Linkovi

Službenici za provedbu zakona nastoje osigurati smirenost glasača


A sign for voters is seen in a polling area ahead of Election Day at the Waterville Junior High School in Waterville, Maine, Nov. 2, 2020.
A sign for voters is seen in a polling area ahead of Election Day at the Waterville Junior High School in Waterville, Maine, Nov. 2, 2020.

Dok su se napetosti povećavale uoči neizvjesnih predsjedničkih izbora u utorak, službenici za sprovođenje zakona uvjeravali su glasače da mogu glasati bez straha od prijetnji i nasilja.

Mnogi glasači postali su nervozni zbog niza incidenata u kojima su se pristalice predsjednika Donalda Trumpa suprotstavljale demokratskim glasačima, koji podržavaju bivšeg potpredsjednika Joe Bidena, i to je izazvalo zabrinutost da bi političke tenzije mogle prerasti u nasilje na dan izbora.

Samo nekoliko sati prije otvaranja birališta širom zemlje, za završni krug glasanja na predsjedničkim i kongresnim izborima 2020. godine, zagovornici prava glasa i najviši zvaničnici za sprovođenje zakona u ponedjeljak su u ključnim državama pokušali ublažiti tjeskobu glasača.

"Uvjeren sam da ćemo imati bezbjedan i siguran proces glasanja u Wisconsinu i da će se stvari sutra odvijati mirno na biralištima", rekao je državni tužilac u Wisconsinu Josh Kaul tokom razgovora sa novinarima.

"Učinit ćemo sve što je neophodno da naše biračko područje bude sigurno, tako da svaki stanovnik Sjeverne Karoline bude uvjeren da može da glasa bez ikakvog oblika uznemiravanja", dodao je državni tužilac Sjeverne Karoline Josh Stein, takođe tokom razgovora sa novinarima.

Sjeverna Karolina i Wisconsin su među desetak ključnih država u kojima Trump i Biden stoje jednako ili Biden ima malu prednost. Ishod tih desetak utrka smatra se presudnim za određivanje pobjednika na predsjedničkim izborima.

Democratic presidential candidate former Vice President Joe Biden speaks at a rally at Franklin Delano Roosevelt Park, Sunday, Nov. 1, 2020, in Philadelphia. (AP Photo/Andrew Harnik) Format: JPG
Democratic presidential candidate former Vice President Joe Biden speaks at a rally at Franklin Delano Roosevelt Park, Sunday, Nov. 1, 2020, in Philadelphia. (AP Photo/Andrew Harnik) Format: JPG

"Predizborna anksioznost nije novost. Političke tenzije obično rastu oko nacionalnih izbora", rekao je Brian Levin, direktor centra za proučavanje mržnje i ekstremizma na Državnom univerzitetu u Kaliforniji.

Uoči izbora, nadzornici ekstremizma upozoravali su na pojačanu aktivnost krajnje desničarskih grupa, dok se agencije za provođenje zakona pripremaju za mogućnost, ma koliko ona bila udaljena, izbornog nasilja. Iako je prerano govoriti o tome šta će utorak donijeti, kompanije su počele postavljati daske na svoje izloge u New Yorku, Washingtonu i drugim mjestima očekujući potencijalne nemire.

Teksaški incident

Uznemirenost je dijelom potaknuta nizom incidenata tokom vikenda u koje su bili uključeni oni koji podržavaju Trumpa i demokratski glasači.

Karavan Trumpovih pristalica u petak je pratio autobus Bidenove kampanje dok je vozio autocestom u blizini centralnog teksaškog grada San Marcos. Autobus, dio Bidenove kampanje tokom obilaska države, napustio je mjesto incidenta u pratnji policije. Bidenova kampanja rekla je da je otkazala tri događaja zbog "sigurnosnih razloga".

FBI i policija San Marcosa istražuju incident. Iz Odjela za javnu sigurnost u Teksasu saopšteno je da će "pružiti pomoć po potrebi".

Iako su zagovornici prava glasa pozdravili pokretanje istrage, čini se da je Trump podržao okršaj, iskazujući zabrinutost da bi njegove pristalice mogle uzeti stvar u svoje ruke na dan izbora ili kasnije.

U.S. President Donald Trump speaks during a campaign rally at Kenosha Regional Airport in Kenosha, Wisconsin, U.S., November 2, 2020. REUTERS/Carlos Barria
U.S. President Donald Trump speaks during a campaign rally at Kenosha Regional Airport in Kenosha, Wisconsin, U.S., November 2, 2020. REUTERS/Carlos Barria

U subotu je predsjednik na Twitteru objavio video snimak incidenta s riječima "VOLIM TEXAS". U nedjelju, tweetujući da "ti patrioti nisu učinili ništa loše", Trump je kritikovao FBI zbog otvaranja istrage.

Mitinzi, nasilje, hapšenja

Posljednjih dana Trumpove pristalice organizovale su karavanske skupove širom zemlje, od Arizone do države Washington. U nedjelju je konvoj predsjednikovih pristalica zaustavio saobraćaj na području New Yorka, dok su sukobi policije i demonstranata protiv Trumpa na Manhattanu doveli do 11 hapšenja.

Kaul, državni tužilac u Wisconsinu, rekao je da iako glasači imaju pravo izaći van u znak podrške svom kandidatu, "granica se prelazi kada u iskazivanju vlastitih prava ugrožavaju tuđu sigurnost i nečije pravo na Prvi amandman", rekao je.

"Ono što se dogodilo u Teksasu apsolutno je neprihvatljivo", rekao je Kaul.

Neka nedavna sukobljavanja uključivala su nasilje.

U subotu je izbila nasilna prepirka između protivnika i pristalica Trumpa na Beverly Hillsu u Kaliforniji. Lokalna policija proglasila je nezakonito okupljanje rastjerujući masu. Navodno je povrijeđen jedan Trumpov pristalica.

Širom zemlje u gradu Graham, u Sjevernoj Karolini, policija je suzavcem špricala grupu demonstranata za građanska prava dok su u subotu marširali prema biralištima. Šerif okruga Alamance rekao je da je "skup završen zbog zabrinutosti za sigurnost svih".

U Topeki u državi Kansas muškarac je navodno pucao u trojicu tinejdžera za koje se sumnjalo da su mu ukrali Trumpove znakove iz dvorišta. Jedna osoba je teško ranjena. Policija istražuje incident.

Sarah Brannon, pravna zastupnica ACLU-ovog projekta za glasačka prava, rekla je da incidenti odražavaju raspoloženje nacije na rubu.

"Ljudi imaju vrlo snažna osjećanja i emocije su jake", rekla je Brannon. "Sigurno je postojao mnogo viši nivo pažnje i mnogo viši nivo anksioznosti nego što smo imali priliku da vidimo u novije vrijeme".

XS
SM
MD
LG