Linkovi

FBI istražuje incident sa Trumpovim karavanom i Bidenovim autobusom


Konvoj pristalica predsjednika Trumpa u New Yorku, 1. novembra 2020.
Konvoj pristalica predsjednika Trumpa u New Yorku, 1. novembra 2020.

FBI istražuje incident u kome je konvoj vozila sa zastavama podrške reizboru predsjednika Donalda Trumpa okružio autobus kojim su putovali saradnici iz izborne kampanje demokratskog kandidata Joe Bidena, na jednom autoputu u Texasu. 

Video snimak incidenta, koji se dogodio u petak, retweetovao je Trump u subotu sa porukom "VOLIM TEXAS!" - što je navelo Bidenovu kampanju da otkaže najmanje dva skupa u Texasu, dok su demokrate optužile predsjednika da podstiče svoje pristalice da zastrašuju političke protivnike.

Na video snimku, vidi se veliki broj kamioneta i džipova sa Trumpovim zastavama kako okružuju autobus Bidenovog izbornog štaba na autoputu između San Antonija i Austina.

Iz Bidenovog štaba je saopšteno da je Trumpov karavan pokušao da primora autobus da uspori i skrene sa puta.

Na video snimku koji je emitovao CNN, vidi se kamionet sa Trumpovom zastavom kako izlazi iz svoje trake i pribija uz drugo vozilo koje je putovalo u konvoju sa Bidenovim autobusom. Dnevnik Texas Tribune objavio je da je vozilo uz koje se pribio kamionet vozio jedan Bidenov saradnik iz izbornog štaba.

Prema saopštenju Bidenovog štaba, saradnici demokratskog kandidata koji su putovali autobusom nazvali su policiju da prijave incident, a lokalna policija je odgovorila na pozive i pomogla autobusu da stigne do svoje destinacije.

"FBI u San Antoniju je upoznat sa incidentom i vodi istragu", navela je u mailu agenciji Reuters specijalni agent Michelle Lee​, portparolka Federalnog istražnog birao u San Antoniju. "U ovom trenutku nemamo više informacija."

U nedjelju uveče, Trump je na Twitteru kritikovao FBI-jevu istragu njegovih pristalica, navodeći: "Po mom mišljenju te patriote nisu uradile ništa loše."

Na predizbornom mitingu u Michiganu u nedjelju, Trump je pitao publiku: "Da li ste vidjeli naše ljude juče? Oni su čuvali njegov autobus."

Komentarišući incident tokom kampanje u Philadelphiji u nedjelju, Biden je izjavio: "Nikada nismo vidjeli ništa slično. Barem nikada nismo imali predsjednika koji misli da je tako nešto - dobro."

Ni Biden ni njegova kandidatkinja za potpredsjednicu SAD, senatorka Kamala Harris, nisu bili u autobusu. Texas Tribune je objavio da je među putnicima bila bivša članica državnog Senata Texasa Wendy Davis, koja se kandiduje za mjesto u Predstavničkom domu u američkom Kongresu.

Incident na autoputu dogodio se u trenutku kada ankete pokazuju neočekivano tesnu trku između Bidena i Trumpa u Texasu, koji je godinama bio pouzdano republikansko uporište.

"Umjesto da se upuste u produktivne razgovore o drastično različitim vizijama Joe Bidena i Donalda Trumpa o budućnosti naše zemlje, Trumpove pristalice u Texasu su riješile da ugroze bezbjednost naših saradnika, osoblja i pristalica", saopštio je portparol Bidenove kampanje u Texasu Tariq Thowfeek​, uz poruku "Vidimo se 3. novembra."

Predsjedavajući Republikanske partije u Texasu Allen West u saopštenju je odbacio medijske izvještaje o incidentu kao "nove lažne vijesti i propagandu", dodajući "Pripremite se da izgubite... prestanite da me zamarate."

Texas nije jedino mjesto gdje su konvoji Trumpovih pristalica izazvali konsternaciju. Na društvenim medijima vide se vozila sa Trumpovim zastavama kako blokiraju saobraćaj na mostu Whitestone preko East Rivera u njujorškoj opštini Bronx.

Lokalni mediji prijavili su u nedjelju slične blokade saobraćaja na autoputu (Garden State Parkway) u New Jerseyjy i mostu preko rijeke Hudson koji spaja njujorške okruge Westchester i Rockland

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG