Linkovi

Najviši američki zvaničnici upozorili izraelskog ministra odbrane protiv invazije na Rafah


Bidenova administracija pozvala izraelskog ministra odbrane da ne napada Rafah u Gazi
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Bidenova administracija pozvala izraelskog ministra odbrane da ne napada Rafah u Gazi

Najviši zvaničnici Bidenove administracije pozvali su izraelskog ministra odbrane Yoava Gallanta da odustane od planova za invaziju na grad Rafahi, gdje više od 1,4 miliona palestinskih civila traži sigurnost, dok napetosti između SAD-a i Izraela nastaju zbog ponašanja Izraela u ratu protiv Hamas.

Na sastancima u ponedjeljak i utorak, ministar odbrane Lloyd Austin i državni sekretar Antony Blinken potvrdili su američku podršku pravu Izraela da se brani, dok su ponovili protivljenje planiranoj kopnenoj ofanzivi premijera Benjamina Netanyahua da gađa Hamas u najjužnijem gradu Gaze na granici s Egiptom.

"Naš cilj [je] pomoći Izraelu da pronađe alternativu punoj i možda preuranjenoj vojnoj operaciji koja bi mogla ugroziti više od milion civila koji se nalaze u Rafi", rekao je visoki zvaničnik američke odbrane novinarima u utorak, brifirajući o stanju anonimnosti prema osnovnim pravilima koje je odredio Pentagon.

Velika kopnena operacija u Rafahu dodatno bi ugrozila dobrobit palestinskih civila, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller. Dodao je da je Blinken podvukao Gallantu da "postoje alternative" koje bi bolje osigurale sigurnost Izraela i zaštitile palestinske civile.

Top US Officials Warn Israeli Defense Minister Against Invading Rafah
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Usljed nadolazeće gladi u Gazi, Austin je upozorio na "humanitarnu katastrofu" u palestinskoj enklavi, opisujući civilne žrtve kao "previsoke", a isporuku pomoći "premalo". Njegove primjedbe su ponovile Blinkenove pozive Izraelu da "odmah poveća i održi" više pomoći.

Netanyahuova vlada je odbacila optužbe međunarodnih humanitarnih agencija i Ujedinjenih naroda da Izrael blokira pomoć i izaziva glad u Gazi kao dio svoje strategije za iskorijenjivanje Hamasa.

Slične opomene vjerovatno je prenio savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan. U znak potencijalno komplikovanih razgovora, Sullivanov sastanak s Gallantom, prvobitno zakazan za ponedjeljak, produžen je za jedan dodatni dan.

"Vjerovali su da je važno nastaviti razgovor", rekla je sekretarica za štampu Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

Sullivan je prošle sedmice rekao novinarima da je sam predsjednik Joe Biden upozorio Netanyahua da bi invazija na Rafah bila greška i pozvao ga da ima "koherentnu i održivu strategiju" za poraz Hamasa.

'Nemojte to raditi'

Netanyahu insistira da se cilj "potpune pobjede" protiv Hamasa ne može postići bez odlaska u Rafah, gdje Izrael kaže da postoje četiri bataljona Hamasa sastavljena od hiljada boraca.

U početku je Bidenova administracija rekla da neće podržati ofanzivu na Rafah bez dovoljne zaštite civila.

Sada, oni poručuju Izraelu: "Nemojte to raditi", rekao je Aaron David Miller, viši saradnik u Carnegie Endowmentu za međunarodni mir i bivši američki pregovarač u mirovnim pregovorima na Bliskom istoku.

"Sada nije pitanje da se osigura da je stanovništvo na neki način zaštićeno", rekao je on za Glas Amerike. "Oni jednostavno ne žele da Izraelci to urade."

Uprkos pritisku na Gallantu ove sedmice, odluku o Rafahu morao bi donijeti izraelski ratni kabinet, čiji su članovi pored Gallanta Netanyahu i Benny Gantz, bivši ministar odbrane i zamjenik premijera, kao i dva posmatrača — opozicioni političar Gadi Eisenkot i Ron Dermer, Netanyahuov bliski savjetnik.

Gallantovi sastanci su bili glavni mehanizam konsultacija na visokom nivou između SAD-a i njihovog saveznika, pošto je Netanyahu iznenada otkazao planove za posjetu zasebne izraelske delegacije.

To je učinjeno u znak protesta zbog suzdržanosti Washingtona u UN-u koja je omogućila usvajanje rezolucije Vijeća sigurnosti kojom se zahtijeva hitan prekid vatre u Gazi i oslobađanje talaca koje drži Hamas.

Netanyahu je optužio SAD da se miču sa svoje prijašnje pozicije uslovljavanja poziva na prekid vatre oslobađanjem talaca, što administracija poriče.

Više oružja

Gallant, sigurnosni jastreb koji podržava kopnenu operaciju u Rafahu, namjeravao je iskoristiti svoju posjetu Washingtonu da pojača transfer američkog oružja. U napomenama uoči sastanka s Austinom, rekao je da želi "osigurati vojnu prednost i sposobnosti Izraela".

Izraelu je potrebno američko oružje ne samo za kampanju u Gazi, već i za pripremu za dalju eskalaciju na sjeveru zemlje sa Hezbolahom u Libanu, rekao je Brian Finucane, viši savjetnik za američki program u Međunarodnoj kriznoj grupi. Od napada Hamasa 7. oktobra, dvije strane su razmijenile vatru kroz hiljade lansiranja raketa i projektila.

"SAD ovdje imaju stvarnu polugu", rekao je Finucane za Glas Amerike. "Najbolji scenario bi bio da SAD zaista iskoriste svoju obilnu polugu, i jednostrano i multilateralno, da pokušaju postići prekid vatre."

Iako je Biden počeo da koristi svoju diplomatsku moć suzdržavanjem u UN-u, malo je vjerovatno da će uvjetovati ili ograničiti vojnu pomoć Izraelu jer želi spriječiti širenje sukoba.

"Posljednja stvar koju bi trebao učiniti je da pošalje nepogrešiv signal Hezbolahu i Iranu da nismo spremni podržati Izraelce, ako, u stvari, dođe do eskalacije na izraelskoj sjevernoj granici", rekao je Miller.

Najosnovniji cilj za Bidena u ovom trenutku, rekao je, je postizanje dogovora u pregovorima o prekidu vatre u Kataru. Hamas kaže da će osloboditi taoce samo u sklopu sporazuma kojim bi se okončao rat, dok Izrael kaže da će razgovarati samo o privremenoj pauzi.

Američko oružje za Izrael

SAD su se obavezale da će Izraelu pružiti gotovo 4 milijarde dolara godišnje pomoći do 2028. godine, većinom u obliku vojne pomoći. Otprilike 3,3 milijarde dolara godišnje se daje u okviru programa stranog vojnog finansiranja, sredstava koja Izrael mora koristiti za kupovinu američke vojne opreme i usluga.

Otkako je počeo rat u Gazi, administracija je tiho isporučila više od 100 odvojenih stranih vojnih prodaja Izraelu. Transferi oružja su obrađeni bez javne debate jer je administracija razbila prodajne pakete u količinama ispod praga za koji se od njih traži da o tome obavijeste Kongres, rekao je zvaničnik odbrane koji je razgovarao sa Glasom Amerike pod uslovom anonimnosti da bi razgovarao o osjetljivom vojnom pitanju.

Pod pritiskom demokratskih poslanika, Bijela kuća je prošlog mjeseca objavila Memorandum o nacionalnoj sigurnosti koji od državnog sekretara SAD-a zahtijeva da "dobije vjerodostojna i pouzdana pismena uvjeravanja" od stranih vlada da se američko oružje koristi u skladu s međunarodnim i humanitarnim pravom.

Gallant je dostavio potrebna pismena uvjeravanja prije roka u nedjelju. Prema memorandumu, State Department ima rok do početka maja da formalno procijeni i izvijesti Kongres da li su ta uvjeravanja "vjerodostojna i pouzdana". Bez toga, Biden ima opciju da obustavi daljnje transfere oružja iz SAD.

Do sada, Biden nije pokazao nikakvu spremnost da to učini. U svom prošlosedmičnom razgovoru s Netanyahuom, predsjednik "nije uputio prijetnje", rekao je Sullivan. "Svako od njih prepoznaje da smo u kritičnom trenutku u ovom sukobu."

Jeff Seldin je doprinio ovom izvještaju.

XS
SM
MD
LG