Linkovi

Netanyahu otkazao posjetu u SAD, nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a zatražilo ramazanski prekid vatre


Linda Thomas-Greenfield, američka ambasadorica i predstavnica pri UN-u, uzdržana je dok Vijeće sigurnosti UN-a donosi rezoluciju o prekidu vatre u Gazi tokom muslimanskog svetog mjeseca Ramazana, u sjedištu UN-a, 25. marta 2024.
Linda Thomas-Greenfield, američka ambasadorica i predstavnica pri UN-u, uzdržana je dok Vijeće sigurnosti UN-a donosi rezoluciju o prekidu vatre u Gazi tokom muslimanskog svetog mjeseca Ramazana, u sjedištu UN-a, 25. marta 2024.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u ponedjeljak je izdalo svoj prvi zahtjev za zaustavljanje borbi u Gazi, pozivajući na prekid vatre tokom muslimanskog svetog mjeseca Ramazana nakon što su SAD bile suzdržane i odmah izazvavši protest izraelskog premijera.

Premijer Benjamin Netanyahu otkazao je planiranu posjetu visoke delegacije Washingtonu i optužio SAD da se "povlači sa principijelnog stava" dozvoljavajući da se glasanje prođe bez uslovljavanja primirja oslobađanjem talaca koje drži Hamas.

Rezolucija je usvojena 14-0 nakon što su SAD odlučile da ne koriste svoje pravo veta na rezoluciju, koja je također zahtijevala oslobađanje svih talaca zarobljenih tokom Hamasovog iznenadnog napada 7. oktobra na jugu Izraela.

Ključni razlog prošlih američkih veta na rezolucije Vijeća sigurnosti o prekidu vatre bio je neuspjeh da se oni direktno povežu s oslobađanjem talaca. SAD su tvrdile da su ta dva pitanja povezana, dok su Rusija i Kina favorizirale bezuslovne pozive na prekid vatre.

Rezolucija usvojena u ponedjeljak zahtijeva oslobađanje talaca, ali to ne postavlja uslov za prekid vatre.

Odluka SAD da se uzdrže dolazi u vrijeme rastućih tenzija između administracije predsjednika Joea Bidena i Netanyahua, koji je odbacio napore SAD-a da spriječe potencijalno razornu izraelsku kopnenu invaziju na grad Rafah na jugu Gaze i odbacio Bidenov poziv za konačno stvaranje palestinska država.

Tokom svoje posjete Sjedinjenim Državama, izraelska delegacija je trebala predstaviti zvaničnicima Bijele kuće svoje planove za Rafah, gdje je više od milion palestinskih civila potražilo utočište od rata.

Glasnogovornik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby rekao je da su SAD bile "dosljedne" u svojoj podršci prekidu vatre kao dijelu sporazuma o taocima.

"Razlog zbog kojeg smo bili uzdržani je taj što ovaj tekst rezolucije nije osudio Hamas", rekao je Kirby.

Glasanje dolazi nakon što su Rusija i Kina u petak stavile veto na rezoluciju koju su sponzorisale SAD i koja bi podržala "trenutni i održivi prekid vatre" u sukobu između Izraela i Hamasa.

Sjedinjene Države upozorile su da bi rezolucija odobrena u ponedjeljak mogla naštetiti pregovorima o zaustavljanju neprijateljstava SAD-a, Egipta i Katara, povećavajući mogućnost ponovnog veta, ovog puta od strane Amerikanaca.

Budući da se ramazan završava sljedećeg mjeseca, zahtjev za prekid vatre trajao bi samo dvije sedmice, iako u nacrtu stoji da bi pauza u borbama trebala dovesti do "trajnog održivog prekida vatre".

Američka ambasadorica Linda Thomas-Greenfield rekla je da je rezolucija "izgovarala podršku tekućim diplomatskim naporima", dodajući da se pregovarači "približavaju sporazumu o trenutnom prekidu vatre uz oslobađanje svih talaca, ali mi nismo tamo još."

"Danas, moja molba članovima ovog vijeća i državama članicama u svim regijama svijeta je da se jave i nedvosmisleno zahtijevaju da Hamas prihvati dogovor na stolu", rekla je ona.

Rezoluciju, koju je iznijelo 10 izabranih članova vijeća, podržale su Rusija i Kina i Arapska grupa od 22 zemlje pri Ujedinjenim nacijama.

Alžirski ambasador UN-a, arapski predstavnik u vijeću, zahvalio je vijeću što je "konačno" zahtijevalo prekid vatre.

"Radujemo se predanosti i povinovanju izraelske okupatorske sile ovoj rezoluciji, da okončaju krvoproliće bez ikakvih uvjeta, da okončaju patnju palestinskog naroda." on je rekao. "Odgovornost Vijeća sigurnosti je da osigura provedbu odredbi ove rezolucije."

Neposredno prije glasanja u ponedjeljak, izabrani članovi promijenili su konačni nacrt rezolucije i izbacili riječ "trajno" iz svog zahtjeva da će ramazanski prekid vatre dovesti do "trajnog održivog prekida vatre", očigledno na zahtjev Sjedinjenih Država.

Rusija se žalila da bi odustajanje od te riječi moglo omogućiti Izraelu da "u svakom trenutku nastavi svoju vojnu operaciju u Pojasu Gaze" nakon Ramazana i predložila je amandman za njeno obnavljanje. Taj amandman je poražen jer nije dobio minimalnih devet glasova "za" - sa tri člana vijeća koja su glasala za, Sjedinjene Države su glasale protiv, a 11 zemalja je bilo suzdržano.

Od početka rata Vijeće sigurnosti je usvojilo dvije rezolucije o pogoršanju humanitarne situacije u Gazi, ali nijedna nije pozvala na prekid vatre.

Više od 32.000 Palestinaca u Gazi je ubijeno tokom borbi, prema Ministarstvu zdravlja Gaze. Agencija ne pravi razliku između civila i boraca u svom broju, ali kaže da žene i djeca čine dvije trećine poginulih.

Gaza se također suočava sa strašnom humanitarnom krizom, s izvještajem međunarodne vlasti o gladi koja upozorava 18. marta da je "glad neizbježna" u sjevernoj Gazi i da bi eskalacija rata mogla gurnuti polovinu od 2,3 miliona ljudi na toj teritoriji na ivicu gladi.

Sjedinjene Države su stavile veto na tri rezolucije kojima se zahtijeva prekid vatre u Gazi, posljednju mjera koju su podržali Arapi 20. februara.

Rezoluciju je podržalo 13 članova vijeća uz jedan uzdržan, što odražava ogromnu podršku prekidu vatre.

Rusija i Kina stavile su veto na rezoluciju koju su sponzorisale SAD krajem oktobra i pozivaju na pauze u borbama za isporuku pomoći, zaštitu civila i zaustavljanje naoružavanja Hamasa. Rekli su da to ne odražava globalne pozive na prekid vatre.

Oni su u petak ponovo uložili veto na rezoluciju SAD-a, nazvavši je dvosmislenom i rekavši da to nije direktan zahtjev da se okončaju borbe koje teži veći dio svijeta.

Glasanje je postalo još jedan obračun u kojem su uključene svjetske sile koje su zaglavljene u napetim sporovima negdje drugdje, pri čemu su Sjedinjene Države primile kritike jer nisu bile dovoljno čvrste protiv svog saveznika Izraela, čak i dok tenzije između dvije zemlje rastu.

U prethodnim rezolucijama, SAD su usko ispreplitale pozive na prekid vatre sa zahtjevima za oslobađanje izraelskih talaca u Gazi. Ova rezolucija, koristeći formulaciju koja je otvorena za tumačenje, nastavila je da povezuje dva pitanja, ali ne tako čvrsto.

XS
SM
MD
LG