Linkovi

Diplomatski sukob Izraela i SAD komplikuje situaciju u Gazi


Diplomatski sukob između Izraela i SAD-a komplikuje situaciju u Gazi
Diplomatski sukob između Izraela i SAD-a komplikuje situaciju u Gazi

Zvaničnici Bijele kuće rekli su u ponedjeljak da su "zbunjeni" i "razočarani" što je izraelski lider opozvao delegaciju koja je trebala razgovarati o zabrinutostima SAD-a u vezi sa njegovim neminovnim planovima za invaziju na grad Rafah na jugu Gaze.

Ali oni su u ponedjeljak rekli da će iskoristiti tri sastanke na visokom nivou SAD-a s izraelskim ministrom odbrane, uključujući razgovore s ministrom obrane Lloydom Austinom u utorak, kako bi pokrenuli svoj slučaj.

"Nekako smo zbunjeni ovim", rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost za komunikacije John Kirby, koji je priznao da je razlog premijera Benjamina Netanyahua za naglo povlačenje svoje delegacije bio njegov prigovor na odluku SAD-a da se suzdrže od glasanja u UN-u u ponedjeljak za prekid vatre u Gazi.

"U svjetlu promjene američkog stava, premijer Netanyahu odlučio je da delegacija neće otići", navodi se u saopćenju njegovog ureda.

SAD su, navodeći svoju podršku pravu Izraela da se brani, ranije koristile pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a kako bi blokirale slične pozive na prekid vatre od početka sukoba prije više od pet mjeseci.

Naš glas ne predstavlja — ponavljam — ne predstavlja promjenu u našoj politici“, rekao je Kirby. "Bili smo vrlo jasni. Bili smo vrlo dosljedni u našoj podršci prekidu vatre kao dijelu sporazuma o taocima. Tako je strukturiran sporazum o taocima, a rezolucija potvrđuje razgovore koji su u toku."

Ali je također primijetio - ponavljajući termin ne manje od šest puta - da je glasanje u UN-u "neobvezujuća rezolucija". To, kako je rekao, znači da "nema nikakvog uticaja na sposobnost Izraela i Izraela da nastave da idu za Hamasom".

U međuvremenu, dok je Kirby govorio u ponedjeljak popodne, izraelski ministar odbrane Yoav Gallant sastao se u Bijeloj kući sa savjetnikom predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost, Jakeom Sullivanom.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant napušta State Department nakon sastanka s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom u State Departmentu u Washingtonu, 25. marta 2024.
Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant napušta State Department nakon sastanka s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom u State Departmentu u Washingtonu, 25. marta 2024.

Imali smo konstruktivnu diskusiju o tome kako najbolje osigurati trajni poraz Hamasa u Gazi,” rekao je Sullivan na X. “Prenio sam željeznu podršku predsjednika Bidena za sigurnost i odbranu Izraela od svih prijetnji, uključujući Iran. Pozdravio sam Yoavovu posvećenost da preduzme dodatne korake za rješavanje humanitarne krize u Gazi.

Gallant se u ponedjeljak poslijepodne sastao i s državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom, koji je izrazio podršku SAD za osiguravanje poraza Hamasa, ali je ponovio protivljenje kopnenoj operaciji u Rafi koja bi mogla ugroziti palestinske civile koji se tamo skrivaju.

"Sekretar je naglasio da postoje alternative velikoj kopnenoj invaziji koja bi bolje osigurala sigurnost Izraela i zaštitila palestinske civile", rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller u saopćenju. “Sekretar Blinken je također razgovarao o potrebi da se hitno poveća i održi dodatna humanitarna pomoć kako bi se zadovoljile potrebe civila u Gazi.

Uoči Gallantovog planiranog sastanka u utorak s Austinom, glasnogovornik Pentagona, general-major Pat Ryder, također je rekao da bi invazija na Rafah bila "greška".

"To bi bila greška ne samo zbog štete koju bi to izazvalo, a koja bi bila ogromna", rekao je on. "Također smatramo da bi ova vrsta invazije oslabila sigurnost Izraela. Učinila bi Izrael manje sigurnim, a ne sigurnijim. To bi ugrozilo njegov položaj u svijetu."

Austin, rekao je, "još uvijek fundamentalno vjeruje u inherentno pravo Izraela da se brani i da ćemo nastaviti da ih podržavamo u tom pogledu i da je ta podrška čvrsta."

Dodao je: "Postoje načini da se riješi prijetnja Hamasa, uz istovremeno uzimanje u obzir civilne sigurnosti."

Glas Amerike je pitao Jona Altermana, direktora programa za Bliski istok u Centru za strateške i međunarodne studije, kako bi ovaj nalet diplomatije na visokom nivou mogao utjecati na planove Izraela da pokrene operaciju velikih razmjera u prepunom gradu Rafahu.

"Izrael nije bio spreman da krene na Rafah, i još uvijek nije", rekao je on za Glas Amerike. "Siguran sam da su Izraelci zaključili da moraju pokazati da su spremni da uđu u Rafah, čak i ako na kraju ne učine."

I, rekao je, "Mogu zamisliti bilo koji broj načina na koje bi Izrael mogao osjetiti da ispunjava svoje potrebe i rješava brige SAD-a. Da li će Izrael htjeti to učiniti, i da li će Sjedinjene Države smatrati da se njegova zabrinutost mora riješiti, ovisi o tome kako stvari se odvijaju."

Palestinci pregledaju štetu na stambenim zgradama nakon izraelskog zračnog napada u Rafahu, južni pojas Gaze, 24. marta 2024.
Palestinci pregledaju štetu na stambenim zgradama nakon izraelskog zračnog napada u Rafahu, južni pojas Gaze, 24. marta 2024.

A, kažu analitičari, ono što se dešava u Rafi ima mnogo šire posljedice, za obje zemlje i njihove lidere.

"Izrael će biti još više izolovan ako nastavi s napadom na Rafah", rekla je za Glas Amerike Trita Parsi, izvršna potpredsjednica Instituta za odgovornu državu Quincy. "Ali to će također dodati ogroman pritisak na Bidena kod kuće da zaustavi Izrael."

I, rekao je, Gallantova odluka da nastavi sa svojim sastancima u Washingtonu također ima političke implikacije.

"Biden nastoji da podijeli izraelsku vladu i izoluje Netanyahua", rekao je. Ironično, Netanyahu računa da mu borba s Bidenom koristi, jer će moći okupiti desničarske birače u Izraelu na svoju stranu.

Merissa Khurma, direktorica programa za Bliski istok u Wilson centru, napomenula je da ovaj složeni politički i diplomatski ples i dalje znači jedno: Washington i Jerusalem razgovaraju.

"Galantno vođenje sastanka s Blinkenom pokazuje da su obje vlade svjesne da se dijalog mora nastaviti", rekla je, "i da je otkazivanje delegacije više o Bibiju [Netanyahuu] i njegovom političkom stavu prema desničarskim frakcijama i izraelskoj javnosti koja podrži ovaj rat."

Jeff Seldin iz Glasa Amerike i Nike Ching doprinijeli su ovom izvještaju.

XS
SM
MD
LG