Linkovi

Uništavanje, bezakonje i birokratija koče pomoć dok stanovnici Gaze gladuju


Kamioni parkirani na prelazu Nitzana, Izrael
Kamioni parkirani na prelazu Nitzana, Izrael

Dužnosnici UN-a optužili su Izrael za blokiranje humanitarne opskrbe Gazi. Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku tvrdio je da Izrael koristi izgladnjivanje kao "oružje rata"

Kamioni su puni pomoći, većim dijelom hrane, za više od 2 milijuna Palestinaca u ratom razorenoj enklavi. Otprilike 50 kilometara od Gaze, više kamiona s humanitarnom pomoći – oko 2400 ukupno – stajalo je neiskorišteno ovog mjeseca u egipatskom gradu Al Arish, prema dužnosniku egipatskog Crvenog polumjeseca.

Ovi nepomični kamioni puni hrane, glavni spas za stanovnike Gaze, u srcu su eskalirajuće humanitarne krize koja zahvata enklavu. Nakon više od pet mjeseci izraelskog rata s Hamasom, izvješće globalnog autoriteta za sigurnost hrane upozorilo je da je glad neizbježna u dijelovima Gaze, budući da je više od tri četvrtine stanovništva protjerano iz svojih domova i dijelova teritorija. su u ruševinama.

Potaknuta izvješćima i slikama izgladnjele djece, međunarodna zajednica, predvođena Sjedinjenim Državama, vršila je pritisak na Izrael da omogući prijenos više pomoći u Gazu. Washington je ispustio hranu u sredozemnu enklavu i nedavno je najavio da će izgraditi pristanište uz obalu Gaze kako bi pomogao u dopremanju više pomoći.
Pomoć se ispušta iz vazduha iznad Gaze.
Pomoć se ispušta iz vazduha iznad Gaze.

Dužnosnici UN-a optužili su Izrael za blokiranje humanitarne opskrbe Gazi. Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku tvrdio je da Izrael koristi izgladnjivanje kao "oružje rata". A dužnosnici agencije za pomoć kažu da izraelska birokratija usporava protok kamiona koji prevoze zalihe hrane.

Izraelski dužnosnici odbacuju ove optužbe i kažu da su povećali pristup pomoći Gazi. Izrael nije odgovoran za kašnjenja u dolasku pomoći u Gazu, kažu oni, a isporuka pomoći unutar teritorija odgovornost je UN-a i humanitarnih agencija. Izrael je također optužio Hamas za krađu pomoći.

Reuters je intervjuirao više od dva tuceta ljudi, uključujući humanitarne radnike, izraelske vojne dužnosnike i vozače kamiona, u praćenju vijugave rute kojom pomoć ide u Gazu u nastojanju da se identificiraju zaporne točke i razlozi kašnjenja opskrbe.

Reuters je također pregledao UN-ovu i izraelsku vojnu statistiku o isporukama pomoći, kao i satelitske snimke područja graničnih prijelaza, koje su otkrile duge kolone kamiona.

Egipatski kamioni s humanitarnom pomoći za pojas Gaze u redu ispred graničnog prijelaza Rafah na egipatskoj strani 23. marta 2024. godine.
Prije nego što pošiljke pomoći uđu u Gazu, prolaze kroz niz izraelskih provjera, a pošiljka odobrena u jednoj fazi procesa kasnije može biti odbijena, prema 18 humanitarnih radnika i dužnosnika UN-a uključenih u pomoć.

Na jednom prijelazu iz Izraela u Gazu, roba se dva puta utovaruje iz kamiona, a zatim se pretovaruje na druge kamione koji zatim prevoze pomoć u skladišta u Gazi. Proces isporuke pomoći također može biti kompliciran konkurentskim međunarodnim zahtjevima, pri čemu neke zemlje žele da njihov doprinos bude prioritet.

Pomoć koja ipak stigne u Gazu mogu opljačkati očajni civili, ponekad postati žrtva naoružanih bandi ili biti zadržana na kontrolnim točkama izraelske vojske. Polovica skladišta pomoći u Gazi više ne radi nakon što su pogođena u borbama.

"Uznemirujuće je gledati kako ovi kamioni s pomoći ne idu nikamo, a goleme humanitarne zalihe stoje u skladištima kada pomislite što se događa, upravo sada, ljudima kojima je potrebna", rekao je Paolo Pezzati, Oxfamov radnik koji je nedavno posjetio red kamiona s pomoći u blizini granica Egipta i Gaze.

Prije početka rata, u prosjeku je 200 kamiona s pomoći ulazilo u Gazu svaki dan, prema podacima UN-a.

Daljnjih 300 kamiona natovarenih komercijalnim uvozom, uključujući hranu, poljoprivredne zalihe i industrijske materijale, također je ulazilo svaki dan preko Izraela.

Od početka rata, u prosjeku je oko 100 kamiona ulazilo u Gazu dnevno, prema pregledu vojnih statistika UN-a i Izraela o pošiljkama pomoći.

Dok se kamioni bore da uđu u Gazu, potreba za pomoći dramatično je porasla, kako zbog ogromnog broja raseljenih ljudi, tako i zbog razaranja ključne infrastrukture u izraelskom napadu. To uključuje uništavanje pekarnica, tržnica i poljoprivrednog zemljišta čiji su usjevi zadovoljili neke od potreba Gaze za hranom.

“Prethodni ratovi nisu bili ovakvi”, rekao je Alaa al-Atar, općinski dužnosnik, govoreći o sukobima u Gazi. “Nije bilo uništenja svih izvora egzistencije – domova, poljoprivrednog zemljišta, infrastrukture. Ne postoji više ništa od čega bi se moglo preživjeti, samo pomoć”, rekao je Atar, koji je početkom rata raseljen sa sjevera na jug Gaze.

Kako bi zadovoljila svoje minimalne potrebe, humanitarne agencije i dužnosnici UN-a kažu da je Gazi trenutno potrebno 500 do 600 kamiona dnevno, uključujući humanitarnu pomoć i komercijalne zalihe koje su stizale prije rata. To je otprilike četiri puta više od broja kamiona koji sada ulaze.

U ožujku je došlo do porasta, s prosječno 150 kamiona koji ulaze u Gazu svaki dan.

Neke se isporuke obavljaju međunarodnim zračnim i pomorskim putem, ali one ne nadoknađuju nedostatke na kopnenim rutama. U prva tri tjedna ožujka, ekvivalent otprilike 50 kamiona natovarene pomoći izbačeno je iz zraka i dovezeno morem, pokazuje Reutersov izvještaj temeljen na izraelskoj vojnoj statistici.

Nedavno izvješće o sigurnosti hrane, poznato kao Integrirana klasifikacija faze sigurnosti hrane (IPC), pokazalo je da nedostatak pomoći znači da gotovo sva kućanstva u Gazi preskaču obroke svaki dan, a odrasli smanjuju obroke kako bi njihova djeca mogla jesti. Situacija je posebno teška u sjevernoj Gazi, navodi se, gdje u gotovo dvije trećine kućanstava "ljudi nisu jeli po cijele dane i noći barem 10 puta u posljednjih 30 dana".

Rat je pokrenut napadom Hamasa na zajednice u južnom Izraelu 7. listopada u kojem je ubijeno 1200 ljudi, a više od 250 ih je uzeto za taoce, prema Izraelu. Od tada je izraelski napad na Gazu ubio više od 31.000 ljudi, prema zdravstvenim vlastima u Gazi.

Visoki dužnosnik Hamasa rekao je da je Izrael odgovoran za neadekvatan protok pomoći. "Najveća prijetnja" distribuciji pomoći su stalni napadi Izraela na Gazu, rekao je dužnosnik Hamasa Bassem Naim za Reuters.

"Najveća prepreka u pružanju pomoći ljudima kojima je potrebna je stalna pucnjava i kontinuirano ciljanje pomoći i onih koji njome rukuju", rekao je.

Egipatski kamioni s humanitarnom pomoći krenuli su za pojas Gaze u redu ispred graničnog prijelaza Rafah na egipatskoj strani 23. marta 2024.
Egipatski kamioni s humanitarnom pomoći krenuli su za pojas Gaze u redu ispred graničnog prijelaza Rafah na egipatskoj strani 23. marta 2024.

ČEKAJUĆI U PUSTINJI


Prije nego što dio pomoći započne svoje putovanje u Gazu, ona se prevozi u Kairo ili morem otprema u Port Said, koji graniči s egipatskim poluotokom Sinajem, oko 150 km zapadno od Al Arisha. Odatle se kamionom prevozi u grad Al Arish, na obali Sredozemnog mora. Dio pomoći također se šalje izravno u egipatski grad.

Kad stigne u Kairo ili Al Arish, pomoć prolazi prvu provjeru. Međunarodne agencije podnose detaljan popis svake pošiljke izraelskoj vojsci preko UN-a na carinjenje. Izrael dugo zabranjuje predmete "dvostruke namjene" za koje kaže da bi ih Hamas mogao koristiti za izradu oružja.

Od 153 zahtjeva upućenih izraelskim vlastima za ulazak robe u Gazu između 11. siječnja i 15. ožujka, 100 je odobreno, 15 je potpuno odbijeno, a još 38 je bilo na čekanju, rekao je Reutersu Ured Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova. Dužnosnici UN-a nisu precizirali odnosi li se zahtjev na određeni broj kamiona ili količinu pomoći. U prosjeku je potrebno gotovo mjesec dana da se dobije odgovor, prema zapisniku sa sastanka humanitarnih agencija u koji je Reuters imao uvid.

Izraelska vojska kaže da odobrava gotovo 99% kamiona za Gazu koje pregledava i da kada roba bude unutar enklave, odgovornost je međunarodne organizacije za pomoć da je distribuira. Inspekcijski proces "nije prepreka" pomoći "dolasku u Pojas Gaze", rekao je Shimon Freedman, glasnogovornik COGAT-a, izraelskog vojnog ogranka koji se bavi transferima pomoći.

Diplomatske prepirke između zemalja koje doniraju pomoć također mogu stvoriti probleme u procesu isporuke. Dužnosnici UN-a rekli su Reutersu da, budući da pomoć ne dolazi samo od međunarodnih agencija, već i izravno od pojedinačnih zemalja donatora, proces odlučivanja koji kamioni idu na čelo reda može biti trnovit čak i prije nego što krenu iz Al Arisha.

Dužnosnik egipatskog Crvenog polumjeseca rekao je da zemlje donatori “ostavljaju pomoć u Al Arishu ili u zračnoj luci Al Arish i odlaze i govore: 'Dali smo pomoć Gazi'.” Crveni polumjesec i egipatske vlasti su te koje tada snose odgovornost za dobivanje pomoći Gazi, rekao je.

Od Al Arisha, kamioni putuju 50 kilometara do prijelaza Rafah na granici Egipta i Gaze.
Sljedeća postaja: izraelski centri za skeniranje kamiona.

Nakon što stignu do prijelaza Rafah, neki kamioni moraju voziti duž egipatsko-izraelske granice 40 kilometara do inspekcijskog objekta na izraelskoj strani koji se zove Nitzana. Ovdje robu fizički provjeravaju izraelski vojnici koji koriste strojeve za skeniranje i pse tragače, prema osoblju UN-a i drugih humanitarnih agencija.

Neki predmeti bivaju odbijeni tijekom fizičkog pregleda, posebice oni za koje Izrael vjeruje da bi ih Hamas i druge naoružane skupine mogle koristiti u vojne svrhe. Neke se pošiljke s predmetima dvostruke namjene šalju natrag u Al Arish. Isti predmet koji se propušta jednog dana, može se odbaciti drugi dan, rekli su dužnosnici UN-a i humanitarni radnici.

UN-ove agencije kažu da su solarni paneli, metalni stupovi za šatore, spremnici kisika, generatori i oprema za pročišćavanje vode među predmetima koje je vojska odbacila.

Pezzati, radnik Oxfama, rekao je da je početkom ožujka vidio skladište u Al Arishu koje je bilo prepuno predmeta koje je Izrael zabranio.

“Bilo je štaka, toaleta za kampiranje, pribora za higijenu, sredstava za dezinfekciju za liječnike, za operacije”, rekao je.

COGAT-ov Freedman je rekao da postoji objavljen popis onoga što čini predmete dvostruke namjene, ali ne postoji "opća zabrana" za tu robu. Ako izraelske vlasti "shvate za što je to točno potrebno, možemo to koordinirati", rekao je. Ali Izrael želi biti siguran da Hamas neće robu "iskoristiti za terorističke aktivnosti", rekao je.

Izraelske inspekcije, rekao je Freedman, nisu razlog za zaostatak u pomoći. "Imamo kapacitet za inspekciju više humanitarne pomoći nego što međunarodne organizacije mogu distribuirati", rekao je.

Izraelska vojska kaže da može skenirati ukupno 44 kamiona na sat u Nitzani i na prijelazu iz Izraela u Gazu gdje se pregledavaju kamioni s pomoći, u Kerem Shalomu. No dužnosnici humanitarne agencije kažu da je stvarni broj skeniranih manji. Vojska je odbila reći koliko su sati Nitzana i Kerem Shalom otvoreni svaki dan.

Nakon što kamioni prođu inspekciju u Nitzani, putuju natrag do Rafe od 40 kilometara, gdje čekaju da prijeđu u Gazu.

Krajem siječnja skupine Izraelaca, uključujući prijatelje i rođake više od 130 ljudi koje Hamas još drži kao taoce, počele su prosvjedovati protiv dostave pomoći u Gazu. Između kraja siječnja i početka ožujka prosvjedi su zapravo zatvorili Nitzanu ili Kerema Shaloma na ukupno 16 dana, prema humanitarnim agencijama.

Na prijelazu Kerem Shalom, roba se istovaruje iz skeniranih kamiona i ponovno utovaruje u kamione koje je provjerila izraelska vojska, prema UN-u i djelatnicima humanitarne agencije. Ovi "očišćeni" kamioni zatim putuju 1 kilometar do skladišta u Gazi gdje se pomoć ponovno istovara. Roba se zatim stavlja na kamione koje voze Palestinci i odvozi u skladišta u Rafi, koja uglavnom vode UN.

Pod rastućim međunarodnim pritiskom, Izrael je ranije ovog mjeseca pokrenuo novu rutu za dostavu pomoći izravno u sjeverni pojas Gaze, poznatu kao 96. vrata. Do 20. ožujka, COGAT je rekao da je najmanje 86 kamiona međunarodne pomoći ušlo preko novog prijelaza.

"Svaki dan u Gazu ulazi dovoljna količina hrane", rekao je pukovnik Moshe Tetro, službenik COGAT-a koji nadzire Gazu.

Nova ruta pokrenuta je "kao dio pilot projekta kako bi se Hamas spriječio da preuzme pomoć", rekao je COGAT u objavi na društvenoj mreži X. Freedman je, međutim, rekao da nema "konkretne dokaze" da bi mogao podijelite o pomoći Hamasa za krađu.

Dužnosnik Hamasa Naim odbacio je optužbe da je skupina krala pomoć. “Surađivali smo i surađujemo sa svakom državom i humanitarnom organizacijom kako bi pomoć stigla do ljudi kojima je prijeko potrebna”, rekao je.
Palestinci primaju pomoć ispred skladišta UNRWA-e u gradu Gazi
Palestinci primaju pomoć ispred skladišta UNRWA-e u gradu Gazi

MUČAN PUT


Kada uđu u Gazu, pošiljke pomoći suočavaju se s još izazova.

Nekoliko konvoja napadnuto je na dionici ceste od Kerem Shaloma do skladišta u Gazi od strane ljudi koji su nosili grubo oružje kao što su sjekire i rezači kutija, prema službenicima UN-a i vozačima kamiona. Dublje u Gazi, druge su preplavile gomile ljudi koji očajnički traže hranu.

U incidentu koji je potaknuo napore za pružanje pomoći, više od 100 ljudi je ubijeno krajem veljače kada se gomila spustila na konvoj pomoći koji je organizirao Izrael.

Sigurnost konvoja s hranom koji putuju kratkom udaljenošću od prijelaza do skladišta u Rafi također se pogoršala nakon nekoliko napada izraelske vojske u kojima je ubijeno najmanje osam policajaca u Gazi, prema službenicima UN-a. Izrael kaže da su svi policajci članovi Hamasa.

"Ne znam jesu li oni Hamas ili ne, ali radili su posao za nas u smislu kontrole mase", rekao je Jamie McGoldrick, viši dužnosnik UN-a. "Policija je sada manje voljna to učiniti."

Humanitarne agencije sada uglavnom pregovaraju o vlastitoj sigurnosti s lokalnim zajednicama, rekao je McGoldrick.

Reuters je nedavno izvijestio da su naoružani i maskirani ljudi iz niza klanova i frakcija u Gazi počeli osiguravati konvoje pomoći.

Policajci u Gazi "su Hamas, oni su dio terorističke organizacije Hamas", rekao je Freedman iz COGAT-a. Izrael ne gađa humanitarne konvoje, “nastojimo im pomoći, ali Hamas je naš neprijatelj.”

Skladištenje pomoći u Gazi također je postalo problem. Skladišta su u borbama oštećena i povremeno opljačkana. Od 43 skladišta u Gazi koja su bila operativna prije rata, samo 22 sada rade, prema Logističkom klasteru, UN-ovu logističkom posredniku za humanitarne agencije.

Sredinom ožujka, izraelski zračni napad pogodio je UN-ov centar za distribuciju hrane u južnoj Gazi, ubivši nekoliko ljudi. Izrael je rekao da je u napadu ubio zapovjednika Hamasa. Hamas je rekao da je muškarac na meti Izraela bio pripadnik njegovih policijskih snaga.

Iz skladišta se pomoć isporučuje u južnu Gazu, gdje se sada nalazi većina stanovništva.

Isporuka u sjevernu Gazu je zahtjevnija.

Ceste prema sjeveru bombardirao je Izrael i dolazi do kašnjenja jer se kamioni zadržavaju ili im se uskraćuje pristup na kontrolnim točkama izraelske vojske, kažu dužnosnici UN-a i drugih humanitarnih agencija. Konvoje pomoći također često pljačkaju gomile ljudi koji očajnički traže hranu prije nego što stignu na odredište, rekli su dužnosnici UN-a.

Dužnosnici UN-a rekli su Reutersu da su humanitarne agencije poslale 158 zahtjeva izraelskoj vojsci za isporuku pomoći sjevernoj Gazi od početka rata do 14. ožujka. Od toga je vojska odbila 57, rekli su.

Freedman iz COGAT-a rekao je da su neki zahtjevi za premještanje pomoći unutar Gaze odbijeni jer humanitarne agencije nisu dovoljno koordinirale s Izraelom.

"Nisu nam mogli točno reći kamo je ta pomoć išla", rekao je. "A ako ne znamo kamo će ići, ne znamo da neće završiti u rukama Hamasa."

U južnoj Gazi, stanovnici očajnički čekaju pomoć.

Ljudi uopće nemaju što jesti, niti imaju mjesto za boravak ili utočište”, rekao je Suleiman al-Jaal, lokalni vozač kamiona koji je rekao da je bio napadnut prevozeći pomoć u Gazi. “Ovo nije život. Koliko god pomoći donijeli, to nije dovoljno.”
  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG