta na Olimpijske igre u Parizu, gradska aerodromska uprava saopštila je da prekid nije utjecao na njegove kompjuterske sisteme, ali da su prekidi u radu avio-kompanija uzrokovali kašnjenja na dva glavna aerodroma u Parizu. Organizatori Olimpijskih igara u Parizu rekli su da je prekid uticao na njihove kompjuterske sisteme i da je dolazak nekih delegacija i njihovih uniformi i akreditacija odgođen.

Ali uticaj je bio ograničen, rekli su organizatori, a prekidi nisu uticali na prodaju karata ili štafetu baklje.

Olimpijske igre u Parizu 2024. - Centar za akreditaciju medija pogođen globalnim prekidom IT-a
Olimpijske igre u Parizu 2024. - Centar za akreditaciju medija pogođen globalnim prekidom IT-a

U Njemačkoj je aerodrom Berlin-Brandenburg prekinuo letove na nekoliko sati zbog poteškoća u čekiranju putnika, dok su slijetanja na aerodrom u Cirihu obustavljena, a letovi u Mađarskoj, Italiji i Turskoj prekinuti.

Holandski avioprevoznik KLM rekao je da je bio "primoran da obustavi većinu" svojih operacija.

Amsterdamski aerodrom Schiphol upozorio je da prekid ima "veliki uticaj na letove" do i od prometnog evropskog čvorišta. Haotično jutro poklopilo se sa jednim od najprometnijih dana u godini za Schiphol.

Prijavljeni su široko rasprostranjeni problemi na australskim aerodromima, gdje su linije rasle, a neki putnici su ostali zaglavljeni jer su onesposobljene usluge online prijave i samouslužne kabine - iako su letovi i dalje bili u prometu.

U Indiji, Hong Kongu i Tajlandu mnoge avio-kompanije su bile prisiljene da ručno čekiraju putnike. Aviokompanija u Keniji također je prijavila prekid.

Dok su prekidi bili prisutni širom svijeta, činilo se da je Australija ozbiljno pogođena ovim problemom. Poremećaji prijavljeni na sajtu DownDetector uključivali su banke NAB, Commonwealth i Bendigo, te aviokompanije Virgin Australia i Qantas, kao i provajdere interneta i telefona kao što je Telstra.

Nacionalne vijesti - uključujući javni emiter ABC i Sky News Australia - satima nisu mogle emitovati na svojim TV i radio kanalima. Neki voditelji vijesti su se emitovali putem interneta iz mračnih kancelarija, ispred kompjutera koji su prikazivali "plave ekrane smrti".

Bolnice u nekoliko zemalja također su prijavile probleme.

Plavi ekran greške na kasi u robnoj kući pogođenoj cyber nestankom u Brisbane-u, Australija, 19. jula 2024.
Plavi ekran greške na kasi u robnoj kući pogođenoj cyber nestankom u Brisbane-u, Australija, 19. jula 2024.

Britanska nacionalna zdravstvena služba saopštila je da je prekid izazvao probleme u većini liječničkih ordinacija širom Engleske. NHS England navodi u saopćenju da je greška uticala na sistem zakazivanja i evidencije pacijenata koji se koristi u javnom zdravstvenom sistemu.

Neke bolnice u sjevernoj Njemačkoj otkazale su sve elektivne operacije zakazane za petak, ali bez utjecaja na hitnu pomoć.

Izrael je saopštio da su njegove bolnice i rad pošte poremećene.

U Južnoj Africi, najmanje jedna velika banka izjavila je da ima poremećaje u uslugama širom zemlje jer su klijenti prijavili da nisu u mogućnosti da izvrše plaćanja koristeći svoje bankovne kartice u trgovinama. Novozelandske banke ASB i Kiwibank rekle su da su i njihove usluge smanjene.

Prekinuto je i otpremanje: veliko kontejnersko čvorište u baltičkoj luci Gdanjsk u Poljskoj, Baltic Hub, saopštilo je da se bori s problemima koji su rezultat prekida globalnog sistema.

Bangladeš: TV vijesti ugašene, komunikacija poremećena zbog jačanja studentskih protesta

Snimak ekrana jedne od zvaničnih vladinih stranica Bangladeša pokazuje nešto što se čini kao poruka hakera, dok studentski protesti u Bangladešu rastu, 19. jula 2024.
Snimak ekrana jedne od zvaničnih vladinih stranica Bangladeša pokazuje nešto što se čini kao poruka hakera, dok studentski protesti u Bangladešu rastu, 19. jula 2024.

Televizijski informativni kanali u Bangladešu su isključeni, a telekomunikacije su uvelike poremećene u petak usljed nasilnih studentskih protesta protiv kvota za vladine poslove u kojima je ove sedmice ubijeno skoro dvadesetak ljudi.

Iz Vlade nije bilo riječi.

Francuska novinska agencija AFP javila je da je broj mrtvih u nasilju održanom u četvrtak porastao na 32. Reuters je izvijestio da je ubijeno 13 ljudi, dok je još šest stradalo ranije ove sedmice, i nije mogao odmah potvrditi veći broj.

U nekim dijelovima zemlje u petak je došlo do novog nasilja, a policija je koristila suzavac da rastjera demonstrante, rekao je Reutersov fotograf.

Indijski list Economic Times objavio je da je vlada premijerke Sheikh Hasine "bila prisiljena" pozvati vojsku u četvrtak kasno da pomogne "održavanju reda". Reuters nije mogao nezavisno provjeriti informacije.

Iako su protesti izazvani bijesom studenata protiv kontroverznog sistema kvota, neki analitičari kažu da su teški ekonomski uslovi, uključujući visoku inflaciju, rastuću nezaposlenost i iscrpljivanje deviznih rezervi, dolili ulje na vatru.

Protesti su također otvorili stare i osjetljive političke razlike između onih koji su se borili za nezavisnost Bangladeša od Pakistana 1971., uključujući Hasininu Awami ligu, i onih koji su optuženi za saradnju s Islamabadom, nakon što je Hasina demonstrante nazvala "Razakar", kolaboracionistima.

Rulja je pretukla policajca tokom sukoba između pristalica protiv kvote, policije i pristalica Awami lige u oblasti Rampura u Daki, Bangladeš, 18. jula 2024.
Rulja je pretukla policajca tokom sukoba između pristalica protiv kvote, policije i pristalica Awami lige u oblasti Rampura u Daki, Bangladeš, 18. jula 2024.

Vlasti su u četvrtak prekinule neke mobilne usluge kako bi pokušale ugušiti nemire, ali se poremećaj proširio širom zemlje u petak ujutro, rekli su Reutersovi svjedoci u Daki i Nju Delhiju.

Telefonski pozivi iz inostranstva uglavnom se nisu povezivali, a pozivi preko interneta nisu mogli biti završeni. Web stranice nekoliko novina sa sjedištem u Bangladešu nisu se ažurirale u petak ujutro, a njihovi društveni mediji također nisu bili aktivni.

U zemlji su radili samo neki glasovni pozivi, a u petak ujutro nije bilo mobilnih podataka ili širokopojasnog pristupa, rekao je Reutersov fotograf iz Dake. Čak ni SMS-ovi ili SMS-ovi sa mobilnog na mobilni nisu prolazili, dodao je.

Informativni televizijski kanali i državni emiter BTV su isključeni, dok su zabavni kanali nastavili normalno emitovanje, rekao je svjedok Reutersa.

Neki informativni kanali su objavili poruku da iz tehničkih razloga nisu u mogućnosti da emituju i da će se program uskoro vratiti, rekao je svjedok.

Hakovane web stranice

Ulice u glavnom gradu Daki bile su puste u petak, koji je sedmični praznik u zemlji. Bilo je malo saobraćaja i vrlo malo onih koji vuku rikše na ulicama i slabe gužve u blizini pijace povrća i ribe, rekao je on, dodajući da je protestni skup sazvan u glavnoj džamiji oko 8.00 GMT.

Dim se diže iz zapaljenih vozila nakon što su ih demonstranti zapalili u blizini ureda Uprave za katastrofe, tokom tekućeg protesta protiv kvota u Daki, Bangladeš, 18. jula 2024.
Dim se diže iz zapaljenih vozila nakon što su ih demonstranti zapalili u blizini ureda Uprave za katastrofe, tokom tekućeg protesta protiv kvota u Daki, Bangladeš, 18. jula 2024.

Čini se da je službene web stranice centralne banke Bangladeša, ureda premijera i policije hakovala grupa koja sebe naziva "THE R3SISTANC3".

"Operacija HuntDown, Stop Killing Students", pisalo je u identičnim porukama na obje stranice, dodajući jarkocrvenim fontom: "To više nije protest, sada je rat."

"Pripremite se. Borba za pravdu je počela", stoji u drugoj poruci na dnu stranice na kojoj su bile i male slike petorice muškaraca i dva psa bez navođenja detalja o njima.

"Vlada je isključila internet kako bi nas ušutkala i sakrila svoje postupke. Moramo biti informisani o tome šta se dešava na terenu", navodi se i dodaje da "duh naših studenata ostaje neslomljen."

Agitacija širom zemlje, najveća otkako je Hasina ponovo izabrana ranije ove godine, potaknuta je visokom nezaposlenošću mladih. Gotovo petina od 170 miliona stanovnika zemlje je bez posla ili obrazovanja.

Demonstranti traže da država prestane da izdvaja 30% državnih poslova za porodice ljudi koji su se borili u ratu za nezavisnost od Pakistana 1971. godine.

Demonstranti protiv kvote sukobljavaju se sa policijom i pristalicama Awami lige u oblasti Rampura u Daki, Bangladeš, 18. jula 2024.
Demonstranti protiv kvote sukobljavaju se sa policijom i pristalicama Awami lige u oblasti Rampura u Daki, Bangladeš, 18. jula 2024.

Hasina vlada ukinula je sistem kvota 2018. godine, ali ga je viši sud vratio prošlog mjeseca. Vlada je uložila žalbu na presudu, a Vrhovni sud je suspendovao nalog višeg suda, do saslušanja žalbe vlade 7. avgusta.

Njena vlada je u četvrtak saopštila da je spremna da razgovara sa demonstrantima, ali su demonstranti odbili, rekavši: "Razgovori i otvaranje vatre ne idu ruku pod ruku".

Stotine ljudi je povrijeđeno ove sedmice dok je policija ispalila suzavac i gumene metke kako bi razbila grupe demonstranata, koji su palili vozila, policijske položaje i druge ustanove.

Glavni univerzitetski kampus glavnog grada bio je mjesto najgorih protesta širom zemlje, ali u četvrtak je došlo do jačih demonstracija u drugim džepovima grada.

Bangladeš se potresao od posljedica rusko-ukrajinskog rata i osigurao je spas sa 4,7 milijardi dolara od Međunarodnog monetarnog fonda u januaru 2023.

MMF je završio drugu reviziju programa pomoći Bangladeša u junu ove godine, dajući zemlji neposredan pristup oko 928 miliona dolara zajmova za ekonomsku podršku i oko 220 miliona dolara za borbu protiv klimatskih promjena.

Prijetnja Evropi i SAD neće prestati s Ukrajinom, upozoravaju zvaničnici

General Christopher Cavoli, NATO-ov vrhovni saveznički komandant za Evropu, obraća se novinarima u sjedištu NATO-a u Briselu, 18. januara 2024. Rješenje rata u Ukrajini neće okončati rusku prijetnju u Evropi, rekao je Cavoli 18. jula 2024. na Sigurnosnom forumu u Aspenu .
General Christopher Cavoli, NATO-ov vrhovni saveznički komandant za Evropu, obraća se novinarima u sjedištu NATO-a u Briselu, 18. januara 2024. Rješenje rata u Ukrajini neće okončati rusku prijetnju u Evropi, rekao je Cavoli 18. jula 2024. na Sigurnosnom forumu u Aspenu .

Završetak rata u Ukrajini vjerovatno neće biti dovoljan da se okonča prijetnja Evropi ili čak Sjedinjenim Državama, po mišljenju nekoliko najviših evropskih diplomata i najvišeg američkog generala u Evropi.

Zvaničnici, govoreći u četvrtak na godišnjem sigurnosnom forumu u Aspenu u Koloradu, opisali su rat i podršku njihovih nacija Ukrajini kao egzistencijalne, ali su rekli da bi ukrajinska pobjeda protiv invazijskih ruskih snaga bila samo početak.

"Ishod na terenu je užasno, užasno važan", rekao je američki general Christopher Cavoli, koji je na čelu evropske komande SAD-a i služi kao vrhovni saveznički komandant za NATO.

"Ali ne možemo gajiti iluzije", rekao je Cavoli. „Na kraju sukoba u Ukrajini, kako god da se zaključi, imaćemo veoma, veoma veliki problem Rusije.

„Ući ćemo u situaciju da Rusija rekonstruiše svoje snage, da se nalazi na granicama NATO-a, da je vode uglavnom isti ljudi kao i sada, da je uvjerena da smo mi protivnik i da je veoma, veoma ljuta."

Njemački savjetnik za vanjske poslove i sigurnost bio je jednako otvoren.

"Po izboru [ruskog predsjednika Vladimira] Putina, ulazimo u fazu dugog, dugotrajnog sukoba s Rusijom", rekao je Jens Plötner publici u Aspenu.

Njegova najkrvavija manifestacija, u ovom trenutku, je rat u Ukrajini. Ali očigledno nije jedini”, rekao je Plötner. “Vidjeli smo hibridnu aktivnost širom Evrope. Vidjeli smo hibridnu aktivnost u Sjedinjenim Državama. Vidjeli smo kako Rusija dopire do Afrike. Vidjeli smo kako Rusija obnavlja veze sa Teheranom ili, još gore, Pjongjangom."

“Dakle, mislim da je sve ovo dio šire slike, što moramo priznati.”

Plötner je odbio direktno komentirati rusku zavjeru, o kojoj je prvi put izvijestio CNN ranije ovog mjeseca, da se ubije izvršni direktor Rheinmetall-a, jedne od vodećih njemačkih odbrambenih kompanija. Međutim, rekao je da su hapšenja izvršena i da su njemačke sigurnosne agencije u visokoj pripravnosti.

"Znamo da one [zavjere] koje smo uspjeli osujetiti nisu bile posljednje", rekao je.

Rusija je negirala bilo kakvu umiješanost u zavjeru za ubistvo direktora Rheinmetalla, odbacujući izvještaje kao lažne.

Takvi izveštaji se ne mogu shvatiti ozbiljno“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Njemačka i druge evropske zemlje sve više izražavaju zabrinutost zbog mreža povezanih s Rusijom koje rade na smanjenju podrške Ukrajini.

U aprilu su njemačke vlasti uhapsile dvojicu rusko-njemačkih muškaraca pod optužbom za špijunažu, navodeći da je jedan od njih pristao da izvrši napade na američke vojne objekte kako bi sabotirao isporuku vojne pomoći Ukrajini.

Ranije ovog mjeseca, američki obavještajni zvaničnici su naveli da Rusija ponovo pokušava da se umiješa u predstojeće američke predsjedničke izbore u nastojanju da pojača kandidate za koje se smatra da su povoljni za Moskvu, posebno u pogledu rata u Ukrajini.

Jonatan Vseviov, generalni sekretar estonskog Ministarstva vanjskih poslova, upozorio je u četvrtak da sada, posebno, Zapad mora biti oprezan prema Putinovim igrama uma "straha i lažne nade".

Njegov ministar vanjskih poslova, mislim da je jučer govorio o miru. Ovo on postavlja zamku”, rekao je Vsevov u Aspenu. “I bilo bi strašno glupo da upadnemo u ovo. [Putin] nije zainteresovan za mir. Zainteresovan je da poremeti našu politiku.

Vseviov je također upozorio da se ne dozvoli Putinovo zveckanje nuklearnom sabljom da parališe zapadno donošenje odluka i podršku Ukrajini.

Komentari Vseviova, Plötnera i Cavolija dolaze su u pozadini Republikanske nacionalne konvencije, gdje su pristalice republikanskog predsjedničkog kandidata i bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa nakratko podijelile natpise "Trump će okončati rat u Ukrajini".

Trumpov izbor za potpredsjednika, senator iz Ohaja J. D. Vance, zalagao se za mir između Rusije i Ukrajine putem pregovora.

Neki Evropljani optužuju Vensa za umanjivanje važnosti prijetnje koju predstavlja Putin. A na sigurnosnoj konferenciji u Minhenu ranije ove godine, Vance je rekao: "Mislim da je najbolji način da se pomogne Ukrajini, iz evropske perspektive, da Evropa postane samodovoljnija."

Neki evropski zvaničnici odbili su kritike da Evropa ne čini dovoljno za svoju samoodbranu, ukazujući na inicijativu za razvoj kapaciteta evropskih preciznih raketa za duboke udare kako bi se suprotstavile ruskom gomilanju raketa.

Najviši američki general u Evropi, Cavoli, također je odbacio republikanske kritike.

"Ovo je drugačija Evropa od Evrope na koju smo se žalili godinama", rekao je on. “Ovo je Evropa koja prepoznaje šta je teret i da se mora podijeliti. I ima organizacije koje pripremaju dijeljenje."

To je upravo partner kojeg smo tražili tri decenije. To je upravo vrijeme kada će američki doprinos proizvesti najveću vrijednost”, rekao je.

Trump opisao pokušaj atentata prihvatajući nominaciju Republikanske stranke

Republikanski predsjednički kandidat, bivši predsjednik Donald Trump govori tokom Republikanske nacionalne konvencije, 18. jula 2024., u Milwaukee, Wisconsin.
Republikanski predsjednički kandidat, bivši predsjednik Donald Trump govori tokom Republikanske nacionalne konvencije, 18. jula 2024., u Milwaukee, Wisconsin.

Bivši predsjednik SAD Donald Trump prihvatio je predsjedničku nominaciju Republikanske stranke tokom obraćanja na finalnoj večeri Republikanske nacionalne konvencije u Milwaukeeju u državi Wisconsin.

78-godišnji bivši predsjednik održao je govor samo pet dana nakon što je preživio pokušaj atentata, rekavši da ga je posljednji pokret glave na javnom skupu u Pensilvaniji spasio od ubistva.

"Nevjerovatna stvar je da nisam pomjerio glavu u tom posljednjem trenutku prije pucnja, metak atentatora bi savršeno pogodio svoj cilj i ne bih bio ovdje večeras", rekao je Trump u svom govoru na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji.

On je tokom govora zatražio trenutak šutnje za Coreya Comperatorea, penzionisanog vatrogasnog zapovjednika koji je ubijen na skupu.

Okupljenima je rekao da će za “četiri mjeseca imati nevjerovatnu pobjedu i započeti četiri najveće godine u istoriji zemlje”.

“Zajedno ćemo pokrenuti novu eru sigurnosti, prosperiteta i slobode za građane svih rasa, vjera, boja i vjeroispovijesti. Nesloga i podjele u našem društvu moraju se izliječiti. Moramo to brzo izliječiti. Kao Amerikance, vezuje nas jedna sudbina i zajednička sudbina. Ustajemo zajedno ili se raspadamo”, rekao je Trump.

Republikanski predsjednički kandidat obećao je da će smanjiti poreze i državni dug u obraćanju delegatima.

Trump je imao neobično pomirljiv ton tokom uvodnih trenutaka govora, kada je formalno prihvatio predsjedničku nominaciju stranke.

"Ja se kandidujem za predsjednika cijele Amerike, a ne pola Amerike, jer nema pobjede u pobjedi za pola Amerike. Stoga večeras, s vjerom i predanošću, s ponosom prihvaćam vašu nominaciju za predsjednika Sjedinjenih Država", rekao je Trump, tokom svog govora koji označava vrhunac i završetak masivnog četverodnevnog republikanskog skupa u državi Wisconsin.

Suparnici koje je Trump pobijedio – uključujući senatore Teda Kruza iz Texsasa i Marka Rubija s Floride, bivšu ambasadoricu Ujedinjenih naroda Nikki Haley i guvernera Floride Rona DeSantisa – stavili su po strani svoje prethodne kritike i dali mu bezuslovnu podršku.

Trumpovo pojavljivanje dolazi u trenutku kada se 81-godišnji demokratski predsjednik Joe Biden drži nominacije svoje stranke suočen s neumoljivim pritiskom saveznika koji strahuju da možda neće moći ponovno pobijediti na izborima nakon svoje katastrofalne debate.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG