Linkovi

Kongres poništio Tumpov veto na zakon o odbrani


Lider većine u Senatu, republikanacMitch McConnel prije glasanja o poništavanju veta predsednika Donalda Trumpa na Zakon o nacionalnoj odbrani.
Lider većine u Senatu, republikanacMitch McConnel prije glasanja o poništavanju veta predsednika Donalda Trumpa na Zakon o nacionalnoj odbrani.

Republikanci u Senatu, stranka predsjednika Donalda Trumpa, glasali su da ponište njegov veto, prvi put u skoro četiri godine njegovog mandata, i tako omogućili usvajanje Zakona o nacionalnoj odbrani, kome se Trump snažno protivio. Trumpov veto ranije ove nedjelje je poništen u Predstavničkom domu. Predsjedniku mandat ističe za 20 dana. 

Na sjednici koja je, neuobičajeno, održana na prvi dan nove godine, Senat je glasao sa 81 glasom za i 13 protiv, čime je postignuta dvotrećinska većina neopohodna da bi se poništio predsjednički veto. Zakon je usvojen uz podršku obje stranke, dva dana prije nego što novi Kongres, u nedjelju, položi zakletvu. Osam ranijih predsjednikovih veta je ostalo na snazi.

Senatori su prethodno, tokom proceduralnog izjašnjavanja, sa 80 glasova ZA i 12 PROTIV, izglasali ograničavanje debate na 30 sati, čime je otvoren put za konačno glasanje o Trumpovom vetu.

Bilo je to prvo značajno razilaženje republikanaca od predsjednika Trumpa.

Trump je odbio da potpiše Zakonu o nacionaloj odbrani, u iznosu od 740 milijardi dolara, zato što se njime ne ukidaju određene pravne zaštite za tehnološke kompanije. Predstavnički dom, u kojem većinu imaju demokrate, u ponedjeljak je izglasao poništavanje veta.

Članovi Kongresa iz republikanske stranke obično su stajali uz predsjednika za vrijeme njegove burne četiri godine u Bijeloj kući. Od kada nije uspio da osvoji drugi mandat, Trump ih je oštro kritikovao što nisu u potpunosti podržali njegove nepotvrđene navode o izbornim prevarama, kao i zato što su odbacili njegov zahtjev da izglasaju veću novčanu pomoć pogođenima COVID-19, i iskazali spremnost da ponište njegov veto na zakon o odbrani.

Demokrate su, koje su u neuobičajenom slaganju sa Trumpom pozdravile njegov zahtjev da novčana pomoć iznosi 2.000 dolara, žele da iskoriste zakon o nacionalnoj odbrani da bi izdejstvovali brzo glasanje o zakonskom prijedlogu koji bi Amerikancima donio veći ček od onoga na 600 dolara koji je već odobren. Neki republikanci takođe podržavaju veću novčanu pomoć.

Svjetla u kancelarijama u američkom Kapitolu 30. decembra 2020. Senatori su razmatrali odluku o odobravanju čekova pomoći Amerikancima pogođenim pandemijom,u iznosu od 2.000 dolara.
Svjetla u kancelarijama u američkom Kapitolu 30. decembra 2020. Senatori su razmatrali odluku o odobravanju čekova pomoći Amerikancima pogođenim pandemijom,u iznosu od 2.000 dolara.

Međutim, vođa republikanaca u Senatu, Mitch McConnell​, je blokirao te pokušaje pošto je pitanje većih novčanih isplata pridodao drugom zakonskom prijedlogu, koji sadrži odredbe o društvenim medijima i izborima koje će demokrate sigurno odbaciti, a ostaje malo vremena za manevarski prostor prije nego što novi sastav Kongresa položi zakletvu u nedjelju.

Trump, koji se vratio u Washington u četvrtak iz svog privatnog kluba na Floridi, pojačao je pritisak na republikance i kritikovao stranačke lidere što ga nisu podržali u slučaju ta dva zakona.

"Slabo i umorno republikansko 'rukovodstvo' će dozvoliti da se usvoji loš zakon o odbrani”, rekao je odlazeći predsjednik u seriji tvitova protekle nedelje. “Ako republikanci ne žele da budu potpuno poraženi, treba da hitno usvoje prijedlog o isplati 2.000 dolara.”

Tenzija među republikancima raste i zbog plana nekih konzervativaca da ulože prigovor u srijedu, kada novi Kongres bude zvanično brojao glasove Elektroskog koledža kojima se potvrđuje pobjeda demokrate Joea Bidena, prije nego što položi zakletvu 20. januara.

McConnell, koji je javno priznao Bidenovu pobedu, u razgovoru sa drugim članovima svog kokusa je postavio pitanje o planovima republikanskog senatora Josha Hawleyja​ da uloži prigovor, prenose američki mediji. Očekuje se da će najmanje 140 republikanaca u Predstavničkom domu uložiti slične prigovore, iako Kongres ima pretežno ceremonijalnu ulogu u potvrdi glasova Elektroskog koledža, prenio je CNN.

McConnellovi predstavnici nisu odgovorili na pitanja agencije Reuters o tome kako komentarišu planirane manevre, koji bi mogli da pokrenu dugu debatu u Senatu ali bez šanse da promijene izborni rezultat.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG